Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Karadeniz'in derin deniz alanlarında petrol ve doğalgaz aramalarında bulunmak isteyen ABD'li Chevron şirketi ile görüşmeleri hız kazandı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Karadeniz'de petrol arama açılışmaları için birçok şirketten teklif alan TPAO, ABD'li Chevron şirketinin yetkilileriyle, yapılan yazışmaların ardından Ocak ayında Türkiye'de bir araya geldi. Chevron yetkilileri, söz konusu görüşmelerde, TPAO ile anlaşmaya temel oluşturacak olan ''paylaşım esasları, taahhütler, süreler, olası yatırım miktarı, katılım paylaşım payları'' gibi konularda görüş alışverişinde bulundu.
Karadeniz'de petrol arama çalışmaları kapsamında daha önce Brezilyalı Petrobras şirketi ile çalışmalar yapan TPAO, en son Kasım ayında ABD'li Exxon Mobil ile petrol arama konusunda ''Ortak işletme'' anlaşması imzalamıştı.
Kara sahalarına kıyasla derin denizlerde petrol arama faaliyetlerinin maliyetli olması nedeniyle TPAO, hem maliyet paylaşımı hem risk paylaşımı hem de teknoloji transferi sağlamak amacıyla ortaklı aramaları tercih ediyor.
Bu kapsamda da TPAO, Exxon'un ardından dünyanın en büyük petrol şirketlerinden biri olan Chevron ile Karadeniz'de derin sularda petrol aramaya oldukça sıcak bakıyor.
''KARADENİZ'E YATIRIM YARIM MİLYAR DOLARDAN AZ OLMAZ''
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TPAO Genel Müdür Yardımcısı Yurdal Öztaş, görüşme prosedürü kapsamında yapılan yazışmaların ardından ABD'li Chevron şirketinin temsilcileri ile bir araya gelindiğini, görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini, olumsuz anlamda nitelendirilebilecek herhangi bir konunun söz konusu olmadığını söyledi.
Görüşmelerin devam ettiğini ve bu kapsamda zamana ihtiyaç duyulduğunu anlatan Öztaş, ''umarız yakın bir zamanda Chevron'la öncelikle Karadeniz konusunda bir anlaşma yaparız, öncelikli bir anlaşma yaparız, yaza kadar görüşmelerin anlaşma noktasında sonuçlanmasını ümit ediyoruz'' dedi.
Chevron'un Karadeniz'in orta ve batısındaki alanlarla ilgilendiğine işaret eden Öztaş, Karadeniz'de derin deniz aramacılığı konusunda yapılacak yatırımların da yarım milyar dolardan aşağıda olamayacağını, bu nedenle arama çalışmalarının Türkiye açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
PETROL FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN YATIRIMLARA ETKİSİ
Küresel krizin de etkisiyle şok düşüşler gösteren petrol fiyatlarının aslında yapılacak yatırımlara bir olumsuz etkisinin olmadığını anlatan Öztaş, şunları kaydetti:
''Petrol fiyatlarının bugünlerde düşük seyretmesi, gerçek fiyatının bugünkü fiyat olduğu anlamına gelmiyor. İstikrarsız olan bu fiyat dalgalanmaları, fiyatların düşmesi yönünde değil, bugünkü fiyatların üstüne çıkması yönünde bir beklentiyi gündeme getiriyor. Bunu da büyük şirketler böyle kabul ediyor.
Dolayısıyla söz konusu dönem, anlaşma yapmak için çok iyi fırsatların yakalanacağı günler. Zaten bugün yapılacak bir anlaşma kapsamında, en az bir sene içerisinde işleri hayata geçirmeye başlıyorsunuz, zaten fiyatlar da bir sene içinde epey değişir. Fiyat değişmeleri daima maliyetleri karşılamada olumlu etki yapacağından şirketler, bunu bir problem olarak ele almıyorlar.''
IRAK'TA KONSORSİYUM İÇİN ÇOKLU GÖRÜŞMELER
Diğer taraftan, TPAO'nun Irak'ta yapılacak petrol ve doğal gaz arama ihaleleri için konsorsiyuma dönük çeşitli ülkelerin şirketleriyle görüşmelerin devam ettiğini bildiren TPAO Genel Müdür Yardımcısı Öztaş, bu kapsamda Japon firmalarının yanı sıra Hintli, Rus ve İtalyan şirketlerle görüşmelerde bulunulduğunu ifade etti.
İtalyanlarla da özellikle Irak'taki gaz yatakları konusunda görüştüklerini anlatan Öztaş, bu konuda çok alternatif olduğunu ve sırada daha birçok şirketin bulunduğunu söyledi.
Öztaş, ''Bu konuda biz, Japonya... üçüncü ya da dördüncü ortak arıyoruz. Biz hem bilgi transferinde hem maliyetlerin hem de risk paylaşımı için konsorsiyum arama noktasında görüşmelerimizi sürdürüyoruz'' diye konuştu.