KTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi haber61net köşe yazarı Prof. Dr. Osman Bektaş, Karadeniz’de petrol olduğunu ancak derinde bulunduğunu belirterek, aramalara mutlaka devam edileceğini söyledi.
TPAO’nun 2013 yılında Karadeniz ağırlıklı petrol arayışını sürdüreceğini belirten haber61net köşe yazarı Prof Dr Osman Bektaş, “Karadeniz’de petrol arayışı kesinlikle bitmeyecek” dedi.
Petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına 2013 yılında Akdeniz ve Karadeniz'de devam edilmesi planlandı. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeoloji mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Osman Bektaş, “Karadeniz’le Hazar Denizi petrol Karadeniz’de çok derinde, Hazar’da yüzeyde, sığ. Faylarla daha yüzeye çıkarılmış. Karadeniz’de ise tektonik faylar etkili olmadığı için masrafla ve zor. Teknik ve para isteyen bir konu.
Petrol fiyatları yükseldikçe petrol arama talepleri de artıyor. Ümitsiz değiliz. Maliyet fazla olmasına rağmen Karadeniz’de petrol aramaları artarak sürecek. Çünkü mevcut rezervler er geç bitecek. Aramalar Karadeniz’de kesinlikle bitmeyecek” diye konuştu.
TPAO, PLANLAMASINI YAPTI
2013 Yılı Programı'nda yer alan planlamalara göre, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına 2013 yılında Karadeniz ve ağırlıklı olarak Akdeniz'deki derin deniz sondajları ile devam etmesi planlandı. Bu kapsamda, 2013 yılında Akdeniz'de, TPAO tarafından iki adet derin deniz sondajı yapılması programlandı. TPAO tarafından denizlerdeki petrol ve doğalgaz aramalarında kullanılmak üzere bir sismik geminin satın alınması işlemlerinin tamamlanarak, 2013 yılında söz konusu geminin kullanıma geçmesi bekleniyor.
Programa göre, 2013 yılında Türkiye'nin toplam elektrik tüketiminin 263 milyar kWh olması ve kişi başı elektrik tüketiminin 3 bin 469 kWh'ye yükselmesi bekleniyor. Önümüzdeki yıl elektrik santralleri toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 5 büyüyerek 59 bin 389 MW'ye çıkacağı tahmin edildi.
DOĞAL GAZ BULUNMUŞTU
TPAO, Karadeniz’de başlattığı petrol arama hamlesinde ilk somut sonuca Akçakoca açıklarında Eylül ayında ulaşmıştı. Uluslararası dev şirketlerle yapılan sondajların ardından, TPAO Istranca’da 3 bin 600 metrede doğalgaza ulaştı. Doğalgaz yakılarak sondaj kuyusunda rezerv varlığı kesinleştirdi.
JÜPİTER BULDU
Jüpiter platformu ile başlanan sondajda 3 bin 900 metreye inilmesi hedefleniyordu. 3 bin 600 metrede belirlenen gaz emareleri değerlendirilmeye alındı. TPAO sondaj başlarken yaptığı açıklamada Karadeniz’de derin denizde açılan kuyulardan alınan verilere göre petrol ve doğal gazın daha derinlerde ve daha yaşlı birimlerde olabileceği sonucuna ulaşıldığını belirtti