Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü çalışmaları için saniyede 3.4 trilyon işlem yapan bir bilgisayar kurulduğunu belirterek, hava tahmin süresinin 15 dakikaya kadar ineceğini bildirdi.
Eroğlu, Devlet Meteoroloji İşleri Konferans Salonu'nda düzenlenen meteorolojik verilerin hızlı elde edilmesinde kullanılacak yüksek performanslı bilgisayar ile meteorolojik araçların kalibre edileceği kalibrasyon merkezinin açılışını yaptı.
Yüksek performanslı bilgisayarın meteorolojinin gerçekleştirmeyi planladığı, ''dünyada ilk on meteoroloji teşkilatı arasına girme'' hedefine ulaşmasında yardımcı olacağını belirten Eroğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kullanılan yüksek teknoloji ürünü cihazların büyük faydalarının görüldüğünü kaydetti.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün teknolojiyi geliştirme konusunda hızlı bir adım attığını belirten Eroğlu, kurumun hava tahminlerinde yüzde 90'a varan tahmin oranıyla takdir topladığını söyledi.
Meteorolojide hizmete sokulacak yüksek performanslı bilgisayar hakkında da bilgi veren Eroğlu, cihaz sayesinde tahminlerde sürat ve isabet oranının artacağını söyledi.
Yüksek performanslı bilgisayarın geçmişte kullanılan cihazlardan 42 kat daha hızlı işlem yapabildiğine dikkati çeken Eroğlu, ''Teknoloji nereden nereye geldi. Biz üniversite öğrencisiyken hesaplarımızı sürgülü hesap marinalarıyla yapardık. İşte oradan buraya geldi. Bugün Meteorolojiye saniyede 3.4 trilyon işlem yapan süper bir bilgisayar kuruyoruz. Bu çok kısa sürede gerçekleşti'' dedi.
DÜNYA ÇAPINDA BİR KALİBRASYON MERKEZİ KURDUK
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da yüksek performanslı bilgisayarın Türkiye'nin birinci, Avrupa'nın da ikinci en kapasiteli bilgisayarı olduğunu söyledi.
Bilgisayar sayesinde hizmet verilen sektörlere, daha kaliteli veriler ulaştırabileceklerini anlatan Çağlar, cihazın erken uyarı sisteminin geliştirilmesinde de kullanılacağını ifade etti.
Intel İkinci Başkanı Tom Killroy ise ürettikleri yüksek potansiyelli bir işlemcinin bu bilgisayarda kullanılacak olmasının sevindirici olduğunu belirtti.
BİR GÜNDE ALINAN SONUÇ, BİR SAATTE ALINABİLECEK
Eroğlu, açılış töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, ''Sistemle sel gibi faaliyetlerin daha önceden tespit edilebileceği söylendi. Sistem daha önce kurulsaydı İstanbul'daki sel felaketi önceden belirlenip vatandaşlar uyarılamaz mıydı?'' sorusu üzerine Eroğlu, ''Sistemin önemi tabii ki çok büyük. Ama bu tip teknolojiler zamanla yarışır. Yani 30 yıl önce bulmaya çalışsanız böyle bir teknoloji zaten yoktu'' yanıtını verdi.
Eroğlu, bakanlık bünyesinde kullanılan 4 meteorolojik radarın büyük faydalarının görüldüğünü, 6 radar daha kurulması için çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Bir başka gazetecinin, ''Yani net bir şey söyleyebiliyor muyuz? On dakika sonra yağış olabilecek diyebiliyor muyuz?'' sorusu üzerine Eroğlu, yüksek performanslı bilgisayarın tahmin süresini 15 dakikaya indirdiğini kaydetti. Eroğlu, şöyle devam etti:
''Ancak şunu da ifade etmemde fayda var. Biz uyarıyoruz ama vatandaşlar bunu dikkate almıyor bazen. Mesela Giresun'da Temmuz ayındaki ilk uyarımızda vatandaşlar 'Nasıl olsa kuvvetli bir yağış olmaz' düşüncesiyle dikkate almadılar. 20 Temmuzdan bir hafta sonra daha kuvvetli yağış geliyor deyince. Bütün kurum ve kuruluşlar hoparlörlerle duyurdu. Vatandaşlar da önlemlerini aldılar. İkinci taşkın daha da büyük olmasına rağmen mal ve can kaybı yaşanmadı. Bunun şu faydası olacak, bu bir modellemedir, tahmindir, tutarlılık oranı yüzde 90'dır. Yüzde yüz isabet söz konusu değil şu anda. Cihaz bu modellerin işletilmesinde süreyi kısaltacak.''