Uykudaki bebeklerin ani ölümlerine dikkat!
Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), 1 yaşından küçük bir bebeğin tam bir inceleme ve otopsiden sonra açıklanamayan ani ve tahmin edilemeyen ölümü olarak biliniyor. Uzman Dr. Ömer Berk, “Anne ve babalar tarafından kontrol edilemez bir durumu ifade ediyor gibi
Ani Bebek Ölümü Sendromu (ABÖS), 1 yaşından küçük bir bebeğin tam bir inceleme ve otopsiden sonra açıklanamayan ani ve tahmin edilemeyen ölümü olarak biliniyor.
Uzman Dr. Ömer Berk, “Anne ve babalar tarafından kontrol edilemez bir durumu ifade ediyor gibi görünse de uyuyan bir bebeği korumak bazı yöntemlerle mümkün olabilmektedir” dedi. Dr. Berk, 1 yaşına kadar tüm bebeklerin gece ya da gündüz uykusunda daima sırt üstü yatırılması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Eğer bebeğiniz araba koltuğu, bebek arabası ya da salıncakta uykuya daldıysa onu sert bir yatak yüzeyine mümkün olduğunca hızlı bir şekilde alın. Bebeğinizi yan yatırmak güvenli değildir ve çocuğunuzu ABÖS’den korumaz. Yan yatırma yastıkları önerilmemektedir. Kendi kendine dönmeye başladığında bebeğinizi istediği pozisyonda yatırabilirsiniz. Böyle bir durumda çocuğunuzu sırt üstü yatırmak zorunda değilsiniz.Ailelerin en büyük endişesi çocuğun sırt üstü yatarken kusması ve boğulmasıdır. Yapılan çalışmalarda sırt üstü yatan bebeklerde yüz üstü yatan bebeklere göre kusmaya bağlı boğulmanın artmadığı gösterilmiştir. Bu yüzden çocuğunuz için en güvenilir pozisyon sırt üstü yatmasıdır.”
“BEBEK YATAK İÇİNE GÖMÜLMEMELİ”
Bebeğin yattığı yatağın yüzeyinin çok yumuşak olmadığından ve bebeğin içine gömülmediğinden emin olunması gerektiğine dikkat çeken Dr. Berk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yatağa battaniye ya da yastık koymayın. Yumuşak objeleri, gevşek nevresimleri, bebeğin sıkışmasına, nefessiz kalmasına ya da boğulmasına neden olabilecek hiçbir nesneyi yatakta bulundurmayın. Yastık, yorgan ya da pelüş oyuncaklar bebeğin boğulmasına yol açabilir. Bu oyuncaklar güvenilir olmasa da birçok uzman bu nesnelerin 12’inci aydan sonra sağlıklı bebekler için daha az risk taşıdığını düşünmektedir. Araba koltuğu gibi oturma pozisyonunda olan cihazlar evde çocuk uyutmak için uygun yüzey değillerdir.”
“BEBEKLE AYNI YATAKTA YATMAYIN”
“Bebeğinizin sizinle aynı odada uyumasını sağlayın ancak bebek sizinle aynı yatakta yatmasın” diyen Dr. Berk, sözlerine şöyle devam etti: “Bebek beşiğini, yatağını size bir kol uzaklıkta konumlandırın. Bebeği bu sayede rahatlıkla izleyebilir ve emzirebilirsiniz. Anne babalarıyla aynı yatakta uyuyan bebekler yüksek Ani Bebek Ölümü Sendromu riski altındadır. Anne babalar uykularında bebeklerini sıkıştırabilir, bebekler çarşaf ya da battaniyeler arasında kalabilir. Bebeğinizi mümkün olduğunca uzun süre ve çokça emzirin."
Araştırmaların, emzirmenin Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösterdiğini belirten Dr. Berk, şunları söyledi: "Bebeğinizin sağlıklı çocuklarla bir arada olması onun bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Bu nedenle sağlıklı çocuklarla oynaması için zaman yaratın. Bağışıklık kazandırılmasının Ani Bebek Ölümü Sendromu karşı koruyucu etkisi olduğu görülmüştür. Bebeğinizi sigara içen insanlar ve sigara içilen mekanlardan uzak tutun. Eğer sigara kullanıyorsanız bırakın. Araba ve evinizi dumansız hale getirin.”
“UYKU ZAMANI EMZİK VERMEYE ÇALIŞIN”
Bebeğin uyuduğu odanın sıcaklığının rahat bir seviyede tutulmasına da dikkat çeken Dr. Berk, sözlerini şöyle tamamladı: “Genel olarak bebeğiniz sizden bir kat daha fazla giyinmelidir. Emzik kullanmak çok tartışılan bir konu olsa da bebek ve anne arasında emme bağı oluştuktan sonra (yaklaşık 1 ay) bebeğinize uyku zamanında emzik vermeye çalışın. Bu Ani Bebek Ölümü Sendromu riskini azaltacaktır. Bebeğiniz uyanıkken onun mümkün olduğunca karın üstü zaman geçirmesini sağlayın. Bu onun boyun kaslarını güçlendirecek ve başında düzlüklerin oluşmasını engelleyecektir. Karın üstü zamanlarda mutlaka bebeğinizin yanında bulunun ve onun durumunu izleyin.”