Türkiye'nin Atık Su ve Katı Atık Yönetiminde Büyük Adımlar: 2028 Hedefleri ve Mevcut Durum

Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'deki 1213 atık su arıtma tesisinin %90,6 nüfusa hizmet verdiğini, 2028'de arıtılmış su kullanımını %11'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Türkiye'nin Atık Su ve Katı Atık Yönetiminde Büyük Adımlar: 2028 Hedefleri ve Mevcut Durum

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'nin atık su ve katı atık yönetimi konusunda kaydettiği ilerlemeleri ve 2028 hedeflerini detaylandırdı. Bakan Özhaseki, ülke genelinde 1213 atık su arıtma tesisinin yüzde 90,6'lık bir nüfus kapsamında hizmet verdiğini belirtti.

2002 yılında sadece 145 olan atık su arıtma tesisi sayısının büyük bir sıçrama yaparak 1213'e ulaştığını vurgulayan Özhaseki, bu tesislerin 74 ilde faaliyet gösterdiğini ve sürekli genişletildiğini ifade etti. Bakan, arıtılmış atık suların yeniden kullanım oranının şu anda yüzde 5,30 olduğunu, ancak 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 11'e çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

turkiyenin-atik-su-ve-kati-atik-yonetiminde-buyuk-adimlar-2028-hedefleri-ve-mevcut-durum.webp

Mehmet Özhaseki, atık su arıtma tesislerine ek olarak, inşaat halinde olan ve proje aşamasında olan tesisler hakkında da bilgi verdi. Üç ilde inşaat çalışmalarının devam ettiğini, diğer üç ilde ise projelerin geliştirilmekte olduğunu belirtti.

Katı atık yönetimi konusunda da önemli adımlar atan Bakanlık, Katı Atık Programı (KAP) kapsamında, belediyelerin finanse etmekte zorlandığı atık altyapı projelerine destek oluyor. Özhaseki, düzenli depolama tesislerinin yapımına öncelik verdiklerini ve bu kapsamda 94 katı atık düzenli depolama tesisinin 1248 belediyede 75,9 milyon kişiye hizmet verdiğini aktardı.

turkiyenin-atik-su-ve-kati-atik-yonetiminde-buyuk-adimlar-2028-hedefleri-ve-mevcut-durum-001.webp

Çevre ve insan sağlığını koruma odaklı bu çalışmaların, Türkiye'nin su kaynaklarının her damlasının değerlendirilmesi, ekonomik ve çevresel yaşama katkıda bulunması amacını güttüğünü söyleyen Özhaseki, "Çevremizi hassasiyetle koruyor, katı atıkları düzenli depoluyoruz. Evlatlarımıza daha sağlıklı ve daha temiz bir dünya emanet edeceğiz," dedi. Bu çabaların, gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakma hedefini desteklediğinin altını çizdi.

turkiyenin-atik-su-ve-kati-atik-yonetiminde-buyuk-adimlar-2028-hedefleri-ve-mevcut-durum-002.webp

turkiyenin-atik-su-ve-kati-atik-yonetiminde-buyuk-adimlar-2028-hedefleri-ve-mevcut-durum-003.webp

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Trabzon Haber veya diğer kategorilerdeki haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Trabzon haberleri içerisinde yada diğer tüm haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler