Trabzon'un peyzaj mimarisi!

TMMOB Peyzaj Mimarları Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga, peyzaj mimarlarının ülkesi, insanı ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilirliği için var olduklarını söyledi. Ertunga, Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü dolayısıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenl

Trabzon'un peyzaj mimarisi!

TMMOB Peyzaj Mimarları Trabzon İl Temsilcisi Hamza Ertunga, peyzaj mimarlarının ülkesi, insanı ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilirliği için var olduklarını söyledi.


Ertunga, Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü dolayısıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, peyzajın, doğal ve kültürel tüm değerler, peyzaj mimarlığının ise ülke kaynaklarını doğal ve kültürel varlıkları insanın kullanımına açılışındaki planlama, tasarım, uygulama ve yönetim disiplini olduğunu belirtti.

Peyzaj mimarlığının ekolojik yönden sağlıklı, dengeli, doğa ile uyum içinde kendini yeniden yaratıp varlığını sürdürebilir bir yaşam ortamı yaratmanın aracı olduğunu ifade eden Ertunga, ''Peyzaj mimarları ülkesi, insanı ve sağlıklı bir yaşam sürdürülebilirliği için vardır. Peyzaj mimarları, bozulan ve yozlaşan kentlerimizde kent kimliğinin yok olmasına, açık yeşil alanların azalmasına, çarpık kentleşmeye, kentlerin iş merkezleri ve taşıtlar için planlanmasına, insan ve doğa önceliklerinin gün geçtikçe terk edilmesine karşı çalışan bir bilim ve meslek dalıdır'' dedi.

Ertunga, günümüzde artık peyzaj mimarisine olan ihtiyacın arttığını ve bunun gerekliliğinin anlaşıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Yerel seçimlerde de görüldüğü gibi en küçük belde seçimlerinde dahi ilk öncelik peyzaj düzenlemelerine verilmiştir. Demek ki ülkemiz peyzaj mimarisini ihtiyaç hissettirecek kadar çevremize saygısız, kent oluşumlarına da duyarsız kalmış bulunmaktayız. Bozduğumuz yaşam alanlarını, doğal yapıyı, ekosistemi bir şekilde geri kazandırmak en önemli ihtiyaçların başında gelmiştir. Böylece görüleceği gibi yakın geleceğimizin tamamen peyzaj düzenlemelerinin ağırlıklı olarak inşa edileceği ve ekosistemi yeniden düzenleyeceğimiz gündemleri yaşamaktayız. Kuruluş günümüz olan 13 Mayıs 1994 gününü kutluyoruz. Peyzaj mimarları olarak ülkemizi ve doğamızı seviyoruz.''

Ertunga, bir gazetecinin, Trabzon'un peyzaj mimarisi açısından genel durumunun ne olduğunu sorması üzerine, şunları söyledi:
''Trabzon ülkemizdeki diğer tüm kentler gibi çarpık kentleşmiş durumda. Yapılan çalışmalarla bozulan bu düzen toparlanmaya çalışılıyor. Bu aşamada da kentsel dönüşüm projeleri önemlidir. Çünkü kentler yaşanamayacak hale gelmiştir. Kentsel dönüşümle mevcut alanı daha düzenli ekolojik alanlara dönüştürmek istiyoruz.''

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler