Fiskobirlik'e bağlı 50 kooperatif çalışanı yaklaşık 800 personel Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak 6 aydır maaşlarını alamadıklarını ve her geçen gün daha da zor duruma düştüklerini belirttiler.
Hükümetin yeni fındık yasasından sonra fındık alımı konusunda henüz kriz aşılamamışken, borç batağında olan Fiskobirlik yönetimi çalışan personele 6 aydır maaş ödeyemediği gibi sigorta primlerinin yatırmadığı ortaya çıktı.
Konuyla ilgili olarak Fiskobirlik çalışanları son çare olarak Başbakan Erdoğan'a mektup yazarak sesini duyurmaya çalışıyor. Fiskobirlik'e bağlı kooperatif çalışanlarının ortaklaşa yazdıkları mektupta, Fiskobirlik'in kötü yönetildiğini her gelen yeni yönetimin kalıcı bir çözüm üretemediğini savundular.
Başbakan Erdoğan'a seslenen Fiskobirlik mağdurları yazdıkları mektupta şunlara yer verdi:
Sayın Başbakanım. Bizler Fiskobirlik Genel Müdürlüğü çalışanları olarak, şuan içinden çıkılmaz bir ekonomik sorun ile karşı karşıyayız. Tarım Satış Kooperatiflerini özerkleştiren 4572 sayılı yasa ile tüm birliklerin olduğu gibi birliğimizde bugün büyük bir borç yükü altında ezilmektedir. Bizler çalışanlar olarak ne geçmişte mevcut yönetimlerin uygulamış oldukları yanlış politikalardan ne de aldıkları kararlardan irade sahibi değiliz. Bizler ekmeğimizin kavgasındayız. Yönetim Kurulları keyiflerince kurum yönetmektedirler. Alınan yanlış kararlar Hükümetlerle sürdürülen kavgalarda biz çalışanlar ne tarafsız ne de bunlar8dan mutluyuz. Her karşı çıkışımızda ise işten atılmakla tehdit edilmekteyiz. Bugün 6 aydır maaşlarımızı alamamaktayız. Alacağızda görünmemektedir. Evimize ekmek götürememekteyiz. Çocuklarımızın geleceklerinden ümitsiziz. Biçareyiz ve çok zordayız. Bu insanlar bunları hacet mezat satıp yemeği planlıyor sanki.
TMO'nun fındık alımına başlamasından sonra Fiskobirlik'in bir kenara itilerek sahipsiz bırakıldığını vurgulayan çalışanlar, Fındık alım görevini Fiskobirlik'in yerine TMO Genel Müdürlüğüne verdiniz. Bu konuda yorum dahi yapmıyoruz. Çünkü, geçmiş dönem yöneticilerin katı tutumları sonucu bu kararları aldığınızı biliyoruz. Ancak, bu uygulama biz çalışanları çok zorda bıraktı. Kurumumuz Karadeniz Bölgesi'nde örgütlü 50 kooperatife, fındık depolarına, gerekli ekipmanlara ve eğitimli personele sahiptir. Tarafınızca fındık alımı ile görevlendirilen TMO tarafından yaklaşık 60 noktada işyerleri kiralandı, binlerce işçi bölgeye getirildi, işyeri ve depo kirası ödenmekte, işçilere mesai, harcırah ve geçici görev yevmiyeleri ödenmektedir. Bizler ise maaş alamamaktayız. Oysa 2000 yılından önce hepimiz TMO çalışanları gibi Kamu işçisi statüsündeydik. Çıkarılan yasayla bu haklarımız elimizden sessiz sedasız alınmış, bugün ise sahipsiziz. 700-800 çalışan inanılmayacak derece de perişanız. Sizlerden çalışanlara kamuda başka kurumlara geçiz imkanı sağlamanızı beklemekteyiz. şeklinde konuştular.