Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) tarafından geliştirilen proje ile Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki tıbbi aromatik bitkilerin envanteri çıkartılıyor.
Konuyla ilgili olarak bugün Rize Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda, DOKAP Başkanı Ekrem Yüce ve Selçuk Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan Kent Konseyi üyelerine bilgi verdiler.
PROJEYE 20'YE YAKIN ÜNİVERSİTE DESTEK VERİYOR
Toplantıda konuşan Yüce, projeye 20’ye yakın üniversiteden akademisyenlerin destek verdiğini ifade ederek “Desteklediğimiz bu proje ile Doğu Karedeniz Bölgesi’nde tıbbı aromatik bitkilerin envanterinin çıkartılmasını amaçlıyoruz. Doğu Karadeniz bölgemizin tıbbi aromatik bilgiler açısından son derece zengin olduğunu hep duyuyoruz. Ancak bu ilmi verilere dayandırılamıyor. Tıbbi özelliği olan bitkilerimiz hangileri denildiği zaman bilimsel bir veri ortaya koyamıyoruz. Tıbbi ve aromatik özelliği olan bitkilerin envanterini çıkartmayı proje kapsamına aldık. Ardından bunların ticari kullanım alanlarını da proje kapsamına aldık. Ardından da bu bitkilerin üreticiler tarafından yetiştirilebilmesi için eğitim programlarını projelendireceğiz. Bu projemiz iki yıllık bir projedir. İhale aşamasında bu projeyi ülkemizin saygın kuruluşlarından biri olan TEMA Vakfı ile ortak çalışmalar yürüten Macahel Arıcılık aldı. Ancak bilimsel olarak bu projeyi yürütme imkanları yoktu. Macahel Arıcılık adına Selçuk Üniversitesi Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yüksel Kan başkanlığındaki 20’ye yakın üniversitemizde görev yapan hocalarımız bilimsel boyutunu ele alacak” şeklinde konuştu.
ARILARDA İSTİFADE EDECEK
Yüce, projeden arıların ve arıcıların da istifade edeceğine vurgu yaparak, “Bu çok önem verdiğimiz bir proje. Bu projenin iki aşaması var. Bir aşamasında arıcılığa verilecek destektir. Biz arıcılığa büyük bir önem ve destek veriyoruz. Bu proje aracılık sektörüne de büyük fayda sağlayacak. Arı demek bal demek, bal demek ise çiçek demektir. Çiçek demek de bitki örtüsü demek. Bütün bitkiler ve çiçekler balın ham maddesini oluşturuyor. Biz bu proje ile arılara da ham madde üreteceğiz. Bu proje ile daha doğal ve tıbbı değeri olan ballar üretilecektir“ diye konuştu.