Türkiye'nin uzaydaki iddiasını güçlendiren yeni haberleşme uydusu Türksat 6A, dayanıklılık testlerini başarıyla tamamlayarak hizmete girmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteklediği bu proje, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türksat ve TÜBİTAK iş birliğiyle hayata geçirildi.
Türkiye'nin en büyük AR-GE projesi olarak nitelendirilen Türksat 6A, Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'nde (USET) son aşamalara ulaştı. 2022'nin Ağustos ayında mühendislik modeli üzerindeki testler tamamlanan uydu, şimdi de uçuş modeliyle son kontrollerini geçti.
Fırlatma süreci ve uzay ortamına dayanıklılık testlerinden başarıyla geçen Türksat 6A, işlevsel testler, ısıl vakum testleri, sinüs ve akustik testlerini de tamamladı. Mart ayı sonuna kadar son kontrolleri ve nakliye hazırlıkları tamamlanacak olan uydu, Space X firmasının Falcon 9 roketiyle Haziran ayı sonunda uzaya fırlatılacak.
Yer merkezli yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak olan Türksat 6A, 7,5 kilovat gücüyle Güney-Doğu Asya gibi daha önce ulaşılamayan bölgelere hizmet verecek. Türksat şu anda 3,5 milyar nüfusa ulaşırken, Türksat 6A ile bu sayı 5 milyarın üzerine çıkacak. Böylece Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'ine ulaşabilecek.
Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin uydu hizmeti ihracatında da önemli bir artış bekleniyor. Bu gelişme, Türkiye'nin uzay ve teknoloji alanındaki yeteneklerini gözler önüne sererken, uluslararası arenada da önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.