Üç aylık bir yavru iken annesi avcılar tarafından vurulan ve doğal hayata hazırlanması için Cemal Gülas'a verilen Datvi isimli ayı sekiz aylık olduğunda Gülas'tan alınarak Bursa Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne teslim edilmişti.
Tüm ayılara özgürlük mücadelesi
Gülas'ın tüm ayılara özgürlük kazandırmak için başlattığı mücadele sürüyor. Doğal yaşam alanlarından koparılarak insanlar tarafından rehabilite edilmeye çalışılarak ölüme terk edilen ayıların kurtarılması için kolları sıvayan Gülas, kurduğu Vahşi Hayat Derneği aracılığıyla Kaçkar Dağları'nda oluşturmaya çalıştığı Rehabilitasyon Merkezi sayesinde ölümü bekleyen ayıları doğal yaşam alanlarına taşıyarak kurtarmayı hedefliyor.
Karacabey'de ki ayıları kurtaracağız
Çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yapan Gülas, "Doğal zenginlikleri ile dünyada eşi olmayan Anadolu, doğadan koparılan hayvanlar için rehabilitasyon ve doğaya yeniden kazandırma merkezinden yoksun" dedi. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Kaçkar Dağları'nda yerleşim yerinden uzak 145 kilometrekare alanı kapsayan bir saha oluşturduklarını anlatan Gülas, şöyle konuştu: "Bu sahada Bursa Karacabey'de doğal hayattan kopuk sınırlı bir sahada yaşamaya zorlanan iki yaşın altındaki ayıları taşıyarak onları kurtaracağız. Datvi gibi insan eline düşmüş yabani hayvanları doğal yaşam alanlarında rehabilite etmek için oluşturmaya çalıştığımız koruma sahası ile ilgili projemiz onay aşamasına geldi. Bu rehabilitasyon merkezi için Milli Parklar ile belli bir aşamaya kadar geldik. Devletle ilgili kısımlar biraz yavaş seyrediyor. Biz Datvi ve Datvi gibi Karacabey'de hapsedilen diğer ayıları doğal yaşam alanlarına kavuşturmak için başlattığımız mücadeleyi sonuna kadar götüreceğiz."
Karacabey'de ayılar kobay olarak kullanılıyor
Karacabey'de ayıların bilimsel deneylerde kobay olarak kullanıldığını iddia eden Cemal Gülas, Karacabey'de kamuoyunun yanıltılmaya çalışıldığını söyledi. Karacabey'de ayıların rehabilite edilmediği, hapsedildiğini artık herkesin gördüğünü anlatan Gülas, sözlerine şöyle devam etti: "Bilim adamlarının bu yanlışı savunmak yerine bu yanlıştan dönülmesi için başlattığımız mücadelede bizimle birlikte hareket etmeleri gerekir. Karacabey'deki yetkililer, 'Datvi'yi Cemal'in yüzünden rehabilite edip doğaya salamadık' diyorlar. Datvi, benim yüzümden rehabilite olmadı diyelim. Diğer ayıları neden rehabilite edemediler. Ellerinde rehabilite edip doğaya saldıkları tek bir ayı var mı? Bunun yanında Almanya'da yayınlanan bir tıp dergisinde Karacabey'de ayılar üzerinde yapılan deneylerle ilgili makaleler yer aldı. Orada ayılar rehabilite edilmiyor bilim adına kobay olarak kullanılıyor. Bu gerçekler bilinmesine rağmen halen kamuoyu yanıltılmaya çalışılıyor."
Datvi ayı saatlerce ağlamış
Gülas, bir arkadaşı tarafından Karacabey'e götürülen kendisine ait bir tişörtten yayılan kokusunu Datvi'nin alarak tel örgüler önünde saatlerce ağladığını söyledi. Karacabey'e gidip Datvi'yi o tel örgülerin arkasında görme cesaretini kendisinde bulamadığını anlatan Gülas, şöyle konuştu: "Bir arkadaşım benim giymiş olduğum bir tişörtü Datvi'ye götürdü. Tişörtten kokumu alan Datvi, tel örgülerin önüne gelerek saatlerce ağlamış. Ben oraya gidip de Datvi'yi orada bırakarak nasıl dönerim. Ben Karacabey'e
Datvi'yi alarak ait olduğu yere bırakmak için gideceğim."