Yapay zekaya sahip ayakkabı ürettiler, yüzde 250 daha hızlı

Robotik mühendisleri, insanların yüzde 250 oranında daha hızlı yürümesine imkan tanıyan ve yapay zekaya sahip ayakkabı icat etti.

ABD’nin Pensilvanya eyaletindeki Carnegie Mellon Üniversitesi'nden araştırmacıların kurduğu şirketten yapılan açıklamada, Moonwalkers (Ay'da Yürüyenler) adı verilen ayakkabının "uzay çağına uygun olduğu" belirtildi. Moonwalkers'ın "dünyanın en hızlı ayakkabıları" olduğunu iddia eden şirket yetkilileri, çiftini 1400 dolara satmayı planlıyor. 
Ürün için bir reklam videosu hazırladı. Videoda kimliği belirsiz bir sesin, "Yürüme biçimimiz artık geçmişte kaldı. Onu hızlandırmanın zamanı geldi" dediği duyuluyor. Moonwalkers, kullanıcıların kendi ayakkabılarının üzerine giyiliyor ve kayışlarla sabitleniyor. Ayakkabılar, ilk bakışta patenleri andıran 8 ufak tekerleğe sahip. Ancak bu tekerlekler, tek sıra halinde dizilmiyor. Şirket yetkilileri bu sayede kullanıcıların denge sorunu yaşamayacağını savunuyor.

YAPAY ZEKAYA SAHİP 
Bunun yanı sıra ürün, tekerleklerin bacak hareketlerini algılayarak hızlanmasını veya yavaşlamasını sağlayan bir yapay zeka mekanizmasına sahip. Aynı zamanda özel bir ayak hareketini algılayarak tekerlekleri tamamen kilitleyen yapay zeka algoritması, merdivenlerde kullanılmak üzere tasarlandı.

MERDİVENLERDE DE KULLANILIYOR 
Şirket araştırmacılarına göre, insanların ortalama hızı saatte 4 kilometreden başlıyor. Araştırmacılar, Moonwalker'la yürümenin kullanıcıların hızını saatte 11 kilometreye kadar çıkardığını ifade ediyor. Buna göre kullanıcılar, yokuş aşağı hızla giderken durmak istediklerinde bile yaklaşık 90 santimetre içinde durabiliyor.

SIRT ÇANTASINDA DA TAŞINIYOR 
Şirkete göre kısa yolculuklar için araç kullanmak ve park yeri aramak istemeyenler bu ayakkabıları satın almaya hevesli olabilir. Robotik ekibi, elektrikli scooter veya bisikletten çok daha küçük oldukları için sırt çantasında taşınabilen Moonwalkers'ın giderek yaygınlaşmasını umuyor.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bilim / Teknoloji Haberleri