Artvin’de 11-14 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen ve 13 ülkeden bilim insanlarının katıldığı 4. Uluslararası Katılımlı Entomopatojenler ve Mikrobiyal Mücadele Sempozyumu’nun sona ermesinin ardından, sempozyuma destek veren kişi kurum ve kuruluşlara, bölümde görev yapan öğretim görevlileri teşekkür ziyaretlerinde bulunuyor. Bu kapsamda Artvin Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün’ü ziyaret eden Öğretim Görevlisi Yrd. Doç Dr. Nurcan Albayrak İskender, Yrd. Doç. Dr. Melahat Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Bayramoğlu, Başkan Özgün’e teşekkür plaketi verdiler.
Gerçekleştirilen ziyaretten memnuniyet duyan Belediye Başkanı Dr. Emin Özgün, Artvin’in turizm ve eğitim kenti olduğunu belirterek, eğitime ve bilime her türlü desteği vermeye devam edeceklerini ifade etti. Başkan Özgün, sempozyumun bilimsel yönünün yanısıra turizm açısından da önem taşıdığını kaydederek, bu tür etkinliklerin Artvin’in yurt dışına tanıtımı noktasında da ayrı bir değere sahip olduğunu kaydetti. Özgün; “ Umarım sizlere yeterince yardımcı olabilmişizdir. Bu tür organizasyonları önemsiyor ve destekliyoruz. Gerek bilim dünyasına destek, gerek üniversitemize destek, gerekse Artvin turizmine katkı anlamında yaptığınız bu faaliyet ayrı bir öneme sahiptir. Konaklama konusunda belki sıkıntılar yaşadık. Yaklaşık 130 konuğumuz vardı. Ancak önümüzdeki yıl OTEL AVM projemiz bitince 200 yatak kapasitesine sahip bir tesise sahip olacağız. Bu tür büyük etkinliklerde konaklama yeme gibi benzer hizmetlerde sorun yaşamayacağız” dedi.
Bu kent öğrencileri korkutuyor
Öğretim görevlilerinin ziyaretleri esnasında Başkan Özgün tespit ettiği bazı hususları paylaştı. Artvin’in pahalı bir kent olmaya başladığını özellikle ifade Başkan Özgün, 1+1 evlerin kirasının 550.00 Türk Lirası civarında olduğunu, bazı yerlerde ev kiralarının öğrencilere 1.000 Tl gibi yüksek rakamlarla kiralandığını duyunca üzüldüğünü söyledi. Bu durumun Artvin insanına yakışmadığının altını çizen Özgün, “ Bu kadar pahalı olmamalı. Seyitler Köyü’nde bile ev kiraları şehir merkeziyle aynı seviyede. Vatandaş köyde 800-900 TL’ye evini kiralıyor. Bu vahim bir durum. Buraya gelen öğrenci zaten fakir öğrenci. Ben size soruyorum Artvinli olmayıp burada üniversiteye arabasıyla gelen kaç tane öğrenci var. Eminim ki hiç yoktur. Ben Ankara’da bir üniversiteye gittim. Kapsısında 1500 araç var. Rektörüne sordum bu kadar araç kimin. Hepsi öğrencilere aitmiş. Yani burada ulaşım pahalı, ev kiraları pahalı, yeme-içme pahalı. Bu kent öğrencileri korkutuyor. Bu kent öğrenciyi kaçırıyor.
Üniversitenin geleceğinden endişeliyim. Pahalılık öğrenciyi kaçırıyor
Ben bu gidişle bazı üniversitelerin geleceğinden endişeliyim. Bunun içinde bizim üniversitemizde var. Sanırım insanlar durumun farkında değil. Bu gidişat buradan öğrenciyi kaçırır. Öğrenci böyle pahalı bir kente gelip okumaz. Fakir parasızlıktan gelip okuyamaz, zenginde zaten burada okumaz. Ben şahsen endişeliyim. Öğrencisizlikten kapanacak bölümler olacaktır. Artvinlilerin biraz daha elini vicdanına koyarak hareket etmesi gerektiğini düşünmekteyim. Ulaşım konusu çözülemedi. Geçmişte bir vali yardımcımızın yaptığı bir hata şuan ulaşım sorunu doğurdu. Ben o zaman uyardım bakınız bu konu hassas konu doğru adımlar atılmalı dedim. Kimse dinlemedi. Bugün ulaşımda sorun yaşıyoruz” dedi.
Öğrencilerin konaklamasında sorunlar var. Geçen yıl her yer kız yurduydu erkek öğrenciler dışarda kaldı bir çok öğrenci kayıt yaptırmadan Artvin’den gitti. Bu yıl herkes yurdunu erkek öğrenci yurdu yaptı. Bu defa kız öğrenciler dışarda kaldı. Dengeyi bir türlü tutturamadık. Dediğim gibi kent pahalı bir kent. Bu pahalılık öğrenciyi buradan kaçırıyor. Bu husus çok önemli buna dikkat çekmeliyiz. Özellikle ev kiralarının kontrolsüzce yükselişi Artvin eğitimine zarar veriyor” dedi.
Ziyarette Başkan Özgün’ün söylediği konulara katılan öğretim görevlileri de benzer sorunlardan kendilerinin de endişeli oldukları ifade ettiler. Öğretim görevlileri, sempozyuma verdikleri desteğin kendileri mutlu ettiğini, Artvin Çoruh Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, ve Biyoloji bölümü adına teşekkür ettiklerini belirttiler. Konuklarını DSİ misafirhanesi ve öğretmenevinde konaklattırdıklarını belirten öğretim görevlileri, Artvin’deki konaklama ve hizmet sektöründeki eksikliklere dikkat çektiler. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen bilim insanlarının Artvin’in coğrafyasına, tabii güzelliklerine hayran kaldıkları belirtildi. Konukların Borçka Karagöl ve Camili Bölgesi’ni de gezdiklerini söyleyen öğretim görevlileri, buradaki biyolojik çeşitliliğin misafirleri büyülediğini belirttiler.
Ziyaret esnasında Artvin’in her yönüyle pahalı bir kent olmaya başladığını belirten öğretim görevlileri, ev kiraları, ulaşım ve yeme içme giderlerinin özellikle de dar gelirli öğrencileri çok zorladığını, bu konuda Artvinliler daha hassas ve esnek davranmaları gerektiğini vurguladılar. Artvin’in pahalı oluşunun öğrencileri buradan daha kayıt yaptırmadan kaçırdığına dikkat çeken öğretim görevlileri, bu konuda bazı tedbirler alınmasının gerekliliğinin altını çizdiler.
Ziyaret esnasında Artvin’deki evsel atık yağların geri dönüşümüyle ilgili bir çalışma yapılması hususu konuşuldu. Yrd. Doç. Dr. Nurcan Albayrak İskender, evlerde kızartmalarda ve yemeklerde kullanılan yağların lavabolara döküldüğünü, bunun doğaya ve yaşayan canlılara ciddi zararlar verdiğinin altını çizdi. Bir litre atık yağı arıtmak için tonlarca suya ihtiyaç duyulduğunun kaydeden İskender, bu konuda belediye üniversite iş birliğiyle bir geri dönüşüm projesi hazırlayıp yağların geri dönüşümünün sağlanabileceğini söyledi. Yapılacak olan bu çalışmayla Artvin’in güzel doğası, suyu ve canlılarının zarar görmeyeceği ve çevreye karşı duyarlı Artvin insanında bu konuda da bir farkındalık yaratılacağını söyledi.
Başkan Özgün bu teklife sıcak bakarken konuyu notlarına ekledi ve değerlendirecekleri söyledi.
Ziyaretin sonunda sempozyuma verilen destekten ötürü plaket, kupa ve sempozyumun sonuç bildirgesinin yer aldığı bir kitap verildi. Başkan Özgün’de plaket ve ziyaret için konuklarına ayrı ayrı teşekkür etti.