Semih Sarıalioğlu

Semih Sarıalioğlu

Gayrimenkulde kapora dolandırıcılığına dikkat

Gayrimenkul sektöründe son dönemde kendilerini emlakçı olarak tanıtan fırsatçıların kapora dolandırıcılığı ile yaptıkları vurgunlar dikkat çekiyor. Gayrimenkul fiyatlarındaki artışla emlak sitelerini mesken tutan dolandırıcılar hem satılık hem de kiralık konutlar üzerinden tüketicilerin ödedikleri kaporalara el koyarak haksız kazançlar elde ediyorlar. Tüketicilerin kelepir fiyata konut sahibi olma ya da kiralama zaafından faydalanan dolandırıcılar farklı yöntemlerle kapora dolandırıcılığı yapıyorlar.

Kapora dolandırıcılığının ilki, yasal olmamasına rağmen ev sahibi adına müşterilerden kapora alınmasıyla gerçekleşiyor. Sahte emlakçılar, verdikleri kelepir konut ilanlarıyla müşterileri ofislerine çekiyor ve hayali ev sahipleri adına yatırımcıdan kapora alarak onlarla bir sözleşme imzalıyorlar. Bu sözleşmelerde, anlaşmanın tek taraflı iptali durumunda, vazgeçen tarafın tazminat ödeme şartı getiriliyor. Sözleşme imzalanmasına rağmen konutun sahibi devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi için aylarca ortaya çıkmıyor. Böylece alıcı, sözleşmeyi tek taraflı iptal etmeye zorlanılıyor. Ev sahibini beklemekten sıkılan alıcı, evi almaktan vaz geçip, yatırdığı kaporayı geri istediğinde emlakçılar, imzalattıkları sözleşmeyi öne sürüyorlar. Bu sözleşmeye dayanarak kaporayı iade etmedikleri gibi, üstüne tazminat da talep edebiliyorlar.

İkinci tür kapora dolandırıcılığı ise hayali projelerin pazarlanmasıyla gerçekleşiyor. Uygun fiyatlı hayali projelerin ilanlarıyla yatırımcıların dikkatini çeken dolandırıcılar ileri tarihte tamamlanma vaadiyle yatırımcıları kapora ödemeye ikna edebiliyorlar. Kapora dolandırıcılığının diğer bir türü de kiralık daireler üzerinden gerçekleşiyor. Kiralardaki astronomik artışlarla emlak sitelerini mesken tutan dolandırıcılar, sitelere sahte ‘uygun kiralık daire’ ilanları vererek daireyi göstermeden önce yüksek miktarda kapora alıyor ve ortadan kayboluyor.

Dolandırıcılığın hangi türü olursa olsun insanların sevdikleriyle birlikte huzurla oturacakları bir ev sahibi olmak ya da geleceklerini garanti altına almak hayaliyle yapmış oldukları birikimler dolandırıcıların elinde heba olup gidiyor. Yatırımcılarımıza gayrimenkul yatırımlarında hata yapmaktan kaçınmak ve birikimlerinin heba olmasını önlemek istiyorlarsa mutlaka gayrimenkul yatırım uzmanlarının rehberliğinde yatırım kararlarını vermelerini ve komisyoncular tarafından kendilerine fırsat olarak sunulan gayrimenkullere dikkatle yaklaşmalarını tavsiye ediyoruz. CEESS Global olarak gayrimenkul sektöründeki 25 yıllık tecrübemiz ve gayrimenkul alanında uzman kadromuzla, emek vererek yapmış olduğunuz birikimlerle doğru yatırımlar yapmanız için sizlere rehberlik etmeye hazırız.

YAZIYA YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.