Akçaabat neden Avrupa'ya gidiyor

Akçaabat’ta Avrupa’dan üç üniversite ile Türkiye’den Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün ortaklaşa yaptığı, Türklerin Avrupa’ya göç tarihçelerini konu alan araştırma için uluslararası bir araştırma ekibi Akçaabat’ı ziyaret ediyor.Araştırmanın amacı 60

Akçaabat’ta Avrupa’dan üç üniversite ile Türkiye’den Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün ortaklaşa yaptığı, Türklerin Avrupa’ya göç tarihçelerini konu alan araştırma için uluslararası bir araştırma ekibi Akçaabat’ı ziyaret ediyor.

Araştırmanın amacı 60’lı ve 70’li yıllarda Avrupa’ya göçmen işçi olarak giden ve gitmeyen bireylerin ailelerinde nesillerarası sosyo-kültürel değerler ve ekonomik kaynakların aktarımını araştırmaktır. Temmuz ayı boyunca ilçe merkezimizde ve ilçemize bağlı köy ve beldelerde halkla görüşmeler yapmayı planlayan ekip, Akçaabat’ı Türkiye’nin Avrupa’ya en çok göç veren bölgelerinden biri olduğu için seçmiş.

Mayıs ayında bu bölgeleri ziyaret edip Kaymakam Erol Özkan ve Belediye Başkanlığı’ndan yetkililer ile de görüşmeler yapan proje ekibinden Dr. Ayşe Güveli ve Sait Bayrakdar, aynı zamanda ilçemizin bazı köylerini ziyaret edip yöre halkına projeyi tanıtmış ve göçün insanlara ve bölgeye etkileri üzerine sohbetler etmişlerdi.

İngiltere’de Essex Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olan proje lideri Dr. Ayşe Güveli, kendisinin de bir göçmen çocuğu olduğunu belirterek: “Avrupa’da 5 milyona yakın Türk kökenli nüfusun olduğunu ancak bu insanların göç tarihlerinin iyi bilinmediğini söyledi.”

Güveli: “Bugüne kadar bu konuda yapılan en kapsamlı araştırma özelliğine sahip projenin sonuçları bir kitap olarak yayınlanacak ve üniversitelerde okutulacak. İkinci ve üçüncü kuşak Türklerin sorunları ve başarıları ortaya konacak; bu kuşakların Türkiye’ye ve ilçemize bağlılıkları araştırılacaktır. Akçaabat’ın Türk göçündeki öneminin de ortaya konacağı bu araştırmaya halkımızın katılımını ve yardımlarını bekliyoruz.” dedi.

Projenin katılımcıları Türkiye’den Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, İngiltere’den Essex Üniversitesi, Hollanda’dan Amsterdam Vrije Üniversitesi ve Almanya’dan Chemnitz Teknik Üniversitesi olup, proje kapsamında Kulu, Şarkışla, Acıpayam, Emirdağ ve Akçaabat’ta alan çalışması yapılacaktır.

Akçaabat’ta Dr. Şebnem Eroğlu nezdinde yapılan çalışmada Hüsamettin Koçkar anket sorumlusu olarak yer alıyor. Ekipte Trabzon’dan 8 kişi

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri