İnnova Genel Müdürü Ümit Atalay, Trabzon Kamp Eğitim Merkezinde, EYOF 2011'in bilişim altyapısının tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl Erzurum'da gerçekleştirilen kış oyunları sayesinde Türk teknolojisinin ulaştığı noktayı dünyaya kanıtladıklarını belirterek, ''Bu sayede Trabzon EYOF projesine de yüksek bir motivasyonla başladık'' dedi.
Tüm alanlarda uzman kadrolardan oluşan kalabalık bir ekiple EYOF 2011'in yazılımından donanımına, altyapı kurulumundan işletilmesine kadar tüm bilişim çözümlerini sunmaktan büyük gurur duyduklarını vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:
''İki ay gibi çok kısa sürede EYOF 2001'in tüm altyapı çalışmalarını tamamladık. Oyun yönetim sistemini kurduk ve sonuç sistemleri ile zaman ve skor ölçüm kurulumlarını da gerçekleştirdik. Erzurum'daki oyunlardan farklı olarak Trabzon EYOF 2011'de mobil uygulamaları da devreye aldık. Yaklaşık bin 500 adet donanımı çalışır halde teslim ettik. Türkiye'de bir ilke imza atarak tamamen yerli kaynaklarla geliştirdiğimiz oyun yönetim sistemimizi önce Erzurum'daki Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarında FISU'ya, şimdi de Trabzon'da EYOF'a akredite ettirdik.''
Atalay, Türkiye'nin ilk oyun yönetim sisteminin iki komite tarafından akredite edilmesinin kendilerine uluslararası oyunların kapısını açtığını anlatarak, ''Gelecek dönemde Türkiye dışındaki oyunlarda da görev alarak bu konuda da Türkiye adına bir ilke daha imza atmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
EYOF 2011 Genel Koordinatörü Nihat Doker ise Türkiye'nin olimpiyat statüsündeki ilk organizasyonunda kullanacakları teknolojinin de dünyanın en gelişmişi olacağına işaret ederek, ''Olimpiyatların sadece spor organizasyonu olmadığını biliyoruz. Olimpiyatlar aynı zamanda bir şehrin kaderini değiştiren sosyal ve kültürel içerikli organizasyonlardır. Çok yönlü hazırlık yapıyoruz. Teknolojiyi en üst düzeyde kullanacak şekilde ihale yaptık. Bu sistemle hem olimpiyatları aksaksız tamamlayacak hem de dünyaya ulaşarak mesaj vermiş olacağız'' dedi.
Doker daha sonra organizasyon için yapılan hazırlıkları slayt eşliğinde anlattı.
EYOF 2011 Proje Yönetimi ve Teknoloji Direktörü Bülent Ulusoy da oyunlarda kullanılacak bilişim altyapısını tanıttı
-OYUN YÖNETİM SİSTEMİ-
EYOF 2011'de kullanılacak ve çok branşlı spor aktivitelerinin beyni niteliğindeki oyun yönetim sistemi (OYS), oyuncular, hakemler, gönüllüler ve organizasyon komitesinin Trabzon'daki tüm ihtiyaçlarının otomasyonunu sağlıyor. Oyunların yönetimini gerçekleştiren OYS üzerinden kayıt yaptıran sporcular ve hakemlerin uçak biletleri, konaklama ihtiyaçları, transferleri, ne zaman nerede yarışacakları, yarıştıktan sonraki skorları gibi bilgilerinin tümü bu sistem üzerinde tutuluyor.
Müsabakaların gerçekleştirileceği 11 ayrı tesiste 9 farklı branşa ait oyunların tüm network altyapısı ve sonuç sistemleri de İnnova tarafından gerçekleştirildi. Oyunlarla ilgili tüm verilerin akacağı ve sistemlerin yönetileceği birincil veri merkezi Trabzon'da kuruldu. Bu sistemin çalışmasını engelleyecek herhangi bir aksilik ya da doğal afete karşın oyunların kesintisiz sürdürülebilmesi için tüm sistemler Türk Telekom IDC veri merkezi üzerinden yedeklendi.
-SONUÇLAR ANINDA İZLENEBİLECEK-
Sonuç sistemleri kısmında ise saha içerisinde izleyiciye ulaşan spor salonlarındaki sonuç ekranlarının yanı sıra televizyon yayınları ve internet aracılığıyla her yere ulaşabilecek skor sistemi hayata geçirildi. Skor ölçümleri için 300 kadar çok hassas ölçüm cihazı kullanılacak.
Ayrıca, EYOF 2011 süresince yarışma takvimi ve sonuçları cepten anında izlenebilecek. İnnova tarafından geliştirilen Android ve Apple uygulama dükkanlarından indirilebilen EYOF'a özel mobil uygulama sayesinde kullanıcılar, etkinliklerle ilgili haberler, canlı sonuçlar, yarışmalar, madalyalar ve etkinlik takvimi gibi bilgilere anında ulaşabilecek.