Gelecek yıllarda yükselişte olacağı öngörülen trendler 2020 teknoloji raporunda bir araya getirildi. Raporda yapay zekâdaki verimlilik senaryolarından 5G teknolojisinin akıllı şehirlere etkisine, veri güvenliğinden otonom araçlara kadar geleceği şekillendirecek teknolojiler, inovasyonu ve girişimciliği ön plana çıkaran bir bakış açısıyla ele alındı.
Teknoloji trendlerinin hayatımıza etkisini çok yönlü bir bakış açısıyla ortaya koymak ve kullanım alanlarını değerlendirmek üzere Softtech tarafından hazırlanan 2020 teknoloji raporu yayımlandı. Bu yıl üçüncüsü yayımlanan raporda, geleceğin teknoloji trendlerinin önümüzdeki yıllarda ne zaman 'radar'a gireceğine ve etkilerinin ne büyüklükte olacağına dair tahminler, değerlendirmeler ve öneriler yer aldı.
Rapor; teknolojilerin geleceği, finansal teknolojiler, dijitalleşme ve sektörler ve girişimcilik ve ekosistem olmak üzere dört bölümden oluşuyor. Dünyadaki önemli araştırmalar, akademik makaleler ve gelişmelerin analiz edildiği raporda bu yıl ilk kez Prof. Dr. Selim Yazıcı, Dr. Sertaç Doğanay, İhsan Elgin, Volkan Sezgin ve Dr. Soner Canko gibi konusunda uzman konuk yazarlara yer verilerek kolektif bir vizyon ortaya konuldu.
5G teknoloji akıllı şehirler oluşturacak, veri güvenliği stratejik bir konu olacak
Raporun teknolojilerin geleceği bölümünde, ‘aracısızlaştırma’, ‘yapay zekâ’, ‘artırılmış gerçeklik’ ve ‘nesnelerin interneti’ çerçevesinde önümüzdeki dönemde hayatımızda daha geniş bir yer tutacak gelişmeler masaya yatırıldı. 5G teknolojisinin hayata geçmesi ile akıllı şehir çalışmalarının hız kazanacağına değinilen raporda, yapay zekânın ise verimlilik odaklı senaryolarla ön plana çıkacağı belirtildi. Günümüzde teknoloji alanındaki en önemli konulardan biri haline gelen veri güvenliğinin de devletler tarafından stratejik bir konu olarak ön plana çıkacağı öngörüldü.
Finans erişiminde fintech’ler ön plana çıkacak
Özellikle son on yılda finansal sektördeki en önemli gelişmelerden biri olarak kabul edilen fintech’lere, finansal teknolojiler bölümünde geniş bir yer ayrıldı. Raporda fintech’lerin, dünyada finansman erişiminin artırılmasında büyük rol oynama potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Bu bölümde ayrıca, uluslararası para transferlerindeki yeni gelişmeler, sigortacılık trendleri, varlık yönetimi teknolojileri ve açık bankacılığın geleceği hakkında detaylı bilgi ve analizler yer aldı.
Uçan araba artık çok uzak değil
Raporun dijitalleşme ve sektörler bölümünde, sağlıktan tarıma kadar farklı sektörlerdeki gelişmeler ayrıntılarıyla ele alındı. Raporda, uzay ulaşımı, demiryolu ulaşımı ve sürücüsüz araçlardan sonra uçan arabaların da yakın bir gelecekte, aralarında Türkiye’nin de olduğu pek çok ülkenin gündeminde daha geniş yer tutacağına da dikkat çekildi.
Türkiye’deki startup’lar küresel sahnede
2020 teknoloji raporu’nun son kısmında ise girişimcilik ve ekosistem konusu ele alındı. Girişimcilik ekosisteminde bankaların yeri, melek yatırımcılar ve sözleşme bazlı yatırımlar hakkında bilgi verilen bölümde ekosistem karşılaştırmaları da tüm detaylarıyla yer buluyor. ABD, Uzak Doğu ve Avrupa ülkelerindeki ekosistemlerin mevcut durumuna ve geleceğine yönelik analizlere yer verilen raporun Türkiye ekosistemi bölümünde, startup’ların küresel sahnede daha rekabetçi olmaya başladığı vurgulandı.