17 santimlik felaket!

Nobel Barış Ödülü sahibi Dr. Rajendra K. Pachauri, geçen yaz ortalarından itibaren okyanus seviyesinde 17 santimetrelik yükselme olduğunu söyleyerek olası felaketleri, "Sel, kuraklık ve birçok hayvan türü yok olacak" şeklinde sıraladı.Boğaziçi Üniversites

Nobel Barış Ödülü sahibi Dr. Rajendra K. Pachauri, geçen yaz ortalarından itibaren okyanus seviyesinde 17 santimetrelik yükselme olduğunu söyleyerek olası felaketleri, "Sel, kuraklık ve birçok hayvan türü yok olacak" şeklinde sıraladı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. Yıl etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye davet edilen Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı Dr. Pachauri, "İklim Değişikliği: Enerji-Çevre" konulu seminerde, iklim değişikliğine bağlı olası felaketlere dikkat çekti, izlenen politikaları eleştirdi, kurtuluşun yolunu gösterdi.
Kuzey Yarımkürede, buzulların ve kar sularının erimesi nedeniyle okyanus su seviyesinin yükseldiğini söyleyen Dr. Pachauri, "Deniz seviyesinde geçtiğimiz yaz ortalarından itibaren 17 santimetrelik bir artış görüyoruz. Çok sayıda küçük adada, su seviyesi 1 metrenin üzerine çıkmış durumda. Buzullar erimeye devam ettikçe deniz suyu seviyesi giderek yükseliyor. Milyonlarca insan deniz seviyesindeki yükselmeden ötürü sel felaketiyle karşılaşacak. Yağış, nem, sıcaklık gibi nedenlerden ötürü özellikle turizm sektörü değişiklikten olumsuz etkilenecek" dedi.

"KURAKLIK VE SELLER"
Önümüzdeki yıllarda dünyanın hemen her bölgesinin küresel ısınmadan etkileneceğini belirten Dr. Pachauri, olası iklim felaketlerini şöyle anlattı: "Dünyanın pek çok yerinde felaketler yaşanacak. Güney Avrupa'nın kuraklık, Afrika'nın açlık ve Kuzey Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin sel felaketleriyle karşı karşıya kalınacak. Afrika'nın bazı bölgelerinde tarımsal verimlilikte, 2020 yılına kadar yüzde 20-30 oranında düşüş yaşanacak. Eğer tarımsal etkinlik azalırsa, insanlar kendini geçindirmek için, hayatlarını idame ettirmek için gerekli gıdayı bulamayacaklar. Bu beraberinde açlık ve yetersiz beslenmeyi getirecek. Gıda güvenliği de tarımsal etkinlik azaldığı için tehlike altına girecek. Su kaynaklarımızın azalması nedeniyle tarım ürünleri azalacak. Dağlardaki kar örtüsü azalacak. Birçok hayvan türü tükenecek. Özellikle turizm sektörü gelişmelerden etkilenecek. Su kaynakları kuruyacak, ölüm oranları artacak."

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri