Eski bir hükümlünün 1979 yılında işlediği suçun cezası, 30 yıl sonra güncellenerek kendisine tebliğ edildi. Savcı ve hâkimlerin zamanaşımı nedeniyle davayı düşürmemesine oldukça şaşıran hukukçular, ?gözden kaçmıştır' yorumunda birleşti.
Artvin Adliyesi'nde Aziz Nesin hikâyelerine taş çıkaracak bir karara imza atıldı. Eski bir hükümlünün 1979 yılında işlediği suçun cezası, 30 yıl sonra güncellenerek kendisine tebliğ edildi. Bu karar hem duyanları ham da hukukçuları şaşkına çevirdi.
FİLM GİBİ BİR HİKÂYE
İnanılması güç olayın kahramanı Trabzonlu Erol Bekar'ın (53) cezaevi hayatı 1976 yılında başladı. O dönem 5 aylık asker iken izne gelen Erol Bekar, Trabzon'da gerçekleşen bir banka soygununun zanlısı olarak tutuklandı ve "silahlı soygun" suçundan 20 yıl hapse mahkum edildi.
Erol Bekar, cezaevlerinde karşıt görüşlü mahkumlar arasında yaşanan olaylara karıştı, "yaralama, isyan ve öldürmeye teşebbüs" suçlarından, hatta yazıp gazetelere gönderdiği şiirlerde devlet büyüklerine hakaret etmekten bile çok sayıda ceza aldı. Birçok cezaevi dolaşan Bekar, 1 Mayıs 1979'da Artvin Cezaevi'nde çıkan olaylara karıştığı için 7 arkadaşıyla birlikte sürgüne gönderildi ve 4 Eylül 1979'da 'cezaevinde toplu halde isyan' suçundan Artvin Asliye Ceza Mahkemesi'nde haklarında dava açıldı.
DEVLET HÜKÜMLÜYÜ BULAMADI!
Yargılama sürerken Ordu Cezaevi'nde bulunan Erol Bekar, ne hikmetse bulunamadı ve uzun süre ifadesi alınamadı. Davayı 1982'de karara bağlayan Artvin Asliye Ceza Mahkemesi, diğer 7 kişiye çeşitli cezalar verdi, ifadesi alınamadığı için Erol Bekar hakkındaki kararı açıklamadı. Bekar'ın yargılamasını 13 Aralık 1983'te tamamlayan mahkeme, TCK'nın 304/1 maddesi uyarınca Bekar'a 1 yıl 4 ay hapis cezası verdi. Bu karar da Erol Bekar'a tebliğ edilemediği için temyiz yapılamadı ve 19 Ocak 1984 tarihinde kesinleşti.
ASKERE GİTTİ, DEVLETE ÇALIŞTI, YİNE BULUNAMADI!
Bu tarihten itibaren Erol Bekar, hükümlü olarak çok sayıda cezaevi dolaştı, ancak nasıl olduysa kendisi hakkındaki 1 yıl 4 aylık hapis cezası bir türlü infaz edilmedi. Diğer suçlarından dolayı tam 15 yıl 10 ay hapiste kalan Erol Bekar, 14 Nisan 1991 yılında tahliye oldu. Önce yarım kalan vatani hizmetini tamamlamak üzere Çanakkale'deki birliğine giden ve 13 ay askerlik yaptıktan sonra Trabzon'a dönen Erol Bekar, 1992'de hükümlü kadrosundan Türk Telekom Trabzon İl Müdürlüğü'nde işçi olarak çalışmaya başladı, 1993'te ise evlendi. Bu evliliğinden bir kızı ve bir oğlu olan Erol Bekar, kendisini ailesine adayıp cezaevinde çektiği acıları unutmaya çalışarak 2006 yılına kadar çalıştı, ancak emekliliğine aylar kala, kendisine tebliğ edilen bir mahkeme kararıyla şaşkına döndü. Artvin Asliye Ceza Mahkemesi, yıllarca infaz edilemeyen 1 yıl 4 ay hapis cezasını, güncelleyerek Bekâr'a tebliğ etti.
YİNE CEZAEVİNDE ARADILAR!
Buna göre, Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı, bir türlü infaz edilemeyen 1 yıl 4 aylık hapis cezasının, yeni ceza kanunu açısından uyarlanması için 2006 yılında Artvin Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurmuş ve mahkeme eski kanun hükümlerinin lehe olduğuna kanaat getirerek Erol Bekar'ın 1 yıl 4 aylık hapis cezasının aynen infazına karar vermişti. 30 yıl önce işlediği suçtan dolayı kendisine gelen bu cezaya şaşıran Erol Bekar, bu cezanın zaman aşımından düşeceğini hesaplayarak Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Ancak Yargıtay 4. Ceza Dairesi, uyarlama yapılırken duruşma yapılmadan karar verildiğini dikkate alarak kararı bozdu ve dosyayı Artvin Asliye Ceza Mahkemesi'ne iade etti. Mahkeme, Yargıtay'ın kararı doğrultusunda bu kez duruşmalı olarak dosyayı yeniden değerlendirdi, ancak yine fıkralara taş çıkaracak bir gelişme yaşandı. Artvin Asliye Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın bozma ilamına karşı bir diyeceği olup olmadığının Erol Bekar'a sorulması için Trabzon Asliye Ceza Mahkemesi'ne talimat gönderdi. Trabzon'daki mahkeme, Erol Bekar'ı Bahçecik Mahallesi'ndeki ev adresinde değil, aynı yerde bulunan Bahçecik Kapalı Cezaevi'nde aradı, bulamayınca da evrakı Artvin'e iade etti. Bunun üzerine Artvin Asliye Ceza Mahkemesi, 7 Mayıs 2009'da bir kez daha karar vererek, Bekar'ın 1 yıl 4 aylık hapis cezasının aynen infazına hükmetti. Bu karar birkaç gün önce Bekar'a tebliğ edildi. Bekar şimdi hem Yargıtay'a temyizde bulunacak, hem de Artvin Asliye Ceza Mahkemesi'ne başvurup, hakim ve savcıların unuttuğu zaman aşımı süresini hatırlatarak, davanın düşürülmesini talep edecek.
AİLECE PSİKOLOJİMİZ BOZULDU
Bu kararın kendisini ve ailesini huzursuz ettiğini belirten Erol Bekar, 2006 yılının Ekim ayında emekli olduğunu belirterek, "Emekliliğime az bir süre kala mahkemeden gelen yazı bizi huzursuz etmişti. Yargıtay'a başvurunca bir yanlışlık olduğunu ve düzeltileceğini düşündüm. Fakat şimdi yeniden 1 yıl 4 ay hapis cezası geldi. Buna inanamıyorum. Yıllarca cezaevinde kaldım. Madem böyle bir ceza vardı, tahliye olmadan cezamı çektirselerdi. Askere gittim, devlete yıllarca çalıştım beni bulup cezayı infaz edemediler. Şimdi eşimin ve çocuklarımın huzuru kaçtı. Bu karar bana yıllarca cezaevinde yaşadığım kötü günleri hatırlattı" dedi.
31 ADALET BAKANI DEĞİŞTİ
Olayın 1979 yılında meydana geldiğini hatırlatan Erol Bekar, "Üzerinden 30 yıl geçti ve bu sürede 31 Adalet Bakanı değişti. Hukukçular bu cezanın zamanaşımı süresinin 7 yıl 6 ay olduğunu söylüyor. Yani 4 defa zamanaşımına uğradı. Hâkim ve savcılar böyle bir hatayı nasıl yapar, bu davayı nasıl düşürmez anlamıyorum. Buna akıl erdirmek mümkün değil. Adalete yıllarca inandık güvendik. Bu tür yanlışlıklar, adalete olan inancımızı zedeliyor" diye konuştu.
ESKİ BAKANLAR KARARI YORUMLADI
"51 YILLIK HUKUKÇUYUM BÖYLESİNİ GÖRMEDİM"
Adalet eski bakanlarından Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, "30 yıl önce olmuş bir olayın kararı şimdi uygulanamaz. Zamanaşımı nedeniyle dava düşer. Burada savcının ve mahkemenin gözünden kaçtığını düşünüyorum. 51 yıllık hukukçuyum, böyle bir karar görmedim, ilk defa duyuyorum. Bu vatandaşımız derhal temyize gitmeli ve zamanaşımı nedeniyle davanın düşmesini istemelidir. Bu karar uygulanamaz. Bunun uygulanması, vatandaşın kaza kurşununa kurban gitmesi gibi bir şey olur" dedi.
"KESİNLİKLE GÖZDEN KAÇMIŞTIR"
Uzun yıllar Adalet Bakanlığı yapan Mahmut Oltan Sungurlu da, bugüne kadar böyle bir karar duymadığını belirterek, "Burada kasıt yoktur ama ciddi bir eksiklik vardır. Kesinlikle gözden kaçmıştır. Hâkim ve savcılarımızın böyle bir yanlışı nasıl yaptığını anlayamadım. Vatandaşı boşuna üzecek bir karardır. Bu kararın uygulanması söz konusu olamaz. İlgili mahkemeye başvurup davanın zamanaşımı süresi açısından değerlendirilmesini ve düşürülmesini talep etmek gerekir" diye konuştu.
ZAMANAŞIMI SÜRESİ 7 YIL 6 AY
Erol Bekar'ın 1 yıl 4 ay hapis cezası almasına neden olan cezaevinde toplu isyan suçunun eski ceza yasasına göre olağanüstü zamanaşımı süresi 7 yıl 6 ay. Buna göre Erol Bekar hakkındaki davanın çoktan ortadan kalmış olması gerekiyor. Bunun en açık örneği ise kamuoyunda ?Hayata Dönüş Davası' olarak bilinen davada verilen karar. Bilindiği gibi 19 Aralık 2000'de yapılan "Hayata Dönüş Operasyonu" sırasındaki olaylar nedeniyle "cezaevi idaresine karşı silahla toplu ayaklanma" suçundan 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, 7 yıl 6 aylık zamanaşımı süresinin 19 Haziran 2008'de dolduğu gerekçesiyle Eyüp 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından düşürülmüştü.
Tekin Atay