Turgut Özal'ın ölüm nedeni nedir? Turgut Özal öldürüldü mü, nasıl öldü?

Türkiye'nin eski cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümü arkasındaki sır perdesi uzun yıllardır çözülemedi.

Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 1993 yılında hayatını kaybetmişti. Eski cumhurbaşkanının ölümü yıllarca sürecek soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Turgut Özal öldürüldü mü,nasıl öldü, Turgut Özal'ın ölüm nedeni nedir soruları bugün dahi sorulmaya devam ediliyor. Özal'ın ölümünde zehirlenme şüpheleri dillendirilirken 2012'de yapılan otopside zehire rastlansada kesin ölüm nedeni anlaşılamadı.İşte Özal'ın hayatı ve ölümüne dair detaylar

TURGUT ÖZAL KİMDİR?

Tam adı Halil Turgut Özal olan eski cumhurbaşkanı 13 Ekim 1927'de Malatya'da dünyaya geldi. Babası Banka memuru Mehmet Sıddık Özal annesi ise öğretmen Hafize Hanımdır. Çocukluğu döneminde pilot olmayı hedeflerken Silifke'ye taşınmasnın ardından eşeğin üstünden düşüğ sakatlanlanmasıyla bir kolu diğerine göre gelişim sağlayamadı ve kısa kaldı. Bu nedenle bu hayalden mecburen vazgeçti.

4 yaşındayken ailesi ile birlikte Bilecik'e yerleştikten sonra okul yaşamı da burada başladı. Babasının işi sebebiyle sürekli olarak şehir değişyirdi. Mardin'de ortaokulu, Konya'da liseyi okudu. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi'nde Elektrik Mühendisliği bölümünde okuyarak 1950 yılında mezun olup mühendisliğe adım attı. Ailesinin istemesi sonucu 1952'de Ayhan İnal ile kısa sürecek olan evliliğini yaptı. İKinci evliliğini ise işyeri olan Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğünde sekreter olarak görev yapan Semra Yeğinmen yaptı. Evlenmesinin ardından ABD'de Teksas Teknoloji Üniversitesi'nde ekonomik eğitimi aldı. Bu evliliğinden Ahmet, Zeynep ve Effe isimli çocukları oldu.

Amerika'dan Türkiye'ye dönmesinin ardından EİEİ Genel Müdür Yardımcısı oldu ve elektrifikasyon çalışmalarında bulundu. 1958'de Planlama Komisyonu'na dahil olduktan sonra 1959 Ankara Ordonat Okulunda yedek subaylık yaptı. Askerliğin ardından Devlet Planlama Teşkilatının kuruluşunda yer alırken 1965'te Süleyman Demirel'in danışmanlığını üstlendi. 1967'de DPT Müşteşarı olurken 1971-73 yıllarında Dğnya Bankası Sanayi Dairesi'nin danışmanlığını yaptı. Sabancı Holding ve bir çok sektörde önemli şirketler için çalıştı.

1977 yılında siyasete atılan Turgut Özal, Milli Selamet Partisi'nin İzmir Milletvekili adayı olsa da seçilemedi. 43. Hükümette Başbakanlık Müsteşarlığı ile DPT Müsteşar Vekilliği görevlerini yaptı. 24 Ocak Kararları'nı hazırlayan Özal, 12 Eylül darbesinin ardından bu kararları sürdürmek için Bülend Ulusu Hükümeti'nde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcılığı yaptı ve 22 ay bu görevi yerine getirdi. Türkiye Cumhuriyeti'nde DPT Müsteşarlığı hem de Başbakanlık Müsteşarlığı yapmış tek Başbakanı ve Cumhurbaşkanıdır.

Turgut Özal, 20 Mayıs 1983'te Anavatan Partisini kurarak, 1983 seçimlerinde 211 milletvekili ile tek başına iktidar olarak 45. Hükümetin başbakanı oldu. 1984 ve 1987 yıllarında yapılan seçimlerde de başarısını sürdürdü. İktidar olduğu dönemde ülke ekonomisinde yıllık yüzde 5,2 büyüme sağlandı. Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığını da kurdu.

Özal, 18 Haziran 1988'de ise suikaste girişimine maruz kaldı. Ankara'da Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen partisinin 2. olağan kongresi sırasında Kartal Demirağ isimli bir kişi tarafından silahlı saldırıya uğradı. Saldırgan'ın iki el ateş etmesi sonrası sağ elinden yaralanan Özal'ı korumak isteyen korumaların ateş açması sonucu ise 18 kişi yaralandı.Suikast girişiminde bulunan Kartal Demirağ önce ölüm cezasına ardından 20 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Özal Cumhurbaşkanlığı döneminde saldırganı affeti.

Döneminde insan hakları için de mücadele eden Turgut Özal Kürtlerin hakları için çözüm sürecinin ilk aşaması başlatıldı. Kuzey Irak lideri Mesut Barzani'ye kırmızı Türk Pasaportu verilerek rahat seyahat edebilmesi sağlandı. 2003 yılında Barzani bu pasaportu iade etti.

Özal, 1989'da cumhurbaşkanlığı için aday olurken 3 tur sonucunda 8. Cumhurbaşkanı oldu. 9 Kasım 1989'da bu göreve resmen başladı.

Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanlığı döneminin en önemli olaylarının başında 1. Körfez Savaşı geliyor. Saddam Hüseyin'in büyük bir tehlike olduğunu savunan Özal, Saddam'ın uzaklaştırılması için ABD'ye de destek verdi. Irak Başbakanı Taha Yasin Ramazan'ın Türkiye'ye gelerek Özal'ı ziyaret edip Saddam Hüseyin'e karşı ABD ve Birleşik Krallığa destek verip İncirlik Hava Üssü'nü açılması durumunda "sizi düşman biliriz" demesinin arıdından Özal'ın cevabı da uzun süre konuşulmuştu. Özal, Ramazan'a "O Saddam'a selam söyle. Eğer Türkiye topraklarına bir top mermisi düşerse, seni de Saddam'ı da Bağdat'ın ortasında asarım." yanıtını vermişti.

Cumhurbaşkanlığı döneminde sivil yönetim anlayışı ile dikkat çeken Özal, daha çok sivil kıyafetleriyle bir çok programa katılmıştır. Özal ayrıca konuklarını köşkte ağırmayaak Marmaris'teki yazlıkta ağırladı.

TURGUT ÖZAL'IN ÖLÜMÜ

Turgut Özal'ın ölümü yıllar boyunca konuşuldu. 17 Nisan 1993'te hayatını kaybeden Özal, 5 ülkelik 12 gün süren Türkistan gezisi sonrasında yaşamını yitirdi. Büyük bir katılım gerçekleşen cenazeyle son yolculuğuna uğurlanan Özal için 3 günlük yas ilan edldi. Kendi vasiyeti olan "Öldükten sonra beni İstanbul’a defnedin, kıyamete kadar Fatih Sultan Mehmed'in manevi ruhaniyeti altında bulunmak istiyorum." sözlerine uyularak Topkapı Mezarlığı'nda anıt mezara defnedildi.

Ölümünün ardından sürekli suikast iddiaları konuşmuştur. Eşi Semra Özal, limonatasına arsenik katıldığını iddia etti. Delil olarak saç örneğini Amerika'da tahlil ettirdiğini söylemektedir. 2 Ekim 2012'de ölümünün 19 yıl sonrasında mezarı açılan Turgut Özal'a otopsi yapıldı. Adli Tıp Kurumu tarafından yapılan araştırmalar ve bulgular sonucunda zehir tespit edilirken, zehirden mi yoksa farklı bir nedenden mi öldüğü tespit edilemedi.

Konuyla ilgili olarak Semra Özal da yaptığı açıklamada ""Ölüm nedeni ile ilgili iddialardan sonra tekrar mezarı açıldı ve tahlil yapıldı. Maalesef zehir bulundu ama nasıl verildi, kim verdi bilenemediği için o konu öylece kaldı." dedi.

Turgut Özal'ın vefatıyla ilgili 32. Gün'de yayınlanan program da şu şekildedir;

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Biyografi Haberleri