TEMAYÜLDEN KİMLER ÖNDE ÇIKTI?
AK Parti cumartesi günü 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu’nda sandığı teşkilatların önüne koyarak, 45 milletvekili aday adayına oy verme hakkı tanıdı.
Oy kullanma işleminin sona ermesinin ardından oy zarfları hiç açılmadan genel merkeze gönderildi.
Teşkilat eğiliminden hangi milletvekili adayının ne kadar destek aldığı bilinmiyor.
Buna rağmen temayül yoklaması sırasında oy kullanılan sandıklarda gözlem yapan siyaseti koklayan isimler, az çok hangi milletvekili adaylarının temayülden güçlenerek çıktığını tahmin edebiliyorlar.
Teşkilatlardan gelerek milletvekili aday adayı olanların baskın çıktığı, Şeref Malkoç ve bürokrasiden gelen bazı isimlerin de teşkilatların desteğine mazhar olduğu tahmin ediliyor.
Genel merkez Trabzon milletvekili aday listesini belirlerler, en önemli kriter olarak halk anketine yansıyan verileri esas alacağı, teşkilat eğilimlerinin ise hiç dikkate alınmayacağı da AK Parti çevresinde konuşulmaya devam ediyor.
TRABZON’A BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI
Trabzon Büyükşehir Belediyesi genel sekreterlik görevine dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekibi tarafından getirilen Davut Çakır bu görevinde kısa kalmasına rağmen önemli çılışmalara imza attığı söyleniyor.
İlk kez Büyükşehir olan Trabzon, bu uygulamadan fayda mı görecek yoksa şehrin tamamına Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmet verilirken sıkıntılar mı çıkacak bu konuda detaylı bir çalışma yaptı.
Raporunu da hükümetin en yetkililerine sundu.
Çakır’a göre İstanbul’da uygulanan Büyükşehir yöntemiyle Trabzon’un her köşesine hizmet getirmek mümkün değildi, aksaklıkları baştan gördü ve bu tespitlere raporunda yer verdi.
Hükümet, Çakır’ın raporu doğrultusunda Trabzon’da farklı model Büyükşehir uygulamaya yönlenecek ve Trabzon bütünşehir kapsamında yürütülecek.
İçişleri Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanacak, yeni uygulama ile Büyükşehir yasası Trabzon için aynen geçerli olurken, yol, su ve altyapı gibi hizmetlerin yürütülmesinde ilçe belediyelerinin yetkileri artırılacak.
VEKİLLİK OLMAZSA ROTA TRABZONSPOR’A DÖNECEK
AK Parti’de milletvekili olma yarışına aday adaylık sürecinden başlayan Eyüp Aşık’ın asıl niyetinin rabzonspor Kulüp Başkanlığı olduğu konuşuluyor.
Milletvekili olmayı arzu eden Aşık, bu hedefini tutturamaması halinde yapılacak ilk kongrede kulüp başkanlığına aday olacak ve camiada her kesimin oyunu alabilmek için altyapıyı da hazırlamış olarak meydana çıkacak.
Daha önce kulüp başkanlığına aday olduğunda AK Parti camiasından kendisine direniş gösterilmişti.
Aşık, AK Parti ile bu kadar içli dışlı olduktan sonra kulüp başkanı adaylığına siyasi bir karşı çıkışın olmayacağını, iktidarla daha sıcak ilişkiler kuracak konuma geldiğini düşünecek ve Trabzonspor başkanlık yarışına avantajlı bir şekilde girmiş olacak.
DİZGİNLER CANALİOĞLU’NUN ELİNE GEÇTİ
CHP’de Trabzon teşkilatlarının Ankara çıkarmasının ardından genel merkezin tavrını değiştirmemesi umutlar tükenmeye başladı.
Aday adayları çekildi, teşkilatlar istifa aşamasına geldi, teşkilatın üzerine adeta kara bulutlar çöktü.
Genel merkezin Volkan Canalioğlu’nu milletvekili listesinin birinci sırasında görmek isteyip önseçimden muaf tutması, Trabzon teşkilatlarının genel seçim umudunu söndürdü.
Meydan yeniden Canalioğlu’na kaldı.
Dizginleri eline alan Canalioğlu, kendisinin altında sıralanacak milletvekili aday listesini belirlemek için kolları sıvadı, çalışmalara başladı.
Yapacak başka bir şeyi de yok.
Balonu patlayan teşkilatları yeniden ayağa kaldırmak, partisinin mevcut oy potansiyelini yakalayıp en azından milletvekili seçilebilecek gücü ulaşması için Canalioğlu’nun Trabzon’a her seçim döneminden daha fazla zaman ayırması gerekecek, bunu da yapmaya çalışıyor.
Altından girer üstünden çıkar Volkan Canalioğlu yeniden milletvekili seçilecek gücü Trabzon’da yeniden bulur.