Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, bakanlığın evsahipliğinde düzenlenen, Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Sergisi'nin (ICSG Istanbul 2013) açılışında konuşma yaptı.
Çok yakın bir gelecekte, su, elektrik ve gaz gibi çok temel ürünlerin dağıtımında farklı bir aşamaya geçiş olacağını belirten Ergün, şöyle konuştu:
"Özellikle sanayileşme dönemi sonrasında ortaya çıkan modern kentleşmenin sunduğu şebeke altyapısı, artık ihtiyaçlara cevap veremez hale gelmiştir. Zira şu an kullanageldiğimiz şebeke sistemlerinin tek hedefi, elektriği, suyu veya gazı, üretildiği veya depolandığı yerden kullanılacağı yere taşımaktır.
Oysa kentlerde yaşayan insanların bugün elektrikle, suyla, gazla ilişkisi, adeta bir bağımlılık haline gelmiştir. Birkaç gün sürecek bir elektrik kesintisinde, televizyon olmadan veya sosyal medyaya uğramadan, nasıl zaman geçireceğimizi adeta unutmuş bir haldeyiz. Hatta bu tür lüksleri bir yana koyalım, yiyeceklerimizi nasıl koruyacağımız, evimizi nasıl ısıtacağımız veya trafiği nasıl yöneteceğimiz konusunda da bir fikrimiz yok."
Mevcut şebeke sistemlerinin akıllı şebeke sistemine doğru bir dönüşüm geçirmesinin kaçınılmaz olduğuna işaret eden Ergün, birçok ülkede, ileri ölçüm altyapısı kurma, akıllı sayaç montajı, akıllı binaların kullanımı gibi birçok akıllı şebeke projesi uygulandığını anlattı.
Yol haritası oluşturmalıyız
Bakan Ergün, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de henüz emekleme aşamasında olan bu konuda bir yol haritası oluşturmak zorunda olunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Ülkemizin 2023 vizyonu kapsamında, 35 milyon elektrik sayacının akıllı sayaçlarla değişimini hedefliyoruz. Bu sistemlerin her aşamasında kullanılacak sayaç ve haberleşme ekipmanlarıyla ilgili kriter belirleme çalışmalarımız devam ediyor. Akıllı şebeke sistemlerini sadece kullanmayı değil, bu sayaçları değiştirmeyi değil, aynı zamanda ülkemizde bunları projelendirmeyi ve üretmeyi de organize etmemiz gerek. Sayaçları başkası üretsin, biz onları değiştirelim anlayışıyla hareket etmiyoruz. Proje safhasından üretim safhasına kadar bütüncül bir yaklaşımla bunları ele almamız gerekiyor.
Gerek yerli gerekse yabancı yatırımcıları bu önemli alana yönlendirmek için de çalışmalarımız devam edecektir. Türkiye, sadece kendisi için değil, bölgesindeki ülkelerin bu sistemlere geçiş sürecine de rehberlik edebilecektir. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, akıllı şebekeler konusunda ilgili tüm tarafların katılımıyla yapılacak çalışmalara rehberlik etmek istiyoruz."
Siber saldırılar
Şebekeler ne kadar akıllı hale getirilirse siber saldırılara da o kadar açık hale geldiğine işaret eden Ergün, dolayısıyla siber güvenlik çalışmalarıyla, siber saldırılara karşı alınacak tedbirlerle akıllı şebekeleri birlikte mütalaa etmek gerektiğini vurguladı.
Özelleştirme haziran sonunda bitecek
Toplantıya katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da elektrik dağıtım hizmetleri özelleştikçe hizmet kalitesinin artacağına inandığını söyledi.
Yıldız, şunları kaydetti:
"Biz şu taahhüdü verdik; eğer herhangi bir yerde buzdolabı, çamaşır makinesi veya televizyon o dağıtım hizmetlerinin aksamasından dolayı yanmışsa onu özel şirketlerimiz ve kamu tazmin edecektir. Eğer elektrik arızasından dolayı herhangi bir vatandaşımız sıkıntıya uğramışsa bunu temin edecektir.
En son yaptığımız kanuni düzenlemelerle beraber vatandaşımızın sayaçlarının parasını o yılki yatırımlarımızdan ödeyeceğiz. 19 lira da olsa vatandaşımızın harcayacağı para bizim için önemli. O yüzden 1 Ocak 2014'ten itibaren bunları ilgili elektrik dağıtım hizmetlerinden ödemiş olacağız''
Avrupa'da herhangi bir mesken sahibinin 120 tedarikçi arasından elektrik tedarikçisini seçebildiğini, Türkiye'nin gideceği noktanın da burası olduğunu ile getiren Yıldız, "Piyasa serbestleştikçe özelleştirmeler arttıkça, bu hizmetler daha da kaliteli bir şekilde ilerlemiş olacak. İnşallah haziran ayının sonunda elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirmesini bitirmiş olacağız, devirlerini yapmış olacağız" diye konuştu.