Rauf Denktaş kimdir? KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın hayatı

KKTC deyince akla ilk gelen isim olan merhum siyasetçi Rauf Denktaş ölüm yıldönümünde Türkler tarafından saygıyla anılıyor. İşte Denktaş'ın hayat hikayesi...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıs ile özdeşleşmiş bir siyasetçi ve sanat insanıdır. Ölüm yıldönümünde saygı ve sevgiyle anılan Rauf Denktaş kimdir sorusu merak ediliyor. İşte KKTC için çok özel bir yere sahip olan Rauf Denktaş ve hayat hikayesi hakkında merak edilenler... 



Rauf Denktaş kimdir? Rauf Denktaş'ın hayatı 

Saadet Sırları, Ateşsiz Cehennem, Criminal Cases, 12'ye 5 Kala, Akritas Planı, A Short Discourse of Cyprus, The Cyprus Problem, Cyprus Triangle, Gençlerle Başbaşa, Kur'an'dan İlhamlar, Gençlere Öğütler, İmtihan Dünyası, Yarınlar İçin, Kıbrıs Girit Olmasın, A Handbook of Criminal Cases, Cyprus Problem in a Nutshell ile Kadın ve Dünya kitaplarının yazarı olan Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

Rauf Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde  Baf şehrinde doğdu. 1930 yılında eğitim için İstanbul'a geldi. Fevzi Ati Lisesi'nde öğrenim gördü. 1941 senesinde de Lefkoşa İngiliz Okulu'ndan mezun oldu.

Bu dönemde Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başladı. Bunun yanında memurluk, tercümanlık ve öğretmenlik de yaptı. 1944'de de hukuk eğitimi için Birleşik Krallık'a gitti.

1949 yılında da Aydın Hanım'la evlendi. 1947'de de adaya dönerek avukatlığa başladı. 1956 yılında da başsavcılığa yükseldi.



Rauf Denktaş'ın siyasi kariyeri

Denktaş, 27 Kasım 1948 tarihinde düzenlenen mitinginde Fazıl Küçük ile birlikte hatiplik yaptı. Bu dönemde Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu'nun genel başkanı seçildi. Daha sonra Enosis ve EOKA'ya karşı mücadele etmeye başladı.

1 Ağustos 1958 tarihinde de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurdu. Aynı yıl içerisinde Rumlar'ın Türk köylerine saldırması üzerine Ankara'ya giderek adaya asker gönderilmesini talep etti.



Bunun yanında Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında da büyük çaba gösterdi.

16 Ağustos 1960 tarihinde de 650 kişilik Türk alayı Magosa Limanı'na ayak bastı. 1964 Londra Konferansı'nın ardından da Makarios tarafından istenmeyen adam olarak ilan edildi ve Kıbrıs'a girmesi yasaklandı. Ancak bu emre uymayan Denktaş, gizlice Erenköy'e giderek savaşa katıldı.

1967 yılında da yakalanarak tutuklandı. Türk Hükümeti'nin yoğun siyasi baskıları sonucunda da serbest bırakıldı.



1968'de yasağın kalkması üzerine de Kıbrıs'a döndü. 1970 seçimlerinde de Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi.

13 Şubat 1975'de Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanının ardından da meclis başkanı oldu. 1976 yılında yapılan ilk genel seçimlerde de devlet başkanlığına getirildi.

15 Kasım 1983'de de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yeni cumhurbaşkanı oldu. 1990,1995 ve 2000 yıllarında da yeniden bu göreve seçildi.

Rauf Denktaş 13 Ocak 2012 tarihinde organ yetmezliği sebebiyle yaşamını yitirdi. Vefatının ardından Türkiye ve KKTC'nde ulusal yas ilan edildi. Cenazesi Cumhuriyet Parkı'nda toprağa verildi.


 

Rauf Denktaş’tan tarihe geçen alıntılar e sözler:

– Halkımla olmak, Mücahitlerle omuz omuza mücadele etmek benim için en büyük mutluluk… Acılarımı yüreğime gömdüm… Geriye bakacak zamanımız yok… Önümüzde zorlu ve çetin bir yol, başarıya ulaştırılması gereken soylu bir mücadele var… 1968 yılının bu son gününde Tanrımdan yine tek bir dileğim var; “Şehitlerimizden emanet aldığımız mücadelemizde bize güç ver… bu küçük vatan parçasında bayrağımız inmesin, ezan sesleri dinmesin…

– Haklı bir hedef için sağlam irade ve ulusal, gerçekçi bir vizyon için keskin bir zeka lazım. Hak ve hürriyet konularında, egemenliği, devleti koruma gereği karşısında direnme gücü, boyun eğmeme kararlılığı gerekir.

– Hayatta en tahammül edemediği şeyin yalan olduğunu söyleyen Denktaş, 35 yaşında bir trafik kazasında kaybettiği oğlu Raif Denktaş için yazdığı “Oğluma Öğütlerim” isimli şiirinde aslında kendini anlatmaktaydı:

“Saat gibi durmadan, gece gündüz çalışan insanlar mesut olur,
Yalana sapma sakın, düşmanlarından sakın,
Çalış uğraş durmadan, bir gün olursun adam”

– Kültürüyle, diliyle, tarihiyle ve tüm benliğiyle Türk olduğunu söyleyen Denktaş'ın kökü Orta Asya'dan gelmekteydi. Denktaş, bu yüzden “Kıbrıslı Türk” ifadesini hakaret olarak algılardı. “Benim bir devletim ve anavatanım var. Kıbrıs kültürüymüş, Kıbrıslı Türk'müş, Kıbrıslı Rum'muş, Ortak Cumhuriyetmiş, hepsi boş laflar. Onların Yunanistan'ı bizim de Türkiye'miz varken, neden aynı cumhuriyet çatısı altında yaşayalım” diyen Denktaş, “Kıbrıslı Türk de yoktur, Kıbrıslı Rum da, Kıbrıslı da yoktur”

– Denktaş gitti diye bu halk Rum'a bağlanacak değil. Direnecek, dayanacak, Milli Dava'yı savunacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

– Atatürk'ün Nutuk'u Denktaş'ın başucu kitabıydı. Politikalarını oluştururken esas aldığı Nutuk'u Denktaş şöyle anlatır: “Nutuk'u babam ölmeden kısa bir süre önce 17 yaşında okudum. Nutuk'un her iki cildi de var bende… Almak zorunda aldığı kararları neden aldı? (Atatürk'ü kastederek) Onu görüyorsunuz. Aklında bir vizyon var. Ama tümünü açıklamıyor etrafına. Cumhuriyet ilan edeceğini aklına çok evvelden koymuş. Okuduğunuzda şunu öğreniyorsunuz. Stratejist bir hedefe varacaksa tümünü derhal açıklamaz. Çünkü onu engelleyici kuvvetler derhal harekete geçer. Dolayısıyla ilk adımlar herkesin kabul edebileceği ya da karşı gelemeyeceği adımlar olur. O adımlarla sizi öyle bir yere getiriyor ki, ikinci adımı attığında birinci adımda söylemiş olsaydı karşıtı çok olacaktı, ama birinci adım hazmedildiği için karşıtı az veya çok. Nutuk'tan etkilendim…

Kitapları, eserleri

Saadet Sırları, Ateşsiz Cehennem, Criminal Cases, 12'ye 5 Kala, Akritas Planı, A Short Discourse of Cyprus, The Cyprus Problem, Cyprus Triangle, Gençlerle Başbaşa, Kur'an'dan İlhamlar, Gençlere Öğütler, İmtihan Dünyası, Yarınlar İçin, Kıbrıs Girit Olmasın, A Handbook of Criminal Cases, Cyprus Problem in a Nutshell, Kadın ve Dünya - Woman and The World, UN Speeches on Cyprus, Seçenekler ve Kıbrıs Türkleri, Cyprus, An Indictment and Defence, The Cyprus Problem 23rd Year, My Vision for Cyprus, Atatürk, Din ve Laiklik, Kıbrıs'ta Bitmeyen Kavga, Kıbrıs Davamız, İlk Altı Ay, What is the Cyprus Problem, A Challenge on Cyprus, Denktaş As A Photographer, Images From Northern Cyprus, The Cyprus Problem and the Remedy, From My Album, O Günler, Images From Northern Cyprus, Vizyon, Kapılar, Observations on the Cyprus Dispute, Kıbrıs Meselesinde Son Durum, Rum Yunan İkilisi: İstenmeyen Cumhuriyetten Nereye?, Karkot Deresi, Kalbimin Sesi, In Search of Justice, Rauf Denktaş'ın Hatıraları I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX,



Rauf Denktaş'ın ölmeden önceki son sözleri...

13 Ocak 2012'de vefat eden Denktaş, tedavi gördüğü Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'ndeki yoğun bakım servisinde, solunum cihazına bağlanmadan önceki son sözleri hakkında kızı Ender Vangöl Denktaş şöyle bahseder:  

Babasının, Rumca bir şeyler söylediğini, "Rumca anlamıyorum baba, İngilizce ya da Türkçe konuş" dediğini anlatan Ender Vangöl, babasının, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile diğer Rum liderler için, "(Söyle kendilerine, burası bağımsız bir cumhuriyettir' dedi ve 'Hristofyas' diye bağırdı" ifadesini kullandı.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Biyografi Haberleri