2014 yılında teknolojide birbirinden değişik gelişmeler yaşandı. 2015'e girmemize sayılı günler kala 2014 yılına damga vuran 12 teknolojik gelişme şöyle sıralanabilir..
1- RESOUND LİNX AKILLI İŞİTME CİHAZI
Olası duyma sorunları nedeniyle kullanılan işitme cihazları, kulağa gelen seslerin elektronik olarak yükseltilmesine ve doğal olarak daha iyi duyulmasına imkan veriyor. Ancak kulağın içine takıldıkları için kulaklık ile müzik dinlenmesi veya telefon görüşmesi gibi konuları engelleyen bu cihazların sorunları nedeniyle hazırlanan ReSound LiNX kablosuz işitme cihazı, iOS işletim sistemli ürünlerle bağlantı kurarak oldukça faydalı bir kullanım yapısı sağlayabiliyor.
İOS İŞLETİM SİSTEMİNE UYUMLU
iOS işletim sistemli iPhone, iPad ya da iPod Touch modelleriyle 2.4 GHz kablosuz ağ üzerinden iletişim kuran ve özel bir uygulaması bulunan akıllı işitme cihazı ReSound LiNX, bu kablosuz bağlantı ile telefonlardan müzik ya da telefon görüşmesi aktarımı yapabiliyor. Ufak gövdesi sayesinde kozmetik olarak da bir sorun yaşatmadığı belirtilen ürün, uygulama temelinde manuel ya da ortam gürültü oranına göre otomatik ses seviyesi ayarı sağlıyor ve ilginç olarak bağlı cihazlardan yerini göstererek kaybolma sorunlarını ortadan kaldırabiliyor. Surround Sound ses işleme teknolojisiyle %90 seviyesindeki işitme kaybı durumlarında dahi esas görevini yerine getirebilen ReSound LiNX, genel olarak güzel bir amaç doğrultusunda çalışma gösteriyor.
2- ENGELLİ POLİSLER İÇİN TELEBOT
TeleBot, Oculus Rift destekli yapısıyla engelli polis memurları ve askerler için faydalı bir yapı ortaya koyuyor.
Yaklaşık 35 kg ağırlık ve insana yakın boyutuyla Florida Uluslararası Üniversitesi Discovery Lab bünyesinde görev yapan araştırmacılar ve öğrenciler tarafından geliştirilen prototip robot TeleBot, Oculus Rift ve özel harekete duyarlı yelek modülüyle kablosuz olarak kontrol ediliyor ve bu doğal kontrol süreciyle engelli polis memuru ya da askerlerlerin devriye memuru olarak çalışmasını amaçlıyor. Üzerinde yer alan kamerasıyla anlık olarak görüntü aktarımı yapabilen robot, Amerikan Donanması'ndan Jeremy Robins'in yaptığı 20,000$ bağış ile 2012 yılından bu yana geliştiriliyor.
3- VODAFON'UN MOBİL AĞLARI
Şubat ayında tanıtılan mobil ağlar sırt çantasına bile sığma özelliğiyle dikkat çekmişti. Yaklaşık 20 kilo ağırlığında olan ağ doğal afetlerde baz istasyonlarının çalışmamasından dolayı yardım görevlilerine kolaylık sağlayacak gibi gözüküyor.
100 metre yarıçapındaki aramaları kabul eden mobil ağ, binlerce mesaja da izin veriyor.
4- KAĞIT MİKROSKOP: FOLDSKOPE
Mart ayında Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı maliyeti bir doların altında olan ve malzeme olarak çoğunlukla kağıt kullanan Foldskope adında bir mikroskop üretti.
Araştırmacılar Foldscope’un kullanılan lense göre 2 bin kat büyütme yapabildiğini belirtiyorlar. Tüm bileşenleri tek bir mukavva parçası üzerinde bulunan mikroskobun kullanma talimatları da yine bu mukavva üzerinde yazıyor. Darbe ve ıslanmaya karşı dayanıklı olan Foldscope cebe sığacak kadar küçük. Üstelik cihazın elektriğe ihtiyaç duyan tek kısmı olan LED, minik ve ucuz bir pille 50 saatten fazla çalışabiliyor. En güzel haberse Foldscope’un üretim maliyetinin sadece 0,58 ila 0,97 dolar arasında olması.
5- AKILLI TUVALET
Colorado Boulder Üniversitesi'nde bir araştırma ekibi, yeni bir tuvalet tasarladı. Ekip Sol-Char adını verdikleri tuvaletle parabolik aynalar ve fiber optik kablolar kullanarak insan atıklarından tarım ve yakıt için kullanılabilecek biyokömür üretmeyi amaçlıyorlar.
6- DÜNYANIN EN HIZLI NANAMOTORU
Teksaslı Araştırmacılar eski nanamotorların 500 kat daha küçüğü ve daha hızlısını geliştirdi. Yeni geliştirilen nanamotor, dünyanın en hızlı ve en ufak nanamotoru olma özelliği taşıyor.
7- ZİHİN KONTROLLÜ ROBOT VÜCUT ELBİSE
Duke Üniversitesinde bir profosör tarafından yönetilen özel bir ekibin tasarladığı vücut robot projesi kar amacı da gütmüyor. Buluş beyin dalgalarını elektrotlarla fiziksel hareketlere dönüştürüyor.
8- EXOSUİT
Exosuit, dalgıçlar için güvenli dalışlar için tasarlandı. Exosuit, dalgıçlara okyanuslarda bin metreye kadar dalış imkanı sunuyor. Exosuit 6,5 metre boya sahip.
9- PROGRAMLANABİLİR MİKRO ÇİP
Temmuz ayında tasarlanan mikro çip 2018'e kadar piyasaya sürülecek. İnsanlarda derinin altına yerleştirilecek bu micro çipler sayesinde doğum kontrolü gibi hormonal durumlara eki edilmesi planlanıyor.
Bu teknoloji ile ekonomik olarak gelişmekte olan ülkelerde doğum kontrolüne sınırlı erişime sahip kadınlara yardımcı olmak planlanıyor.
10- PEEK RETİNA
Stanford Üniversitesi bilim adamları Peek Retina adında bir akıllı telefon kamera adaptörü geliştirdi. Peek Retina ile akıllı telefonlar üzerinden göz muayenesi yapmak mümkün hale geliyor.
11- İNTEL'İN TEKERLEKLİ SANDALYESİ
Teknolojinin son nimetlerinden faydalanan elektrik motorlu sandalye, gezegenimizin en gelişmiş zihinlerinden biri olarak kabul edilen Stephen Hawking tarafından tanıtıldı. Intel’in yeni akıllı sandalyesi, kalp ritmi ve tansiyon ölçebilen, kullanıcının vücut ısısını algılayabilen ve bütün bu verileri dokunmatik ekranında anlık olarak gösterebilen bir yapıda.
12- NANOPATCH
Nanopatch iğneden korkanlar için geliştirilmiş bir çözüm. İcat, Biyomühendislik ve Nanoteknoloji Avustralya Enstitüsü’nde geliştirildi. Bu teknoloji ağrısız ve acısız aşı ile kalmayan Nanopatch, immün hücrelere doğrudan aşı sunma yeteneğine de sahip.
Aşılar enjeksiyon yoluyla uygulandığında bunlar kas içine enjekte edilmekte fakat kaslar daha az bağışıklık hücrelerini içermektedir. Bu, Nano yama yoluyla gereken aşı miktarı bir enjeksiyon için gerekli olandan yaklaşık olarak 100 kat daha az olduğu anlamına geliyor.