TÜRKSAT 3A fırlatıldı

TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak. TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve

TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 1C'nin bütün trafiğini ve yükünü alacak. Farklı bir yörüngede, farklı bir şekilde işletilecek olan 1C uydusu televizyonların ilave data aktarımı taleplerinin yerine getirilmesinde kullanılacak.

TÜRKSAT 3A, Avrupa, Türkiye'nin tamamı ve Asya'yı kapsama altına alacak. Uydu, Türkiye ile birlikte Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Çin'e kadar uzanan geniş bir kapsama alanında, televizyon yayıncılığı ile birlikte internet, ses ve data aktarımları için kullanılacak.

Doğu ve Batı kapsama alanları arasında doğrudan anahtarlanabilme özelliğine sahip olan TÜRKSAT 3A, bu özelliği ile kapsama alanı içerisinde dünyanın herhangi bir bölgesinden verilen bir yayının, dünyanın başka bir bölgesine aktarımını gerçekleştirebilecek.

TÜRKSAT 3A, 1296 megahertzlik pazarlanabilir kapasiteye sahip olacak. Bu kapasite, TÜRKSAT 1C uydusunun yaklaşık iki katı büyüklükte. TÜRKSAT 3A'nın, bu kapasitesi ile ortalama 200 yeni televizyon kanalı yayın yapabilecek.

TÜRKSAT 3A'nın 42 derece Doğu lokasyonunda devreye girmesiyle mevcut televizyon, radyo ve VSAT aktarımları çok yüksek hız ve kalitede gerçekleştirilebilecek.
''ÇOK ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK''
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''2014 yılına kadar, Bakanlar Kurulumuzun kabul ettiği uydu ve uzay stratejisine göre, Türksat 3A proje çalışmalarında Türk mühendisler de yer alacaktı. Bunu sağladık'' dedi. Bakan Yıldırım, uydunun uzaya fırlatılmasından sonra basına yaptığı değerlendirmede, uydunun yaklaşık 10 gün içerisinde hizmet vereceği yörüngeye gireceğini ifade ederek, aksaklık yaşanmaması için çok titiz davranıldığını bildirdi. Yıldırım, fırlatmanın planlanandan 10 dakika sonra yapılmasını da, gösterilen titizlikten kaynaklandığını kaydetti. ''Türksat 3A ülkemizin bilgi ve iletişim teknolojisi, yayıncılık sektörüne çok önemli bir katkı sağlayacaktır'' diyen Yıldırım, Türksat 3A'nın bugüne kadar uzaya gönderilen en büyük kapasiteli ve en gelişmiş uydu olduğunu bildirdi. Uydunun yapımı sırasında proje çalışmalarına Türkiye'den 25'in üzerinde mühendisin katıldığını anlatan Yıldırım, mühendislerin projelendirme süresince orada bulunduklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri