Anahtar Deliği 09.09.2020

Trabzon kulislerinden yansıyanlar.

Ercüment Ovalı, korona aşısı ve maymunları!

Prof Dr Ercüment Ovalı’nin aşıyı bulduğu, son aşamasına geldiği haberleri kulağımıza geliyor. En yakınları da bunu doğrularcasına açıklama yapıyorlar. En son aldığımız bilgi ise Ercüment Ovalı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceği. Erdoğan;’ın kendisiyle görüşmek istediği. Bu bilgiyi tam teyit edemedik! Lakin bu son aldığımız bilgi kesin gibi duruyor. Bu arada bişey daha öğrendik; Ercüment Ovalı’nın aşıyı bulmaması için yurt dışından getirmekte çalıştığı, sipariş verdiği deney maymunlarının bile gümrükte bilerek bekletildiği iddiası oldu. Bu iddia doğruysa vay ki ne vay! Bir profesöre ülkesi için çabaladığı halde bu denli zorluk çıkarmak kimler tarafından sağlanıyor? Yakında gerçekler ortaya çıkar. Ercüment Hoca da basının karşısına geçerek böyle bir çok iddiaya cevap verir. Ercüment Ovalı’nın Alman menşeli Türkiye’de özel hastaneleri bulunan bir firmayla anlaştığı ve aşıyı onlar üzerinden çıkarcağı iddiası da kulağımıza geldi inşallah doğru değildir. 

Trabzon’u 20 yıl sonra nasıl görüyorsunuz?

Haber61 TV ekranları fark yaratmaya devam ediyor.
Dolu dolu spor programları, gündem haberlerinin özet ve yorumları..
Okurlarına verdiği objektif haberlerle, Haber61 stüdyoları, konuklarını ağırlamaya devam ediyor.
En son KTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr Şeref Oruç ile Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Levent Ustabaşı’nın konuğu oldular.
Konuklarından  Prof Dr Şeref Oruç, demiryolu konusunda uyardı; “ "Demiryolu projesinin siyasiler çekiştirip duruyor. Herkes kendine göre çekiyor. Bölgemize demiryolu yapımı geç kalınmıştır.”
Bu uyarıya kulak verilmelidir diye düşünüyoruz.
Diğer taraftan  Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen’e Ustabaşı, “Trabzon’u bu yapılanlarla 20 yıl sonra nasıl görüyorsunuz?” diye sordu.
Bu soruya Şen, “Bu şekilde giderse kaos görüyorum” demesi dikkat çekici idi.
Ayrıca Şen, Kemerkaya Tünel Projesi’nin şehrin sahilini yeniden bir yük getireceğini ve trafiğe katkısının olmayacağını savdundu.

AK Partili ekip KTÜ’de kimleri ziyaret etti? 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı ve KTÜ Farabi Başhekimi Celal Tekinbaş, bir süredir ziyaretçilerini ağırlıyorlar. 
Bu ziyaretçilerden en son Araklı’dandı.
AK Parti Araklı ilçe Başkanı Şaban Bıyık ile Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ve Araklı ekibi, önce KTÜ Rektörü Çuvalcı’yı ziyaret ettiler.
Arından da Başhekimi..
Rektör Çuvalcı ve Araklılı olan Celal Tekinbaş’a başarılar dilediler.
 
Yomra Belediye Başkanlık makamında korona alarmı 

Yomra Belediyesi dün virüs gerginliği yaşadı. Çünkü Fen İşleri personellerinden bir tanesinde korona testi pozitif çıktı. Bu nedenle belediyede gün boyu telaş yaşanadı. Bütün personel test yaptırdı. Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısına katıldı. Herhalde test sonucu negatif çıktı. Lakin tartışma devam ediyor. Başkanın meclis toplantısında katılması doğru muydu?
Testler sürüyor.
5 personel karantina altında.
Başkan Bıyık konuyla alakalı, “Üzülerek belirtiyoruz ki Belediyemiz Fen İşleri biriminde çalışan bazı personellerimizin Covid-19 testi pozitif çıkmıştır. Fen İşleri birimimizin çalışmaları personellerimizin sağlık durumuna göre sürdürülecektir. Çalışma arkadaşlarımızın ve vatandaşlarımızın sağlığı için acil durum ve zorunlu iş görüşmeleri dışında ziyaretlere kısıtlama getirilmiştir. Mümkün olduğunca belediyemiz ile ilgili olan işlerinizi telefon ile arayarak çözüme kavuşturunuz. Anlayışınız ve dikkatiniz için teşekkür ederiz” dedi. 
Başkan Bıyık bugün bir test yaptırıp kamuoyuna açıklayacak diye bekleniyor. 

Projeyi kim yada kimler gündeme getirdi? 

Kemerkaya Tünel Projesi’ni Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine kim yada kimler soktu?
Karayolları mı?
AK Parti Milletvekilleri mi?
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu mu?
Şimdi merak edilenler bunlar.
Bu sorular mesaj ediliyor.
Nasıl bu proje gündeme geldi? 
Projeye en sert tepkiyi CHPli Meclis Üyesi Cüneyit Zorlu verdi.
Zorlu mecliste, “Bu proje sadece liman kavşağındaki trafiği rahatlatmak için yapılan gereksiz iştir. Şehrin ana girişindeki sahil yolunda zaten viyadükle bozuk olan görüntü daha da kötü hale gelecek. Şehrin orta yerinde yer alan Pazarkapı viyadüğünün üzerine ikinci bir viyadük koymak akılla bağdaşmaz. Bu projeyi ortaya atanları yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Bu projeyi hayata geçirmek şehre ihanettir, fuzuli bir yatırımdır. Oraya yapılacak bir viyadüğün boyu 15 metreyi bulabilecek yükseklikte. Onu yapana kadar Çömlekçi’deki liman kavşağı kapatılsa trafik rahatlar zaten, orada bir çözüm bulunabilir. Bu kadar masrafla para saçmaya da gerek kalmaz. Bu proje kesinlikle hatalıdır.”  İfadelerini kullanması dikkat çekti. 

Türk Eğitim-Sen’in KTÜ raporunda yok yok!

Türk Eğitim-Sen Trabzon 2 Nolu Şube Üniversite Personeli Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu açıklandı.
Türk Eğitim-Sen Trabzon 2 Nolu Şube Başkanı Metin Iskenderoğlu, KTÜ Rektörü Hamdullah Çuvalcı’yı ziyaret ederek bu raporu sundu.
Rapora Haber61 ulaştı.

İçerisinde öne çıkan şu detayları paylaşalım; 

* Üniversitelerin en önemli problemi olarak ne söylemek istersiniz sorusunu kime sorsak karşımıza gelen ilk cevap, Akademik personelde kadro ve özlük hakları sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversitenin bölümlerinde ya da çeşitli bünyelerinde objektif olarak ölçülen akademik yeterliliğe sahip pek çok akademisyen bulunmasına rağmen kadro ilan ve atamalarda sıra, liyakat ve ehliyet ilkesi uygulanmamaktadır. Bu da üniversitelerin yozlaşmasına, bilgi üretmesine ve dünya çapında hak ettiği yere gelmesine mani olmaktadır.

* Doktorasını bitirmiş pek çok araştırma görevlisi ve öğretim görevlisi kurumlarının çeşitli birimlerinde kadro bekler iken üniversitelerin kurum dışından aynı evsaf ve donanımda başka bireylere kadro verip ataması kamuya yük, çalışma barışına suikast, bireyin özlük haklarının gaspı ve kul hakkı yenmesi olarak tepeden tırnağa bütün karar vericileri vebale sokmaktadır.

* Akademide doçentlik unvanını alan ve profesörlük unvanını hak eden akademisyenlerin kadro ilanlarının geç çıkılması çalışan kişilerin performanslarının düşmesine ve akademik verimliliğin azalmasına neden olmaktadır.

* Kazanılan birçok davaya rağmen Doçentlik özlük haklarının hala kadro şartına bağlanması ciddi bir problem olarak önümüzde durmaktadır. Doçentlik süreci tamamlanan akademisyene Doçentlik unvan ve yetkisi verilmesine rağmen özlük hakkını tam alamamaktadır.
*  33a kadrosunda olup doktorasını bitirmesine rağmen ilana çıkılmadığından bekleyen çok fazla Araştırma Görevlisi Dr. bulunmaktadır. Bunlar üniversitelerin daimi kadroları olduğu için kadrolarının verilmeden bekletilmesi nedeniyle taraflı yöneticiler eliyle kamu zararı oluşturulmaktadır.
* Akademi içerisinde olan 13b/4 görevlendirilmesi somut şartlara bağlanmalı ve bunun için kişinin onayının mutlaka alınması gerekmektedir. Hiç bir neden ve gerekçe gösterilmeden yapılan bu görevlendirmeler personel üzerinde baskı ve korku yaratmaktadır. Bu da çalışma verimini düşürmektedir.
* Ülkemizde bulunan üniversitelerin büyük bir çoğunluğunda Senato ve Yönetim Kurulu kararları kurum web sitesinde yayımlanmamaktadır. Şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından üniversitelerin sayfalarında yayımlanması nezaketli bir davranış olacaktır.
Akademik kadro ilanlarının en az 2 yıl olarak planlanması ve ilan tarihlerinin web sitesinde yayınlanması, kurum içerisinde kadro bekleyen personelin durumunu güncel olarak görülmesi
KTÜ Öğretim Üyeliğine Yükselme yönergesini yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Yönetmelikte yer alan “3 ay ve 6 ay kurum dışı görevlendirme “ şartı çok verimli olmadığı aşikârdır. Bunun yerine daha bilimsel bir kıstas koyulması uygun olacaktır. Kurumumuzda doktora yapan idari personelin kurum dışı görevlendirilmesi mümkün değildir. Ayrıca Doçentlik sözlü şartının bir karşılığı olmadığı geçtiğimiz yıllarda yapılan sınavlarda görülmüştür. Ülkemizde sözlü sınavı kaldıran üniversitelerden bazıları (Atatürk Ünv, Boğaziçi Unv, 9 Eylül Ünv, Ege Ünv, ODTU, İTÜ, Marmara Unv, vb) şeklindedir. Bu husus dikkate alınarak sözlü sınav şartının kaldırılması uygun olacaktır.
Üniversitemizde Öğretim Üyeliğine başvurular online alınmaktadır. Bu sistemi tüm öğretim elemanları ve öğretim üyelerine açılarak “Öğretim Üyesi Bilgi Sistemi” kurulması halinde anlık olarak hangi birimde atama şartlarının kimin sağlandığı, kaç kişinin kadro ve yükselme beklediği görülebilecektir. Bu sistem ile bilgi kirliliğinin ve yanlış yönlendirmenin önüne geçilebilecektir.
Üniversitemizde çalışma alanında yaptığı çalışmalarla “Yılın En Başarılı genç Araştırmacı Ödülü”, “Ödüllü Doktora Tezi” vb ödüller almasına rağmen Öğretim Üyeliğine ataması gerçekleştirilmemiş, Doç. Ve Prof. Ünvanı almasına ve “KTÜ Öğretim Üyeliğine Atanma “ kriterlerini sağlamış birçok akademisyenin kadro alamaması sorunu devam etmektedir.
Bu şekilde bir uygulama aynı zamanda akademik kadro ilanlarında şeffaflık ve hesap verilebilirlik anlamında kurumun itibarını yükseltecektir.
Kurum sosyal imkânlarının artırılması ve tüm personelin bu imkanlardan yararlanabilmesi için uygun ortamın sağlanması
Üniversitemizin sosyal imkânlarının tüm personelin aktif olarak kullanması için personele indirim veya özendirici faaliyetlerin sağlanması.  Eksik olan alanlara ilgili olarak sosyal alan imkânlarının artırılması için çalışma yapılması
Yemekhane ve servis imkânlarının artırılması
Yetkili sendika olan Türk Eğitim-Sen’in talepleri doğrultusunda yemekhanede yenen yemeğin ve temizlik malzemelerin görünür bir yerde teşhirinin yapılması isteğimiz kabul edilmiş ancak uygulamaya koyulmamıştır. Geçmiş yıllardaki istatistiklere bakıldığı zaman yemek yiyen personelin azlığı görülecektir. Neden az yemek yendiğinin tespiti ve bu sayının yukarıya çıkarılma noktasında bir çalışma yapılmasını önermekteyiz. Ayrıca yemek hizmeti konusunda Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 01.07.2009 tarih ve 115458-9 sayılı görüşüne göre, Maçka, Arsin, Araklı, Sürmene ve Of ‘da bulunan personelin yemek sorunu çözülebilecektir.
Kurum yöneticilerinin belirli zamanlarda öğrenci ve memur yemekhanesinde personelle ve öğrencilerle yemek yemesi hizmet kalitesini artıracağı gibi memnuniyet ile karşılanacaktır.
Yaz aylarında bütçe yetersizliğinden dolayı servis hizmetlerinde aksamalar ve kesintiler olmaktadır. Bu nedenle Uzak noktada olan yerleşkelerimiz için servis hizmetlerinin birleştirilerek sürdürülmesi konusunda kararlılığın devam etmesi son derece önemlidir.
Kurum personeli ile düzenli toplantılar yapılarak sorunların yerinde gözlemlenmesi ve çözüm süresinin kısaltılması
Kurum yöneticilerinin, idari birimlerle yıllık olarak yapacağı ön bilgilendirme toplantıları ile kurum içerisinde ortaya çıkabilecek olan sorunları önceden görerek önlem alınması sağlanacak ve sorunların büyümeden çözülmesi sağlanabilecektir. Örnek olarak kurumda;
Yardımcı hizmetler sınıfında görevli olmasına rağmen, tekniker teknisyen kadrolarının yapacakları işlerde çalışan personellerimiz bulunmaktadır. Bu kişiler yapmış oldukları işlerde iş güvenliği açısından yaşayacakları bir sorun kurumumuzu çok ciddi maddi ve manevi sıkıntılara sokacaktır,
Doç. Ünvanı alınmasına rağmen kadro ilanına çıkılmayan personelin süreci, 
Araş.Gör.Dr, Öğr.Gör.Dr. (Uzman.Dr.) kadrolarında bulunan akademik personelin Doçentlik başvuru şartlarından olan “ders verme şartını” sağlamaları için gerekli kolaylıkların sağlanması,
Daktilograf kadrosunda bulunan personelin “Bilgisayar İşletmeni” kadrosuna geçirilmesi,
Kampus içerisinde yer alan otoparklarda engelli otopark bölümlerinin belirlenmesi ve işaretlenmesi,
Başbakanlık genelgesi ile yardımcı hizmetler sınıfında bulunan Şehit yakınlarının büro personeli olarak çalıştırılması, Yetiştirme Yurtlarından yetişenlerin mezuniyet durumlarına göre ilgili kadrolara atanması ve bir defaya mahsus Yardımcı Hizmetler sınıfında bulunan personelin genel hizmetler sınıfına geçirilmesi ve/veya görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının açılması,
Uzun süreli kimyasal maddelere maruz kalan personelin (Matbaa, Atölye, Laboratuvar vb.) tespit edilerek, belirtilen yerlerde çalışanların yılda bir defa tam teşekküllü bir hastanede check-uptan geçirilmesinin sağlanmasına ilişkin olarak; 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca çıkarılacak uygulama yönetmeliklerinin yürürlük tarihine kadar görev yapmak üzere, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği” konusunda, bir üyesinin kurum nezdinde yetkili sendika tarafından, diğer üyelerinin idare tarafından belirlenmek üzere bir komisyon teşkil edilmesi ile komisyon tarafından tespit edilen birimlerde çalışanların yılda bir defa olmak üzere genel sağlık kontrolünden geçirilmesi,
Kariyer basamaklarının planlanması ve kurum personeline ilan edilmesi
Kurum idari personeli için görevde yükselme ve unvan değişikliği tarihlerinin en az bir yıl önceden belirlenerek ve kurum web sitesinden ilan edilmelidir. Bu şekilde idari personel için kariyer basamaklarının planlaması olacaktır. Sınavlardan sonra yapılacak mülakatın ortadan kaldırılarak oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilir.
Uygulama ve Araştırma Merkezleri hariç, 13b/4 ile görevlendirilen personelin kadrolarının oldukları yere görevlendirilmelidir. (Uygulama ve Araştırma Merkezleri yönergeleri hükmünce sadece 13b/4 ile personel görevlendirilmektedir)
Kurum içerisinde sınavsız atama yapılacak olan kadroların ( Fakülte/MYO/Enstitü Sekreterliği) web sitesinden ilan edilerek, tıpkı akademik personel ilanlarındaki gibi idari personelin başvuruya açık olması ve atama için şeffaf puanlama yapılarak kurum içerisinde şeffaflık sağlanabilecektir.
Kurumun elinde olan Bilgisayar İşletmeni, Tekniker, Teknisyen vb kadroların dolu/boş olarak personel web sitesinde ilan edilerek kariyer basamaklarında yükselmek isteyen personel için motive edici olacaktır. Eksik olan bölüm sekreterlerinin ve hizmetlilerinin tamamlanması ve bölüm kadrolarına dönüştürülmesi sağlanmalıdır. 
Bu şekilde Yükseköğretimin en sıkıntılı olan idari personelin özlük, görevde yükselme ve ünvan değişikliği haklarının garanti altına alınması sağlanacaktır.
Kurumda yeni göreve başlayan personelin mutlaka bir kurum kültürü, iletişim vb bir programdan geçirilerek nasıl bir kurumda çalıştığının, insan ilişkilerini, resmi yazışma kuralları, özlük hakları hakkında bilgilendirilmesi ileride oluşabilecek sorunların önüne geçilmesini sağlar.
KTÜ Ödül yönetmeliğinde oluşturulan jürilerin şeffaflığı ve yapılan puanlama ile ilgili olarak web sitesinde ilan edilmemesi.
Yurt içi ve yurt dışı desteklerin artırılması
KTÜ Akademik personeline 2 yılda bir yurt içi, 3 yılda bir ise yurt dışı desteği vermektedir. Verilen destek maalesef döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle erişmiştir. Bu destek miktarının artırılması akademisyenler için pozitif bir yaklaşım olacaktır.  Bu desteği yıllık bir sabit ücrete dönüştürülerek yurt içi veya yurt dışında kullanılması kişinin tercihine bırakılabilir.
Gidilecek olan kongreler için bir sınırlama olabilir. Ancak bu kongrelerin nitelikleri, değerlendirmeleri web sitesinde yayımlanarak yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesi sağlanabilir. Yürürlükte olan Akademik Teşvik yönetmeliği maalesef Ulusal ve yerel bazlı yapılmakta olan akademik çalışmaların, kongrelerin, panellerin ve çalıştayların önündeki en büyük engellerden birisidir. KTÜ olarak yerel yapılacak akademik çalışmaların önündeki engelli kaldırmak ve desteklemek illimiz ve bölgemiz için çok büyük bir katkı olacaktır.
Kanayan bir yara olan kreş sorununun çözülmesi
KTÜ’de kreş açılabilmesi için personel tarafından geçmiş tarihlerde 4 kez imza toplanmış ve yönetime iletilmiştir. Ayrıca Yetkili Sendika ile yapılan toplantı tutanakları incelendiği zaman Kreş konusunun her zaman bir gündem maddesi olduğu görülecektir. Özellikle okulların açık olduğu zamanlarda saat 14:30’dan sonra idari birimlerde çocukların olduğu gözlemlenmektedir. Çalışan personel çaresizlikten veya bakacak bir kişisi olmadığı için okuldan sonra çocuğunu iş yerine getirmektedir. Kampüs içesinde boş olan bir yeri, lojmanı Halk eğitim Merkezi ile yapılacak olan bir protokol ile Kreş ve/veya Etüt merkezi haline getirilebilir. 
KTÜ Kolejinin kurulması
Üniversitemiz köklü geçmişi ve yapısı ile Trabzon’da ve bölgemizde öncü bir kuruluştur. Eğitim fakültesinin her ne kadar Trabzon Üniversitesi’ne bağlanmasına rağmen ortak bir protokol ile KTÜ Koleji Kurulabilir  (KTÜ Vakfı Koleji , KTÜ-TRU Koleji vb) ve şehirdeki eğitim kuruluşlarına örnek bir yapı ve lider bir eğitim kuruluşu olur. 
Lojmanların şeffaf ve adil bir şekilde dağıtılması için gerekli düzenlemenin yapılması ve lojmanlarda kalma süresinin 5 yıl ile sınırlandırılması.
Lojman dağıtımı konusunda yeni yönerge hazırlanması ve hazırlanacak olan yönergede puanlama sistemine geçilerek şeffaf bir düzenlemenin yapılması elzemdir. Lojmanda kalma süresinin belirlenmesi ve bu sürenin mutlaka işletilerek adil bir sistem kurulabilir. İdari personele 2019 yılında resmi gazetede yayımlan karar ile en az %5 kontenjanın ayrılması gerekmektedir. Lojman dağıtım komisyonunda yasa gereği kurumdaki Yetkili Sendikanın temsilcisinin çağrılması mecburidir.
 Proje yapacak olan personelimizin ihtiyaç duyduğu malzemeler için sistem kurulması ve herkesin kullanımına açılması
Proje yapacak olan personelimizin ihtiyaç duyduğu malzeme ve ihtiyaçlarının Üniversitemizde bulunan imkanlardan karşılayabilmesi için online Malzeme Bilgi Sistemi’nin kurulmalıdır. Bu sistem sayesinde projesinde ihtiyaç duyduğu bir cihazın olması halinde yeniden alınmasının önüne geçilecektir. Atıl durumda olan cihazların aktifleşmesini sağlayacaktır. 
Kurumlar arası geçiş, nakil şartlarının belirlenmesi, kurum tarafından tüm personelin görebileceği şekilde ilan edilmesi ve personele kolaylık sağlanması
Sağlık, Eğitim, Evlilik vb nedenlerden dolayı kurumlar arası geçiş ile kurum değiştirmek isteyen personelimiz bulunmaktadır.  Kurumumuzdan emekli olan personel sayısının fazla olması nedeniyle yeni işe başlayan kişilerin sayısından fazladır. Bu nedenden dolayı kurumlar arası geçiş ile kurum değiştirmek isteyen personele olumlu cevap verilmemektedir. Bu durum çalışan personelin performansında düşüşe sebebiyet verebilmektedir. KTÜ Kurumlar arası geçiş ile gelecek ve ayrılacak olan için bir yönergenin hazırlanması ve geçiş yapabilecek olan sayının ilan edilmesi şeffaflık ve kurum hesap verilebilirlik açısından önemli bir adım olacaktır.
Makale desteğinin yeniden düzenlenerek yürürlüğe girmesi
Üniversite akademik personelinin nitelikli ve indexli dergilerde yayın sayısını artırmak için makale desteği teşvik sisteminin hayata geçirilmesi önemlidir. Desteklenecek olan yayınların hangi index oldukları web sitesinde yayımlanarak karmaşıklığın önüne geçilebilir. Üniversitemizin enstitülerinin dergi çıkarılması için teşvik ve organize edilmesi son derece önemlidir.
50/d Kadrosunda ulunan Araştırma Görevlilerinin Durumu
KTÜ’de 50/d Kadrosunda bulunan ve doktora tezini savunmak için Enstitü ’ye teslim aşamasına gelen Araştırma Görevlisi kadrosundaki personelin 33/a kadrosuna geçirilmesi. Bu işlem için önerimiz doktora tezini danışman hocasının imzası ile teslim aşamasına gelen ve üniversitemizin belirlemiş olduğu puanlama sistemi ile yapılmasıdır.

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Anahtar Deliği Haberleri