Facebook'ta soyadınıza dikkat!

Facebook, bu minvalde soyadı 'İstanbul' olan bir Amerikalı bayanın da hesabını sahte sanarak sildi. Olay, küresel boyutta giderek büyüyen Facebook'un karşılaştığı bir sorunu da gündeme taşıdı. ABD'nin Atlanta eyaletinde yaşayan Alicia İstanbul, Facebook h

Facebook, bu minvalde soyadı 'İstanbul' olan bir Amerikalı bayanın da hesabını sahte sanarak sildi. Olay, küresel boyutta giderek büyüyen Facebook'un karşılaştığı bir sorunu da gündeme taşıdı.


ABD'nin Atlanta eyaletinde yaşayan Alicia İstanbul, Facebook hesabını 2007'de açmış. Evini işyeri gibi kullanarak işlerini internet üzerinden yürüten bir anne olan Alicia'nın Facebook hesabı silinmeden önce arkadaş listesinde 330 kişi bulunuyormuş. Mücevher tasarımları yapan Alicia, Facebook üzerinden de hem ürünlerinin reklamını yapıyor hem de kendisiyle irtibata geçenlere satış yapıyormuş. Ancak bir sabah uyandığında Facebook hesabına girmek istediğinde başarısız olmuş. Zira Facebook, hesabın gerçek birine ait olmadığı düşüncesiyle Alicia'nın hesabını silmiş.

Alicia, Facebook'un neden her hesabın gerçek bir kişiye ait olması konusunda ısrar ettiğini anlamadığını söylüyor. Alicia, Washington Times gazetesinde yer alan açıklamasında "En azından sizi uyarmalılar, ya da en azından suçsuzluğunuzu kabul etmeliler. Bütün gün Facebook'tayım. Bütün sosyal çevremi onun etrafında kurdum. Bu da Facebook'un sizden yapmasını istediği şey." diye konuşuyor.

Sadece üniversite öğrencilerine yönelik kurulmuşken, bir anda 200 milyondan fazla üyesi olan global bir sosyal iletişim merkezine dönüşen Facebook, yeni seyircileriyle birlikte özelliklerini ve kılavuzlarını da belirlemeye çalışıyor. Facebook'un, kendini sahte hesaplardan temizlemeye çalışırken, arada gerçek hesapları da silmesi, 5 yıllık sosyal iletişim sitesinin karşılaştığı yeni zorluklardan biri olarak ortaya çıkıyor.

Sahte hesaplardan kurtulmak için ve yeni sahte hesaplar açılmasını önlemek için şirketin elinde uzun ve sürekli olarak güncellenen bir "kara liste" bulunuyor. Bu isimler arasında Batman gibi popüler isimlerin yanı sıra güncel gelişmelere göre ortaya çıkan Susan Boyle gibi isimler de var. Bu isimlerle yeni Facebook hesabı açmak neredeyse imkansız gibi.
Facebook sözcüsü Barry Schnitt de isimler konusunda bazen hata yaptıklarını kabul ediyor ve bu tür durumlar için şirketi adına özür diliyor. Ancak Alicia İstanbul'unki gibi durumların çok nadir olduğunu ve silinen hesapların çok büyük bir kısmının gerçekten sahte hesap olduğunu dile getiriyor.
Facebook bugün 40 kadar dilde hizmet veriyor ve üyelerini sayısı birçok ülke nüfusunu geçmiş durumda. Resmi tahminlere göre Facebook şirketi, geçtiğimiz yıl sadece reklamdan 210 milyon dolar gelir elde etti. Şirket, henüz diğer büyük şirketler tarafından satın alınmayı da kabul etmiyor.
Şirketin tüm dünya genelinde çalışanlarının sayısı 850 civarında ve bu yüzden de şikâyetlere zamanında cevap verilemeyebiliyor. Alicia İstanbul'un hesabını geri alması da 3 hafta sürmüş.

Robin Kills The Enemy adlı gerçek bir kişinin hesabının silinmesi ise bir arkadaşı için Facebook'ta grup kurmak için ilham olmuş ve "Facebook; Yerel soy isimlere karşı ayrımcılık yapma" adında bir grup kurmuş. Bugün grubun, çoğu yerli Amerikan olan 3 bin 200 civarında üyesi bulunuyor. Grubun kurucusu Nancy Kelsey, bazı yerli Amerikalıların soy isimlerinin anlamlı olduğunu ve bunun da Facebook tarafından yanlış anlaşılmaya sebebiyet verdiğini söylüyor.

Alicia İstanbul'un kardeşi Lisa İstanbul Krikorian'ın hesabı da yine Facebook tarafından silinmiş. 1,5 yıl uğraş verdikten sonra hesabını geri alan Lisa, başka bir isimle yedek bir Facebook hesabı daha açmış. İstanbul kardeşlerin anneleri ve yeğenleri ise soyadlarından dolayı şu an Facebook'tan hesap alamıyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri