Afyonkarahisar'da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda meydana gelen ve 25 askerin şehit düşmesine neden olan patlamanın yıldönümünde şehit aileleri, kışla önündeki anma törenine katıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından düzenlenen anma töreni için Afyonkarahisar Belediyesi kışla önünde çadır kurdu. Belediye personeli, şehit yakınlarına su, çay ve öğle yemeği ikramında bulundu.
DEVLET OĞLUMA SAHİP ÇIKAMADI
Sabah saatlerinde Afyonkarahisar'a gelen şehit yakınları, patlamanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle tepkiliydi. Şehit Tolga Taştan'ın annesi Zekiye Taştan, "25 yıl yaşattığım oğluma devlet 25 gün sahip çıkamadı. Nasıl devlet bu" dedi. Taştan, basın mensuplarına da "Yazamayacağınız şeyleri çekmeyin" diye bağırdı. Şehit Burak Ümit Gedik'in annesi Arife Gedik de 2 yıldır acı çektiklerini anlatırken, patlamanın sorumlularının cezalandırılmasını istedi.
HAKK'A SIĞININ, HAKKINIZI ARAYIN
Afyonkarahisar'daki patlama için kışlanın karşısındaki Ataköy Deper Sultan Camisi'nde mevlit okutulduğu sırada şehit yakınlarını ziyaret eden Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner, acılı anne ve babaları teselli etmeye çalıştı. Güner, "Allah sabır versin. Hakk'a sığınacağız, hakkımızı arayacağız" diye konuştu.
BİR ÖNCEKİ VALİYE SİTEM
MÜHİMMAT DEPOSU ŞEHİTLİK OLACAK
Afyonkarahisar Belediye Başkanı AK Partili Burhanettin Çoban, şehit babası Ali Taştan'ın "Patlamanın yaşandığı mühimmat deposunu şehitlik yapalım" önerisine olumlu yaklaştı. Başkan Çoban, "2013 yılından itibaren biz Genelkurmay Başkanlığımız ile burasının şehitlik yapılması hakkında yazışmalara başladık" diye konuştu.
'ÇOCUKLARIMIZ, YATAKLARINI GÖRMEDEN DEPOYA GİRİP ŞEHİT OLDU'
Afyonkarahisar'da Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 25 askerin şehit düşmesine neden olan patlamanın yıldönümünde şehit aileleri adına konuşan Şehit Er Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan, çocuklarının ölene kadar gece karanlığında çalıştırıldığını iddia etti. Ali Taştan, Eskişehir'de devam eden davada tutuklu sanık olmadığını hatırlattı. Kışlada sorumlu subayların yaşanan olayda sorumluluğu olup olmadığını soran baba Taştan, şehit aileleri olarak gerçeklerin ortaya çıkmasını ve adalet istediklerini dile getirdi.
'ÖLENE KADAR ÇALIŞMIŞLAR'
Oğlu ve şehit arkadaşlarının kışlaya gittikleri 3'üncü gün yaşanan patlamada hayatını kaybettiğini vurgulayan Taştan, şöyle dedi:
"15 gün acemilikte, 3 gün de burada toplam 18 günlük askerdi bizim çocuklarımız. Nizamiye kapısından daha yattıklara yere gitmeden birinci gün gece 23.30'a kadar, ikinci gün 23.00'e kadar, üçüncü gün çocuklarımızın başına bu işin geldiği 21.15'e, yani ölene kadar çalışmışlar. Tabi askerliğin zamanı, saati yoktur. Bu acemi askerler elektriği, ışığı olmayan bir yere nasıl sokuldu anlamıyorum."
BİRBİRLERİNİN ELİNİ ÖPTÜLER
Baba Taştan, kendilerine içinde parçalar olan boş tabutlar verildiğini belirtti. Taştan'ın konuşması sırasında şehit aileleri gözyaşlarına hakim olamadı. Törene şehit yakınları çocuklarının künyeleriyle katıldı. Tören sonrası birbirileriyle vedalaşan şehit anneleri, hem birbirlerinin elini, hem de çocuklarının fotoğrafını öptü. Duygu dolu törenin ardından şehit aileleri Afyonkarahisar'dan ayrıldı.
KIŞLA ÇEVRESİNDE HALA EL BOMBASI BULUNUYOR
Afyonkarahisar'da 5 Eylül 2012'de patlama meydana gelen Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası çevresindeki tarlalarda hala el bombası ve parçaları bulunuyor. Kışlacık Mahallesi Muhtarı Ahmet Demir, bölgede yakın zamanda patlamamış el bombası bulunduğunu ve jandarmaya teslim edildiğini söyledi. Demir, "Vatandaş buluyor, beni çağırıyor. Biz de gidiyoruz, eğer zararsızsa polise ve jandarmaya telefon ediyoruz, onlar da geliyor yerinde inceledikten sonra alıp gidiyor. En son 15-20 gün önce bulduk. 3 taneydi, patlamamıştı yalnız fünyeleri yoktu. Patlamanın izleri daha silinmedi. Toprağı kazdıkça çıkıyor" diye konuştu.