2024 Paris Yaz Olimpiyatları İçin Geri Sayım Başladı: 100 Gün Kaldı

Paris'te 26 Temmuz'da başlayacak 33. Yaz Olimpiyatları'na 100 gün kaldı. Yeni branşlar eklendi, madalyalar Eyfel Kulesi demiri içerecek. 55 Türk sporcu katılacak, meşale yolu Atina'dan Marsilya'ya uzanacak.

2024 Paris Yaz Olimpiyatları İçin Geri Sayım Başladı: 100 Gün Kaldı

Fransa'nın başkenti Paris, 33. Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Oyunlar, 26 Temmuz Cuma günü TSİ 22.00'de Seine Nehri'nde gerçekleştirilecek olan görkemli bir açılış töreniyle başlayacak. Paris, daha önce 1900 ve 1924 yıllarında olmak üzere üçüncü kez Yaz Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak.

Bu yılki oyunlarda, 28 olimpik branşa ek olarak breakdans, sportif tırmanış, kaykay ve dalga sörfü gibi yeni dallar da yarışma programına dahil edildi. 17 gün sürecek etkinliklerde, dünya genelinden 10 bin 500 sporcu madalya için mücadele edecek.

Bu oyunların bir diğer özelliği ise madalyaların tasarımında Eyfel Kulesi'nden alınan özel demir parçalarının kullanılması olacak. Eyfel Kulesi'nin tadilatı sırasında çıkarılan bu parçalar, madalyaların içine yerleştirilerek, madalya kazanan sporcuların Paris'ten bir anı taşımalarını sağlayacak.

Türkiye, şimdiye kadar atıcılık, atletizm, yol bisikleti gibi çeşitli dallarda 55 sporcuyla olimpiyatlara katılım hakkı kazandı. Tokyo 2020'de başarı gösteren sporcular arasından, olimpiyatlara katılım sağlayanlar arasında Busenaz Sürmeneli ve Buse Naz Çakıroğlu gibi isimler bulunuyor. Ancak karate dalında Tokyo 2020'de madalya kazanan sporcular, bu dalın Paris 2024'te programda olmaması nedeniyle yarışamayacak.

Oyunlar için Yunanistan'da başlayan meşale yolu, 26 Nisan'da Atina'dan başlayarak, 8 Mayıs'ta Marsilya'da son bulacak. Olimpiyat meşalesi, Fransız tasarımcı Mathieu Lehanneur tarafından tasarlanan modern bir görünüme sahip olacak.

Paris'te beklenen 15 milyon turist nedeniyle, şehirde ciddi bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. Bu nedenle hükümet, olimpiyat süresince Parislileri evden çalışmaya teşvik ediyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rusya ve Belarus'tan sporcuların "tarafsız sporcu" statüsünde yarışabileceğini açıkladı. Bu sporcular, oyunlarda kendi ülkelerinin bayrağı, amblemi veya marşını kullanamayacaklar.

Son olarak, Fransız basketbolcu Emilie Gomis, İsrail'e yönelik eleştirileri nedeniyle Olimpiyat Büyükelçisi görevinden alındı. Komite, bu paylaşımların Gomis'in görevini tarafsız bir şekilde yerine getirmesine engel teşkil ettiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor