Vali Okutan, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Aydın İnal Anfisi'nde düzenlenen toplantıya katıldı.
Okutan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de yeterli sayıda organ nakil merkezi ve bilim adamı olmasına rağmen nakil sayılarının henüz istenilen düzeye ulaşmadığını ifade etti.
Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hastalarda sağlıklı bir yaşamın sadece organ bağışı ile olabildiğine dikkati çeken Vali Okutan, şunları kaydetti:
''Bugün ülkemizde böbrek bekleyen 17-18 bin hasta var. Diyaliz bu hastalara yardımcı bir tedavi yöntemidir. Ancak kalp ve karaciğer hastalarımızın tedavi olanakları bulunmamaktadır. Organ bağışı konusunda ilimiz çok hızlı bir yükseliş göstermiştir. 2005 yılında ilimizde organ bağışı 17 iken, 2006 yılında 18, 2007 yılında ise bu rakam 653'tür. Bu yıl için bu rakam şimdilik 278'dir.''
Organ bağışının tedavileri süren hastalar için bir yaşam umudu olduğunu belirten Vali Okutan, ''Organ bağışlayarak başka birisinin hayatını kurtarmanın yanı sıra bu davranış ile hasta yakınlarının da büyük bir sevinç ve mutluluk yaşadığını görmekteyiz. Bu duyguyu toplumun bütün kesimlerine yaymak için ciddi kampanyalar oluşturulması gerekmektedir'' dedi.
KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan böbrek, karaciğer, kalp, göz gibi organların geri dönüşümsüz olarak fonksiyonlarını kaybettiğini belirterek, ''Tüm dünyanın olduğu gibi bu konu ülkemizinde önemli sağlık sorunlarından biridir. Organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artmaktadır'' diye konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu da organ bağışının başkalarının daha sağlıklı ve huzurlu yaşaması açısında çok önemli olduğunu vurgulayarak, ''Organ bağışı ile organlarımız ölmesin, başka vücutlarda hayat bulsun'' dedi.