Artvin'deki selin ardından

Artvin'in Borçka ilçesinde yaşanan ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel ve su taşkınları sonrasında uzmanlar, ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar sonrasında vatandaşları uyarıyor. Sel sonrası oluşabilecek salgın hastalıkların başında tıp dilinde "Weil"

Artvin'in Borçka ilçesinde yaşanan ve 5 kişinin ölümü ile sonuçlanan sel ve su taşkınları sonrasında uzmanlar, ortaya çıkabilecek salgın hastalıklar sonrasında vatandaşları uyarıyor.

Sel sonrası oluşabilecek salgın hastalıkların başında tıp dilinde "Weil" olarak adlandırılan ve ölümcül olabilen hastalığın geldiğini ifade eden uzmanlar, sel sonrası; bulantı, kusma, ateş, halsizlik ve karın ağrısı gibi belirtiler yaşayanların vakit geçirmeden bir hekime başvurması gerektiğinin altını çiziyor.

Konuyla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, kirli suyla temasla bulaşan ''Weil Hastalığı'na karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Çıplak ayakla, çıplak elle sulara veya doygunluğa ulaşmış toprağa dokunmamaları lazım. Weil Hastalığı; sarılığa, böbrek ve karaciğer yetmezliğine yol açan, erken tanı ve tedavi olmazsa ölüme neden olabilen bir hastalık türüdür. Sulara mikrobun bulaşması fareler gibi kemirgenler aracılığıyla olmaktadır. Bu hayvanlar kronik olarak hastalanmakta ve idrarlarıyla suları infekte etmektedirler. Özellikle sellerde kanalizasyon suları ile içme suları karıştığı için Weil Hastalığı'nda artış olabilmektedir. Bu nedenle şehir içme suları kaynatılarak tüketilmemeli veya hiç tercih edilmemelidir'' dedi.

Sellerin meydana geldiği bölgelerin Weil Hastalığı'nda riskli bölgeler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Köksal "Mikrop, insanlara bulaştıktan sonra karaciğeri ve böbreği etkileyerek sarılık hastalığına yol açar. Eğer tedavi edilmezse hastalık ölümcül olabiliyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Köksal, hastalığın belirtilerinin ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ve halsizlik olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
"Herhangi bir belirti ortaya çıkmadan hastalığın teşhis edilmesi zordur. Eğer sel bölgesindeki bir kişi, 1-2 hafta içinde ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, halsizlik yaşıyorsa, mutlaka bir hekime başvurmalıdır. Hastalığın tedavisi antibiyotikle mümkündür. Tedavinin başarısı hastalığın bulaşma miktarı ve akciğerle böbrekte meydana getirdiği hasara bağlıdır.''

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri