Akçaabat'ta gelenek unutulmadı

Karadeniz'in bazı yörelerinde yaşatılan ''Kalandar'' geleneği kapsamında Akçaabat ilçesindeki Ortamahalle'de çeşitli eğlenceler düzenlendi.

Karadeniz'in bazı yörelerinde yaşatılan ''Kalandar'' geleneği kapsamında Akçaabat ilçesindeki Ortamahalle'de çeşitli eğlenceler düzenlendi.

Akçaabat Belediyesince aslına uygun restore edilen Timurciler Konağı'ndaki etkinliğe, Kaymakam Soner Şenel, Akçaabat Belediye Başkanı Şefik Türkmen, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Türkoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Akçaabat Belediyesi ve Akçaabat Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce programda, çekme helva yapıldı, fincan oyunu oynandı ve yöresel müzik dinletisi gerçekleştirildi. Gecede, çanta atma geleneği de canlandırıldı.

Belediye Başkanı Türkmen, eskiden Kalandar'ın yılın beklenen gecesi olduğunu, özellikle çocukların merakle beklediğini ifade ederek, evlerde her türlü meyve ve kuruyemiş bulundurulduğunu ve o gece kapıların aralık bırakıldığını ve gelenlerin de kapıya torba atarak meyve ile kuruyemiş topladıklarını anlattı. 

Emekli öğretmen Aydın Pulatkan, çocukluk yıllarında Kalandar akşamlarının beklenen bir gece olduğunu belirterek, "Kalandar akşamı özellikle mahallenin gençleri evlerin kapıları veya duvarlarından içeri çantalar atardı. Evdeki vatandaşlar ise fındık, portakal, mısır, elma, ceviz gibi yiyecekleri bu çantaya koyardı. Bu gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder ve en sonunda toplanan yiyecekler beraber yenirdi. Ayrıca bu gece uzun sohbetler yapılır, fincan oyunu oynanırdı" dedi.

Pulatkan, günümüzde yok olmaya yüz tutan Kalandar geleneğinin, kurumların desteğiyle yaşatılmaya çalışıldığını söyledi.

Gecede, vatandaşlar tarafından yöresel müzik eşliğinde çekme helva yapılışı ilgiyle izlendi.

- Kalandar geleneği

Trabzon ve yöresinde, özellikle de Maçka ilçesinde, Rumi takvime göre yeni yılın ilk ayının adı olan ''Kalandar''ın ilk gecesi ve ilk gün, yöre halkı çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Rumi yılın ilk gecesinde yörede bazı evlerde lahana sarması, mısır ve patates haşlaması, kabak dilimi, fındık, ceviz, elma, armut, ayva gibi özel yemekler, yemişler ve çerezler hazırlanıyor.

Komşuların kapısına ''çanta atma'' eğlencesinin de yapıldığı Kalandar gecesinde, çeşitli hediyeler koyulan çanta, ucuna uzun bir ip bağlanarak, komşu kapısına bırakılıyor. Söz konusu çantayı açan komşu da aynı çantaya özel armağan ve çeşitli kuru yemiş koyuyor. İple çantayı geri çekerek alan kişi, bu sırada komşularının kendini görme ihtimaline karşı tanınmamak amacıyla da ilginç kıyafetler giyiyor.

Kalandar etkinlikleri arasında, gelinlik kız bulunan evlere atılan çantalara bazı anneler önceden hazırladıkları tuzlu çörekleri de koyuyorlar.

Kalandar ayının ilk günü, evin büyüğünden izin alınmak kaydıyla eve ilk giren kişinin uğur getiren birisi olması istenirken, kimseye sezdirmeden denize ve ineklere bakılmasının şans ve uğur getireceğine de inanılıyor

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri