Sokrates Eğitim Danışmanlık eğitim danışmanı Ferda Kudunoğlu Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde yaptığı basın açıklamasında gündemi meşgul eden ve çok sayıda üniversite adayını ve velisini ilgilendiren üniversiteye giriş sisteminin en adaletsiz yönüne,Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanının(AOBP) hesaplanmasındaki adaletsizliğe dikkat çekti.
Kudunoğlu, ÖSS sınav sisteminde üniversite yerleştirme puanına katkı sağlayan adaletsiz AOBP hesabının, 2010 yeni sınav sisteminde de korunduğunu ,adaletsizliğin devam ettirildiğin söyledi.Yeni YÖK'ün Katsayı ile değil; asıl, adaletsiz AOBP hesabını ortadan kaldırması, Ortaöğretim (okul) puanlarını, üniversiteye yerleştirme puanına eklenmemesi, eklenecekse aynı okul başarı puanına sahip adaylara eşit puan verilmesi gerektiğini ifade etti.
Üniversiteye yerleştirme puanı hesaplanırken:
1.Adım OBP:Ortaöğretim Başarı Puanı) Hesaplanacak
2.Adım AOBP:(Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanına dönüşecek)
3.Adım YGS :Yükseköğretime Geçiş Sınavına girilecek ve puan
alınacak Tıp,diş,mühendislik gibi bölümleri tercih edecek adaylar: (LYS-1(matematik) ve (LYS-2=Fen Bilimleri) sınavlarına girecek ve puan alacak dedi.
4.Adım (AOBP-SAY x KATSAYI) çarpımından elde edilen puan
aşağıdaki puan hesabına eklenecektir dedi.
Örnek olarak: Yerleştirme Matematik-Fen Puanı aşağıdaki gibi hesaplanacağını belirten KUDUNOĞLU,
( LYS-1+LYS-2 Puan Türleri) +YGS puanı %40 oranında+(AOBP- SAY x Katsayı)
Adaletsiz hesaplanan AOBP' hangi katsayı ile çarpılırsa çarpılsın, çıkacak olan puan adaletsiz olacak ve adaletsiz bir yerleştirme puanı ortaya çıkacaktır dedi.
Kudunoğlu ,başarılı okul öğrencilerine, başarılı okul sayısı fazla olan illere,bölgelere büyük avantajlar sağlanıyor dedi.Yeni sistem de öğrencileri değil; okulları, illeri, bölgeleri yarıştırmaktadır. Nitelikli öğretmen,yeterli sayıda öğretmen, bilinçli veli,bilinçli öğrenci, ulusal gelirden alınan pay bakımından bölgeler arası farklılıkların çok büyük olduğu ülkemizde batı illerinden doğu illerine doğru gidildikçe illerin üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düştüğü açıkça görülmektedir dedi.ve ekledi (AOBP)'nın adaletsiz hesaplanması ile eğitimde Anayasal eşitlik hakkı ihlal edilmektedir
Kudunoğlu Trabzon Milletvekillerine seslenerek, Adaletsiz hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının (AOBP'nin) kesinlikle yerleştirme puan hesabına dahil edilmemesi için YÖK'e baskı yapmalarını ve meclisi bilgilendirmeleri ve kamuoyu oluşturmaları gerektiğini söyledi.AOBP adaletsizliğinin katsayı konusundan çok daha önemli olduğunu belirtti.
Alan dahili öğrenciler için, YGS'de: Başarılı lise ile daha az başarılı lisenin YGS başarı ortalaması ne olursa olsun, öğrenci AOBP hesaplanırken, Trabzon'da ki Lisesinin başarılı öğrencisi (not ortalaması 5 en yüksek ortalama) ile İstanbul Fen Lisesinin aynı puanlı çalışkan öğrencisi arasında fark olmayacağını belirten Kudunoğlu, .
Her iki lisenin Orta Öğretim Başarı Notu ; en yüksek ortalama(5'ten) küçük olanlar arasında(örnek :diploma notu 4 olsun) başarılı lise öğrencileri lehine adaletsizlik yapılmaktadır dedi
2010 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Klavuzu açıklamalarımı destekliyor diyen Kudunoğlu, kaynak olarak klavuzun 19. sayfasında 6.1 Ortaöğretim Başarı Puanı Nasıl Hesaplanacaktır? Alt başlığının 5. PARAGRAF'ı: Ağırlıklandırmanın etkisi ile, varsa değeri 500 olan OBP değişmeyecek; ancak değeri 500'ün altında olan OBP'LERİN DEĞERLERİ OKULUN YGS BAŞARISI ORANINDA ARTACAKTIR diyen.5. paragrafın AOBP adaletsizliğini gözler önüne serdiğini söyledi.
Trabzon'da ki herhangi bir Lise ile İstanbul Fen Lisesi veya yeni sınav sistemi (YGS) Başarı ortalaması yüksek okulun sınava girecek olan öğrencilerinin ÖSS sistemine göre OBP'si 70 puan olsun.(Yeni Sınav Sisteminde kullanılacak oranları ÖSYM henüz kamuoyuna açıklamadı. Bir an önce açıklamalıdır)
İşte! Sistem dört yıllık okul emekleri aynı olan bu iki öğrenci arasında büyük adaletsizlik yapıyor diyen KUDUNOĞLU, ÖSS de bu adaletsizliğin: Başarılı lisenin öğrencisinin Yerleştirme Puanı hesaplanırken, Yerleştirme puanına (AOBPx0,8)'i= 73.17 puan katılırken; Trabzon'da ki Lisenin öğrencisinin yerleştirme puanına (AOBPx0,8)'i= 60,38 puan katıldığını söyledi.. Bu durumda sınav ortalaması düşük okulun öğrencisi, sınav puan ortalaması yüksek okulun öğrencisi ile aynı okul başarısına sahip olsa ve sınavdan eşit puan alsa da 12.79 puan eksi ile yarışa başlamış oluyor; diyen Kudunoğlu,bu öğrencinin annesi-babası siz olsanız, isyan etmez misiniz? Diyerek anne-babalara ve kamuoyuna uyanık olmalarını önerdi.
Sınava girmeden (12.79) puan kaybıyla sınava başlayan bir öğrencinin AOBP'sini 0,15 veya herhangi bir katsayı ile çarpsanız ne olur? İkisini de aynı katsayı ile çarpıyorsun (-12,79) farkı hiç değişmiyor diyen Kudunoğlu bu durumun okul kayıtları sırasında ahlaki sorunlar yaratmaya da açık olduğunu belirtti. Kudunoğlu Sınav Puan Ortalaması yüksek olan lisenin zayıf öğrencileri, sınav ortalaması düşük okulun çalışkan öğrencisi karşısında avantajlı olabiliyor hale getiriliyor dedi.
,
2010 yeni sınav sistemini ortaya koyan YÖK, köy,ilçe ve kentlerin varoşlarındaki öğrenciler için haksızlık yaratan AOBP haksızlığı için hiçbir şey yapmıyor diyen Kudunoğlu AOBP haksızlığının aynı tür meslek liseleri arasında da aynen geçerli olduğunu söyledi. İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Trabzon'da ki bir imam hatip lisesi öğrencileri arasında da aynı eşitsizlik geçerlidir. Sınırlı olan ilahiyat fakültelerine seçkinci imam hatip lisesi öğrencileri yerleşirken, Anadolu ve Trakya'da ki imam hatip liseliler onlarla rekabet edememektedirler
ÖSYM başkanı sayın Prof.Dr. Ünal Yarımağan'ın AOBP konusuna açıklık getirmesi gerekir.Orta Öğretim Başarı Puanının (OBP) puan aralığı 50-100 idi. Yeni Sınav sistemine göre puan aralığı 100-500 olarak değiştirildi. Bu değişikliğin ,OBP'yi nasıl ve hangi oranlar arasında değiştireceğini açıklamalıdır.daha önceki açıklamalarında bu konuyu gündeme getiren YARIMAĞAN; her nedense bu adaletsizliği gündeme getirmemektedir diyen kudunoğlu,YÖK'ü, bilimsel bir kurul olarak AOBP haksızlığını gidermelidir diye uyardı.
2010'da YGS ve LYS' ye girecek öğrenci,veli ve eğitim camiasını AOBP adaletsizliği için kamuoyu oluşturmalarını önerdi ve başarılar diledi.