Bilim adamları tarafından bizim 2030 yılında beklediğimiz değişiklikleri şimdiden görmeye başladığımız saptandı.
Akdeniz çukuru dediğimiz Türkiye’nin, Yunanistan’ın Akdeniz’e komşu olan ülkelerin olduğu bölgede bu küresel ısınmanın meydana getirdiği iklim değişikliği en fazla hissedilecek bölge olarak kanıtlandı.
Bunların tek nedeni muson alçak basıncıdır. Muson alçak basıncı olduğu zaman o bölgede yağışları meydana getirir. Bu alçak basınç ilkbahardan itibaren bize sokulmaya başlar. Arabistan üzerinden geçerken nemini bırakır, kuru olarak gelir. Güneydoğu Anadolu’nun çöl iklimine doğru gitmesinin nedeni muson alçak basıncıdır. Mezopotamya’yı da, Güneydoğu’yu da muson alçak basıncı çöl haline getirdi.
ŞİMDİ SIRADA TÜRKİYE VAR
Güneydoğu Anadolu çöl olmaya başladı şimdi İç Anadolu’ya doğru yöneliyor.Bütün Anadolu risk altında Bu durum Anadolu’yu senelerdir etkisi altına aldı ve Güneydoğu’da çölleşme başladı. Çölleşme Konya’ya doğru geliyor. Özellikle Antalya ve Akdeniz civarı artık tropik iklime doğru kaymaya başladı. Tropik iklim otuz derece enlemlerde görülüyordu ,şu anda bir iki derece yukarı kaymaya başladı, Antalya’da otuz altı derece enlem yani çok yaklaştı.
AKLI OLAN KARADENİZ’DEN YER ALSIN
Yerli yabancı pek çok müteahhit yavaş yavaş turizm yatırımlarını kuzeye kaydırmaya başladı. Karadeniz sahilleri satın alınıyor, .Turizm mevsiminin Antalya’da artık temmuz ağustos aylarında olması biraz güç. İleride Karadeniz sahillerimiz Türkiye’de mevsimsel olarak en iyi konumda olacak ve ön plana çıkacak. Şu ana kadar Karadeniz sahillerinin deniz turizmi açısından çok fazla rağbet görmemesinin nedeni güneşli sezonun az olmasıdır. Bundan sonra güneşli sezon uzayacak, o açıdan bundan sonra kim turizme yatırım yapacaksa Karadeniz’e yatırım yapmasında fayda var