Ülkemizde 2005’te alınan karar doğrultusunda, uydu teknoloji transferi için önce Fransa’ya ardından Japonya’ya gönderilen 22 Türk mühendis, yerli uydu tasarımı ve üretimine öncülük edecek.
Yerli haberleşme uydusu imal etmek amacıyla çalışmalarını sürdüren Türkiye, uydu ve uzay konusunda ciddi adımlar atıyor. Bu bağlamda yerli haberleşme uydusu üretimi için insan kaynağı ve insan gücüne ihtiyaç duyuluyor. 2005’te alınan karar ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile TÜRKSAT'a görev verildi. Çalışmalar kapsamında 2006 yılında TÜRKSAT 3A projesine başlandı ve TÜRKSAT 3A projesinin içine uydu haberleşmesi ve haberleşme uydularıyla ilgili teknoloji transfer programı konuldu.
Söz konusu çalışma çerçevesinde 22 Türk mühendis, 3A uydusunun üretildiği Fransa’daki üretim merkezinde yaklaşık 1,5 yıl eğitim gördü. Bu alandaki teknolojiyi Türkiye'ye transfer etmek için bilgi birikimi adımı atıldı. Teknoloji transfer programı bittikten sonra Türkiye'ye dönen mühendislerimiz, yerli haberleşme uydusu yapabilme ve özgün bir haberleşme uydusu tasarlayabilme çalışmasına başladı. Bu çalışmalarda önemli mesafe alındı.
Ülkeye dönen mühendislerin bir kısmı özgün haberleşme uydusu çalışmalarına başlarken, bir kısmı Göktürk-2 ve Japonya'daki uyduların üretiminde görev aldı. Japonya’da TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının üretimine bizzat katılan ekip, Türkiye'de 2013 yılında hizmete girecek olan Uydu Üretim Merkezi'nde fiilen görev alacak.
Öte yandan yurt içinde ve yurt dışında uydu ve uydu teknolojileri alanlarında çalışan kişilerden seçilen 22 Türk mühendis, bilgi ve birikimleriyle gençleri de yetiştirmeye başladı. Bu bağlamda İTÜ ile 30 santimlik mini haberleşme uydu projesi yapan ekip, 2013’ün şubat ayında uyduyu uzaya fırlatacak. 2015 yılı sonunda da yine yerli üretim olan yeni bir uydu projesi yapılacak. Yapılacak olan TURKSAT 5A Türkiye’de TAI Tesisleri’nde üretilecek. Tasarımı ise tamamen Türk mühendislerine ait olacak.