Arsin batık Rus gemisini arıyor

Trabzon'un Arsin ilçesinde yapılan marina içinde kalan bölümde, 1917'lerde batan bir Rus savaş gemisinin olduğunun bildirilmesi üzerine arama çalışması başlatıldı. Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Doğu Ka

Trabzon'un Arsin ilçesinde yapılan marina içinde kalan bölümde, 1917'lerde batan bir Rus savaş gemisinin olduğunun bildirilmesi üzerine arama çalışması başlatıldı.

Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Doğu Karadeniz Kültür ve Dayanışma Derneği (DOKAR) Başkanı Ferhat Kurnaz'ın kendilerini başvurarak, Arsin ilçesinde yapılan sahil dolgu alanı çalışmaları sırasında marinaya dönüşen alanda, vatandaşların anlatımlarına dayanarak, 1917 yılında batan bir Rus savaş gemisi olduğunu ileri sürdüğünü söyledi.

Bunun üzerine inceleme başlattıklarını, ilçe Kaymakamlığına bir yazı yazarak dolgu çalışmalarının söz konusu bölümde durdurulmasını istediklerini belirten Yılmazer, ''Kaymakamlık bize olumlu yanıt vererek alandaki çalışmaları durdurdu. Bu arada konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da bildirdik. Bunun üzerine Bakanlığımız, bizde dalgıç kadrosu bulunmadığı için Bodrum Müzesi'nden 2 dalgıç arkeolog arkadaşımızı görevlendirdi. Arkadaşlar şimdi konuyu inceliyor'' dedi.

Gemi hakkında detaylı bilgileri bulunmadığını hatta varlığı konusunda bile kesin bilgileri olmadığını ifade eden Yılmazer, ''Geminin olduğu konusunda söylentiler var. Ne şekilde battığı konusunda da bir bilgi yok. bunları ancak durumu inceledikten sonra söyleyebiliriz. İlçe halkından edindiğimiz farklı bilgiler var. Yaşanan Rus işgalinde, savaş sırasında battığını, bir kısmının yıllar önce çıkarılarak satıldığını, sacını demircilerin kullandığını iddia ediyorlar. Tüm bu soruların yanıtını, ancak gemiye ilişkin bir bulguya ulaştığımızda kesinleştirebiliriz'' diye konuştu.

-KAYDA DEĞER VARLIK VARSA SERGİLENECEK-

Çalışmalara ilişkin de bilgi veren Yılmazer, şunları kaydetti:
''Arkadaşlarımız 19 Nisana kadar Trabzon'dalar. Ancak vatandaşların gösterdiği alanlarda yaptığımız ilk araştırmada suyun bulanıklığı ve toprakla dolu olması nedeniyle bir sonuca ulaşılamadı. Çalışmalarımız sürecek. Su altı fotoğrafları çekilmeye çalışılacak. Şayet mevcut durum geminin varlığını gösterirse, geminin niteliğine göre kurtarma çalışması yapılacak. Yani gemi bulunduğu yerden çıkarılacak. Eğer kayda değer taşınır veya taşınmaz bir kültür varlığı varsa Müzeler Müdürlüğümüzde sergileyebiliriz.''
Yapılan çalışma kapsamında marina alanına gelen iki dalgıç arkeolog, özel kıyafetlerini giyerek bir süre suda arama yaptı.

Dalgıçların araması sırasında kıyıda biriken vatandaşlar, geminin olduğunu iddia ettikleri noktaları işaret ederek dalgıçları yönlendirmeye çalıştı.
Yanlarında su altı fotoğraf makinesi de bulunan dalgıçlar, suyun bulanık olması nedeniyle herhangi bir görüntü elde edemedi. Dalgıçlar, arama çalışmalarına daha sonra devam etmek üzere bölgeden ayrıldı

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri