Geçen yaz kapasitesinin üzerinde talep gelen Rize'nin doğal güzellikleri ve kaplıcalarıyla ünlü Ayder Yaylası'nın, bu yaz da gelen talebi karşılaması mümkün görünmüyor.
Hayatın stresinden ve yoğun temposundan uzaklaşmak isteyenlerin son yıllarda tercih etmeye başladıkları Doğu Karadeniz'de en fazla ziyaret edilen yerlerden olan Ayder Yaylası, 1987 yılında turizm merkezi ilan edildi.
Yaylada doğa ile bütünleşmiş yayla evleri, oteller ve pansiyonlara, kamp yapmak için gelenlerin kurduğu çadır ve karavanlar eşlik ediyor. Özellikle hafta sonları piknik yapmak isteyenlerin yoğun ilgisin çeken Ayder Yaylası'nda zaman zaman yağan yağmur bile ziyaretçileri planlarından alıkoyamıyor.
-RİZE'YE GELEN TURİST SAYISI SON 5 YILDA YÜZDE 52 ARTTI-
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rize'nin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle Türkiye'nin turizminde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Bölgede 1990'lı yıllardan sonra gelişmeye başlayan yayla ve dağ turizminin odağında olan Rize'nin son yıllarda alternatif turizmin hemen bütün alanlarında gelişme gösterdiğini, özellikle iç turizmde günden güne artan taleple karşılaştığını anlatan Hocaoğlu, ''Bunun sonucunda Rize'ye gelen turist sayısı son 5 yılda yüzde 50'nin üzerinde arttı. Rize'ye 2003 yılında 321 bin turist gelmişken bu rakam geçen yıl 475 bin civarında gerçekleşti. Yani Rize'yi ziyaret eden turist sayısı son 5 yılda yüzde 52 artış gösterdi'' dedi.
Rize'nin yaylaları, 3 bin metre yükseklikteki buzul gölleri, şelaleleri ile doğayla iç içe tatil yapmak isteyenlere alternatif tatil imkanı sunduğunu vurgulayan Hocaoğlu, ilin en önemli turizm değerlerinin başında da Ayder Yaylası'nın geldiğini kaydetti.
Ayder Yaylası'nın resmi olarak bin 200, gayri resmi olarak ise bin 500 civarında yatak kapasitesi bulunduğunu belirten Hocaoğlu, ''Ayder geçen yıl iyi bir sezon geçirdi, adeta ziyaretçi akınına uğradı. Hatta otel işletmecileri, talepleri karşılayamadıklarını söylediler. Bu, sevindirici bir gelişme. Şu ana kadar edindiğimiz izlenimler bu yıl da Ayder'in iyi bir sezon geçireceği yönünde'' diye konuştu.
-AYDER BU YAZ DA OLDUKÇA HAREKETLİ OLACAK-
Hocaoğlu, Ayder Yaylası'nda önceki yıllarda sadece yaz aylarında yoğunluk olduğunu, ancak son yıllarda birkaç günlük tatillerde bile Ayder'deki otellerin önemli doluluk oranına ulaştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Örneğin bu yıl 18-19 Mayısta Ayder'deki çoğu otelimiz önemli doluluk oranına ulaştı. Önceki yıllarda yaz mevsiminde dolan Ayder'deki oteller, artık kısa tatiller, bayram tatillerinde de önemli doluluk oranına ulaşıyor. Yaz mevsimi için de Ayder'deki otellerin rezervasyonları şimdiden doldu. Bu da Ayder'in bu yaz mevsiminde de hareketli olacağını gösteriyor. Bunda Rize'nin turizm seçeneklerinin tatilcileri cezbetmesinin etkili olduğunu düşünüyorum. Çünkü deniz, kum, güneş turizminin dışındaki bütün alternatif turizm türlerine iyi bir şekilde cevap verebilecek potansiyelimiz var. Rize son yıllarda turizm arenasında kendinden sıkça söz ettirmekte ve tatilcilerin ilgisini çekmektedir. Bu yıl geçen yıldan daha fazla turistin Rize'ye geleceğine inanıyorum.''
Rize'nin en önemli zenginliği ve sermayesinin doğa olduğunu, doğanın korunmaması durumunda gelen turiste bir şey sunulamayacağını vurgulayan Hocaoğlu, ''Bir şey korunup kullandıkça gelişir ve değer kazanır. Bu nedenle doğanın korunmasına özen göstermeli, bu şekilde kullanmaya dikkat etmeliyiz'' dedi.
-AYDER'E GEÇEN YILA GÖRE TALEP YÜZDE 50 ARTTI-
Ayder Çevre ve Turizm Derneği Başkanı ve otel işletmecisi Kemal Er ise Ayder'in kendisini ispatlamış ve gelen talebi karşılayamaz konuma gelmiş bir bölge olduğuna işaret ederek, ''Şu anda Ayder'deki tesisler gelen talebi karşılayamıyor. Yeni tesis yapılması da bölge sit alanı olduğu için mümkün değil'' diye konuştu.
Ayder'e yaz mevsimi için oldukça yoğun talep geldiğini, geçen yıla göre taleplerde yüzde 50'ye yakın artış olduğunu kaydeden Er, ''Ayder'de sezon açıldı. Kısa bir süre içinde oteller tamamen dolar. Ayder'e talep var ve bu her geçen gün artıyor. Ancak kapasitenin sınırlı olması nedeniyle bu artışı değerlendiremiyoruz. Yani geçen yıl ne kadar kişi konakladıysa bu yıl da ancak o kadar kişiyi konaklatabileceğiz'' diye konuştu.
Ayder'e iç turizmde genellikle İç Anadolu, Marmara ve Ege bölgelerinden ziyaretçi geldiğini belirten Er, ''Son birkaç yıldan bu yana bölgede yapılan heliski, yurt dışında bölgenin inanılmaz reklamını yapıyor. Heliskinin bölge için önemli katkısı olduğu, çok iyi tanıtım sağladığı kanaatindeyim. Bölgemizin doğası nedeniyle Türkiye genelinde en şanslı bölge olduğunu düşünüyorum. Bunun kıymetinin bilinmesi gerek'' diye konuştu.
-KAPLICALARDAN GEÇEN YIL 100 BİNE YAKIN KİŞİ FAYDALANDI-
Ayder Kaplıcaları Tesis Müdürü Zeliha Yıldırım da 1992 yılında hizmete açılan kaplıcaların birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, kaplıcalarına gelen turistin her yıl arttığını, geçen yıl yerli ve yabancı olmak üzere kaplıcalardan 100 bine yakın kişinin faydalandığını söyledi.