İstanbul'da, bir kişinin MSN ve E-Posta adreslerine girip, bilişim sistemindeki verileri bozarak, bu adreslere erişimi engellediği iddiasıyla yargılanan bir internet kafe işletmecisi, 5 ay hapse çarptırıldı. Sanığın cezası, iyi hali nedeniyle 3 bin YTL para cezasına dönüştürüldü.
Üsküdar 6. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ferhan Kemal Ercan ile şikayetçi Cansever Ceyhan katıldı.
Ceyhan, duruşmadaki ifadesinde Ercan'dan şikayetçi olduğunu belirterek, bilirkişi raporlarında suçlu olduğu anlaşılan bu kişinin cezalandırılmasını istiyorum dedi.
Bilirkişi raporuna karşı bir diyeceğinin olup olmadığı sorulan sanık Ercan ise halka açık olan bir internet kafe işlettiğini ifade ederek, Halktan gelip bu bilgisayarları kullanan çoktur şeklinde konuştu.
Esas hakkındaki son mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Emin Cevahiroğlu, sanık Ercan'ın, Ceyhan'a ait olan MSN adresine girerek bilişim sistemindeki verileri erişilemez hale getirdiğini söyledi.
Savcı Cevahiroğlu, yargılama sırasında alınan bilirkişi raporuna göre de sanığın suçu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, Bilişim sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunu düzenleyen TCK'nın 244/2 maddesi gereğince 6 ay ile 3 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.
Savunma yapan sanık Ercan, önceki savunmalarını tekrar ettiğini ve suçsuz olduğunu ifade ederek, Ben bu sebeplerden dolayı internet kafemi kapattım şeklinde konuştu.
HÜKÜM
Kararını açıklayan mahkeme ise sanık Ferhan Kemal Ercan'ı, Cansever Ceyhan'a ait MSN, e-posta adresine girip, bilişim sistemindeki verilerini bozduğu, erişilemez hale getirdiği ve başka bir adrese göndererek suç işlediği gerekçesiyle önce TCK'nın 244/2 maddesi uyarınca 6 ay hapse çarptırdı. Ercan'ın suçunu
itiraf etmesi ve duruşmalardaki iyi halini göz önüne alan mahkeme daha sonra bu cezayı 5 ay hapse indirdi.
Mahkeme, sanığın iyi hali yanı sıra geçmişi, kişiliği, sosyal ve ekonomik durumunu da dikkate alarak, verilen hapis cezasını da 3 bin YTL adli para cezasına dönüştürdü.
AVUKAT PARLAK: KARAR İYİ BİR EMSALDİR
Kararı değerlendiren avukat Cesim Parlak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilişim alanında işlenen suçların, toplumda yeni oturmaya başlayan bilişim güvenliğini sağlamak için kanun koyucu tarafından düzenlendiğini söyledi.
Bugüne kadar, bilişim alanındaki suçlar başlığında TCK'nın 244., 243. ve devam maddelerinin ihlali niteliğindeki eylemlerin, mağdurlarının bu konudaki müracaatı ve takibinin söz konusu olmadığı için uygulama alanı bulamadığını ifade eden Parlak, şunları söyledi:
Ama bu çıkan karar, iyi bir emsal olmuştur. MSN'ine ve E-mail kayıtlarına rızası dışında girilen kişiler suç duyurusunda bulunup bu işin takipçisi oldukları takdirde sonuca ulaşılabileceği ve bu işin suçlularının ceza alabileceği ortaya konulmuştur.
Bu karar, iyi bir emsaldir ve toplumdaki bireylerin, bu konuda kendilerine yönelik bir eylemin varlığında takipçi olduklarında sonuca ulaşılabileceğini göstermektedir. Mahkeme, bu konuda öncü bir karara varmıştır.