Trabzon'un köftesiyle meşhur ilçesi Akçaabat'ta günde ortalama 3 ton pişirilmiş, 1,5 ton da çiğ köfte satılırken, sektöre her geçen gün yeni köfte salonları ekleniyor.
Hamsisi, ekmeği ve tereyağının yanında köftesiyle de meşhur olan Trabzon'a gelen turistlerin yaklaşık yüzde 90'ı Akçaabat köftesi yemeden ilden ayrılmıyor. Yaklaşık 30 yıldır Akçaabat'ta köftecilik yapan Nihat Aydın, namı diğer 'Nihat Usta', köfte denildiği zaman akla ilk olarak Akçaabat'ın geldiğini belirterek ilçedeki yaklaşık 55 köfte dükkanında günde ortalama 3 tona yakın köftenin satıldığını söyledi.
Akçaabat köftesinin seyahat şirketlerinin tur programlarında yerini aldığını ve Trabzon'a gelen turistlerin neredeyse tamamının köfte yemeden ilden ayrılmadığını vurgulayan Nihat Usta, Trabzon'a gelen turistik turların programında Sümela Manastırı, Atatürk Köşkü, Uzungöl gibi turistik yerlerin yanında artık Akçaabat Köftesi yemek için köfte salonları da yerini alıyor. Bunların içinde yabancı turlar da bulunmaktadır. Yabancı turistlerden en çok Yunanlılar köfteye rağbet etmektedir. Diyebiliriz ki Akçaabat'ta köfte yemeden Trabzon'dan ayrılan Yunanlı turist hemen hemen yok gibidir dedi.
İlçedeki yaklaşık 60 köfte dükkanında yaklaşık 500 kişinin çalıştığını ve ortalama 3 ton köfte satıldığını belirten Nihat Usta, Akçaabat'ta günde ortalama 3 ton köfte satışı yapılır. Bu sadece pişirilerek satılan miktardır. Ama bunun yanında yaklaşık 1,5 ton köfte de dışarıya çiğ olarak satılır. Çiğ satılan köftelerin önemli bir bölümü ise il dışına gönderilmektedir diye konuştu.
İlkokul üçüncü sınıfta okuldan ayrılarak girdiği köftecilik mesleğinde neredeyse 40 yıla yakın bir süredir hizmet verdiğini dile getiren Nihat Aydın, bu süre zarfında Akçaabat Köftesi üzerinde yaptığı oynamaların ise diğer ustalar tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi. Akçaabat köftesi ilk olarak 1945 yılında yapıldı ve şu ana kadar Akçaabat köftesi ile benim kadar oynayan hiçbir usta olmamıştır diyen Nihat Usta, Akçaabat köftesi elle yapılmaktadır ve içerisinde dana eti, ekmek, sarımsak, et yağı ve tuz dışında hiçbir katkı maddesinin bulunmamaktadır.
Ben köftenin ekmeğini azalttım, yağının azalttım, etini farklı bir etten yapmaya çalıştım. Ama ilk ustalarımızın yapmış olduğu Akçaabat Köftesi dışında ne kadar değişim yaptıysak tepki gördü. Bizim değişiklik yaptığımız köfteden yiyen müşterilerimiz de köftenin orijinal halinin daha lezzetli olduğunu söylediler. Yani ilk ustaların bulduğu Akçaabat Köftesi daha doğru bir köftedir. Biz de bu geleneği sürdürüyoruz şeklinde konuştu.
Nihat Usta, kendi adıyla hizmet veren İnternet sitesi üzerinden de Akçaabat köftesinin tanıtımını yaparak sipariş aldıklarını sözlerine ekledi.
Akçaabat'ın Köfte Rekoru
Trabzon'un köftesiyle meşhur ilçesi Akçaabat'ta günde ortalama 3 ton pişirilmiş, 1,5 ton da çiğ köfte satılırken, sektöre her geçen gün yeni köfte salonları ekleniyor.Hamsisi, ekmeği ve tereyağının yanında köftesiyle de meşhur olan Trabzon'a gelen turistl