KTÜ 'lü Elektrik ve Elektronikcilerin Büyük Başarısı

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri TÜBİTAK destekli projeyle ortamdaki kişilerin attığı adımlardan yararlanarak elektrik üretti.Proje danışmanı KTÜ Öğretim Görevlisi Oğuzhan Çakır gözet

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri, geliştirdikleri TÜBİTAK destekli projeyle ortamdaki kişilerin attığı adımlardan yararlanarak elektrik üretti.

Proje danışmanı KTÜ Öğretim Görevlisi Oğuzhan Çakır gözetiminde, son sınıf öğrencileri Serkan Taka, Esma Doğru, Ali Güney ve Sercan Tosun tarafından hazırlanan "İnsan Adımlarının Kinetik Enerjisinden Elektrik Üretimi, Depolanması ve Dağıtımı" projesi, bireysel hareketten enerji üretilmesini sağlıyor.

Çakır, öğrencilerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkati çekmek için böyle bir proje hazırladığını söyledi.

Proje sayesinde boşa harcanan enerjiden elektrik üretildiğini vurgulayan Çakır, "Proje kapsamında ürettiğimiz 6 fayansın içinde 10'ar dinamo var. Adım atılırken bu dinamolardan elektrik üretiyoruz ve bu sayede de aydınlatma sağlıyoruz" dedi.

TÜBİTAK'TAN DESTEK ALDI

Çakır, projenin TÜBİTAK sanayi odaklı bitirme projeleri kapsamında 4 bin lira destek aldığını belirterek, "Projeye TÜBİTAK desteğiyle kendi kendine elektrik üreten ve ortamı aydınlatan sistemi gerçekleştirmek için başladık. Bu kapsamda da projemiz yaklaşık 6 aylık süreyi kapsadı" diye konuştu.

Projenin uygulama alanlarının oldukça geniş olduğuna dikkati çeken Çakır, şu bilgileri aktardı:

"İngiltere'de projemize benzer uygulamaları yapıp satan bir firma var. Ülkemizde ise bunun bir örneği yok. O nedenle böyle bir projeyi hazırlamayı uygun gördük. Projemiz sayesinde insanların toplu bulundukları alanlarda aydınlatmayı yürüyerek sağlayacağız. Bu kapsamda da projeyi geliştirmek istiyoruz. Proje ileriye dönük ticarileştirilebilir ve yaygınlaştırılabilir. Güzel bir proje olduğuna inanıyorum."

İNSANLARIN HAREKET HALİNDEYKEN BOŞA ENERJİ HARCAMASINI İSTEMİYORUZ

Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Ali Güney de dört arkadaşıyla bir araya gelerek elektrik üreten fayans tasarladıklarını anlattı.

Bireylerin hareket halindeyken boşa enerji harcamasını istemediklerini belirten Güney, "(Bunu nasıl değerlendirebiliriz) diye düşündük ve öncelikle neler yapabileceğimizi araştırdık. Daha sonra buradan yola çıkarak bir proje oluşturduk. Projemiz kapsamında, hareketin kinetik enerjisini kullanıp elektrik üretmeyi amaçladık" dedi.

Güney, Türkiye'de ve dünyada son zamanlarda elektrik enerjisinin büyük bir sorun haline geldiğine dikkati çekerek, "Biz de bu duruma küçük de olsa katkı sağlamak için böyle bir projeyi hayata geçirdik. Projemiz insanların kalabalık olduğu her yerde kullanılabiliyor. Hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, insan olan her yerde yürürken ihtiyaç duyulan aydınlatmayı sağlamış oluyoruz. Bu sayede boşa harcanan enerjiyi de verimli kullanmış oluyoruz" diye konuştu.

Projenin iş yükünün oldukça fazla olduğunu kaydeden Güney, sistemi titiz bir çalışmanın ardından hayata geçirdiklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri