Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, avcıların kış mevsiminde doğada yürürken çığ altında kalabileceğini belirterek, ''Kış koşullarında avcılar ile doğada gezen tüm insanların karşılaşabilecekleri en büyük risk çığdır'' dedi.
Karaca, kış mevsiminde ateşli silahlarla avcılık yapan kişilerin doğada karşılaşabilecekleri olumsuzluklara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamamada, kışın doğada yürüyenler için en büyük riskin çığ olduğunu söyledi.
Canlıların sebep olduğu ve titreşim, ses, insanların fark edemediği küçük depremlerin meydana getirdiği iki çeşit çığ olduğunu belirten Karaca, ''Kayakçılar, dağcılar, avcılar ve o bölgeden geçen hayvanlar kar yüzeyine basınç yaptıkları ve karı belirli bölgelerde izleri ile kestikleri için, kar kütlesi çığa uygunsa çığ düşebiliyor'' dedi.
Karaca, Malatya'da ava çıkan amca çocukları Derviş Aktaş (16) ile amcasının çocuğu Fatih Aktaş'ın (12 çığ altında kalarak öldüğünün hatırlatılması üzerine de, çığ altında kalmamaları için avcıların dikkatli olmasını isteyerek, şöyle devam etti:
''Patlatmalarla, seslerle, eski deyimle top atışı sonucu çığ düşebiliyor. Tabii silahın ateşlenmesi de çığa neden olabilir. Bu konuda avcılar dikkatli olmalı. Avcılar da doğayı bizim gibi kullanıyorlar, doğadalar ve doğada her geçtikleri yerden bilgi sahibi olmaları gerekir. Kış koşullarında doğada gezen avcılar ile tüm insanların karşılaşabilecekleri en büyük risk çığdır. Buna mutlaka dikkat etmeleri lazım.''
-YÜZDE 30 İLE YÜZDE 70 ARASI EĞİM ÇOK RİSKLİ-
Alaattin Karaca, avcıların özellikle kar ile kaplı ve eğimli arazide yürürken çığ altında kalabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:
''Yeteri kadar kar yağmışsa, bulunduğunuz arazide ya da vadide meyil yüzde 30 ile yüzde 70 arasında ise arazide yürürken dikkat etmek lazım. O bölgeye çığ durumunu tahmin edemiyorsanız, söz konusu bölgeye girmemek lazım. Yüzde 30 ile yüzde 70 eğimin olduğu her bölgede, yeteri kadar kar yağmışsa veya rüzgar karı başka bir alana götürmüşse çığ olabilir.''
Çığın başka nedenlerle de oluşabileceğini anlatan Karaca, kar yağmasının ardından güneşli havada alttaki kar tabakası ile yeni yağan karın uyum sağlayamaması sebebiyle de kar kütlesinin kayarak çığa yol açabileceğini kaydetti.
Karaca, ''Ayrıca eğimli alanda belki bir kişi yürürse bir şey olmaz ama aynı anda ve aynı izde birkaç kişi yürürse yine kar kesilip çığa neden olabilir. Eğer çığ riski varsa yamaçtan hiç geçilmemesini öneriyoruz'' şeklinde konuştu.
Sırtların yanı sıra eğimi 70 dereceden fazla olan bölgede kar tutmadığı için çığ olma ihtimalinin az olduğunu anlatan Karaca, kendilerinin çığ konusunda çok önemli eğitimler verdiklerini belirtti.
-ÇIĞDA NASIL HAYATTA KALINIR-
Karaca, çığın kazazedede çok ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını anlatarak, ''Çığ ilk geldiğinde şoka soktuğu kazazedeye zarar veriyor. Şoktan sonra özellikle toz kar zerreciklerinin solunum yollarına girmesi sonucu kazazede boğulabiliyor. Sulu kar da, ilk vurduğu şokta çok ciddi hasarlara neden olur ve oluşturduğu basınçla götürdüğü kazazedenin iç organlarına zarar verir'' dedi.
Tüm olumsuzluklara rağmen çığla karşılaşıldığında bazı tedbirler alınabileceğini belirten Karaca, bu tedbirleri şöyle sıraladı:
''Çığa kapıldığınız anda üzerinizdeki ağırlıklarınızı atın ve karın içinde yüzme hareketleri yaparak yüzeyde kalmaya çalışın. Karın duracağını anladığınız anda ellerinizi yumruk yapıp, dirseklerinizi göğsünüze koyup, yüzünüzü kapatın. Çığ durduktan sonra ağzınızın etrafında yumruklarınızın oluşturduğu bir boşluk olsun ve orada elinizi çevirerek, kardaki kalan oksijeni solumaya çalışın''
Alaattin Karaca, çığ altında kalındığında çok zor almasına rağmen bu tür tedbirlerin uygulanmasının hayat kurtardığını belirterek, avcılar, dağcılar, kayakçılar ve doğada yürüyen tüm insanların çığa karşı dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi