Samsun hayvansal ürün ihracatıyla 62 Milyon Dolar kazandırdı

Samsun'dan yapılan hayvansal ürün ihracatı Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladı

Samsun hayvansal ürün ihracatıyla 62 Milyon Dolar kazandırdı

Samsun, 2023 yılında gerçekleştirdiği hayvansal ürün ihracatı ile Türkiye ekonomisine önemli bir döviz girdisi sağladı. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verilerine göre, şehir bu yıl içinde 62 milyon dolar, 18 milyon euro ve 53 bin sterlin değerinde hayvansal ürün ihracatı yaparak, ulusal ekonomiye ciddi bir katkıda bulundu.

İhracat kapsamında balık, balık unu, balık yağı, tıbbi sülük, deniz salyangozu ve diğer hayvansal yan ürünler yer aldı. Özellikle balık yağı ihracatından elde edilen 37 milyon dolarlık gelir ve balık ihracatından sağlanan 13 milyon dolarlık ve 16 milyon euroluk gelir, toplam döviz girdilerinde büyük paya sahipti.

Ayrıca, 2023 yılı içerisinde toplamda 462 bin 516 ton gıda ve yem maddesi ihracatı gerçekleştirilirken, en fazla ihraç edilen ürünler arasında 433 bin ton ile buğday unu başı çekti. Buğday ununu, mısır irmiği ve fındık ürünleri izledi.

Buna karşılık, Samsun'da 2023 yılında 2,5 milyon ton gıda maddesi ithal edildi. İthal edilen ürünler arasında en çok buğday, mısır ve yağlık ayçiçeği tohumu öne çıktı. Yem maddeleri ithalatında ise toplamda 807,1 bin ton ürün ithal edilirken, ayçiçeği tohumu küspesi ve arpa en çok ithal edilen ürünler oldu.

Samsun, tarım ve hayvancılık ürünleri ihracatı ile bölgesel ekonomiye sağladığı katkının yanı sıra, Türkiye'nin döviz rezervlerine de önemli ölçüde destek vermiş oldu. Bu başarılı ticaret hareketleri, şehrin ve ülkenin ekonomik dinamizmine olumlu yansımalarını sürdürüyor

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler