Türkiye Tarım Sektörü, 2023'ün İlk Çeyreğinde 9,3 Milyar Dolarlık Rekor İhracat Gerçekleştirdi

Türkiye'nin tarım sektörü, 2023'ün ilk çeyreğinde 9,3 milyar dolarlık rekor ihracatla tarihi bir başarıya ulaştı. İhracat, önceki yıla göre %8,6 artarak toplam ihracatın %14,6'sını oluşturdu.

Türkiye Tarım Sektörü, 2023'ün İlk Çeyreğinde 9,3 Milyar Dolarlık Rekor İhracat Gerçekleştirdi

Türkiye'nin tarım sektörü, 2023 yılının ilk çeyreğinde 9,3 milyar dolarlık rekor bir ihracat performansı sergileyerek tarihi bir başarıya imza attı. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, bu dönemdeki ihracat rakamı, önceki yılın aynı dönemine göre %8,6 artış gösterdi ve Türkiye'nin toplam ihracatından %14,6'lık bir paya ulaştı.

Jeopolitik risklerin ve küresel gıda arzındaki sıkıntıların yoğun olduğu bir dönemde elde edilen bu başarı, tarım sektöründeki çeşitli alt kategorilerde de kendini gösterdi. Özellikle hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü, 3,1 milyar dolarlık ihracatla ön plana çıktı. Yaş meyve ve sebze sektörü 963,6 milyon dolar, meyve ve sebze mamulleri 708,3 milyon dolar, kuru meyve ve mamulleri 497,6 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri ise 49,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Sektörler itibarıyla bakıldığında, hububat sektörü en yüksek ihracatını 583,8 milyon dolarla Irak'a yaparken, yaş meyve ve sebze alanında 216,9 milyon dolarla Rusya Federasyonu başı çekti. ABD, meyve sebze mamulleri kategorisinde 109,4 milyon dolarla en büyük pazar olurken, kuru meyve ve mamulleri alanında Almanya 61,6 milyon dolarla ilk sırayı aldı. Süs bitkileri ve mamulleri sektöründe ise Hollanda 10,7 milyon dolarla en çok ihracat yapılan ülke oldu.

İller bazında ise İstanbul, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile meyve sebze mamulleri kategorilerinde toplamda 1,1 milyar dolara yakın ihracat yaparak dikkat çekerken, Mersin yaş meyve ve sebze, İzmir kuru meyve ve mamulleri, Antalya ise süs bitkileri ve mamulleri ile ön plana çıktı.

ihracat-rakamlari.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi