ADSL şifrenizi asla paylaşmayın

İnternet güvenliği ile ilgili konuların ele alındığı Ankara Bilgi Güvenliği Konferansı, Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu'nda (TÜBİTAK) gerçekleştirildi. Konferansa katılan Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Cihan Haber Ajansı'n

İnternet güvenliği ile ilgili konuların ele alındığı Ankara Bilgi Güvenliği Konferansı, Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu'nda (TÜBİTAK) gerçekleştirildi.

Konferansa katılan Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu. Bilgisayarların güvenlik yazılımlarının güncellenmesi ve ADSL şifresinin hiç kimseyle paylaşılmaması gerektiğini anlatan Özeren, "ADSL şifresinin paylaşılmaması çok önemli. Eğer ADSL şifrenizi başkasıyla paylaşırsanız, komşunuz ya da tanımadığınız birisi sizin şifrenizle istenmeyen bir içeriği (çocuk pornosu gibi) indirdiği anda direkt siz suçlusunuz. Bunu halkımızın mutlaka bilmesi lazım." dedi.

Bundan sonra 'Ulusal siber güvenlik politikasının' daha çok gündemde olacağını kaydeden Özeren, ocak ayının sonunda kamu kuruluşlarının nezdinde siber güvenlik tatbikatı yapılacağını açıkladı. "Bunlar bizim geleceğimiz için çok anlamlı" diyen Serhat Özeren, şubat ayında Ulaştırma Bakanı'nın katılımıyla "Güvenli İnternet Sempozyumu"nun da düzenleneceğini kaydetti. Özeren, "Biz önce kendi bilgisayarımızı, kendi ADSL'mizi güvenlik altına alabilirsek, bu bilinci halkımıza yerleştirebilirsek, ulusal güvenlik politikamızı daha net bir şekilde uygulayabiliriz." diye konuştu.

Adli Bilişim uzmanı Çığır İlbaş ise ileri teknoloji dünyasında yardımlaşma ve paylaşım alışkanlıklarının; kullanıcıların bir takım suçlara iştirak etmesini, işlemedikleri suçların kendilerine isnat edilmesini sağlayabildiğinin altını çizdi: "Bu konudaki en önemli nokta, internet şifresini isteyerek ya da istem dışı paylaşılması söz konusu. İnternet şifresini başkalarıyla paylaşan kullanıcıların, erişimi paylaştığı kişilerin internette yaptığı işlemlerden sorumlu tutulması söz konusu."

İlbaş, Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi'nin imzalanmasından sonra Türkiye'yi, internet, cep telefonu ve ATM kullanımında çok farklı boyutların beklediğini, bilişim mevzuatının tamamen değişeceğini söyledi.

Özellikle ATM'lerden para çekilmesi işlemlerinde, tanınmayan kimselerden yardım istenirken çok dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Çığır İlbaş, şunları dile getirdi: "Tanınmayan kimselerin yardımları neticesinde çalıntı hesaplardan para transferi yapılması bilişim suçlarında önemli bir oranı tutuyor. Paylaşım için kullandığımız, bir dosyayı bilgisayarımıza indirmek için kullandığımız bir program, aynı zamanda o dosyayı internette paylaşıma da açabiliyor. Kullanıcılar bu alandaki gelişmeler iyi takip etmeli, paylaşım ve yardımlaşma konularında daha dikkatli olmalıdırlar."

Teknoloji Bilgilendirme Platformu'nun internet ve paylaşım güvenliği konularında halkı ve kamu kurumlarını bilinçlendirdiğini belirten İlbaş, vatandaşlardan dikkatli olmalarını istedi.

Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Adli Bilişim uzmanı Çığır İlbaş ve çok sayıda uzman, Ankara Bilgi Güvenliği Konferansı'nda izleyicileri, özellikle internet güvenliği ve internet suçları konularında bilgilendirdi.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri