Aykan, TBMM'nin tatile girmesinin ardından geldiği Trabzon'da çeşitli ziyaretlerde bulundu. Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası'nı ziyaret eden Aykan, gazetecilerin soruları üzerine bölgenin en önemli tarım ürünü olan fındıkla ilgili açıklamalarda bulundu.
Bu sene fındıkta yüksek rekoltenin yaşandığını ve 800 bin tonun üzerinde bir rekolte beklendiğini hatırlatan Aykan, Elimizde de 300 bin ton fındık var. İç tüketimimize ve ihracatımıza bakıldığında bunun 2 katı fındık demektir bu. Fındıkla ilgili gelecek yıl rekoltenin düşük olması bekleniyor. Bu sebeple bu yıl alacağımız fındığı gelecek yıllarda saklayacağız dedi.
Fındığın satın alınmasıyla ilgili konuşan Aykan, Fındığı tüccar alacak. Bunun yanında FİSKOBİRLİK ile de bir çalışma yapıyoruz. Bir protokol yapıp fındık almayı düşünüyoruz. Henüz müzakereler sürüyor. Fındığı FİSKOBİRLİK alsın ödemeleri Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) yapsın diye bir görüşme var. Ama daha sonuçlandırılmadı. TMO ve FİSKOBİRLİK beraber fındık alabilir. Bu hafta içinde durum şekillenecek diye konuştu.
Trafik problemiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Asım Aykan, Trabzon'un tarihi bir şehir olduğunu ve trafik sorununun bütün tarihi şehirlerin ortak özelliği olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:
Trabzon gibi tarihi şehirlerde trafikte istenilen düzenlemeleri yapmak başta fiziki olmak üzere, hem hukuki olarak hem de kültürel değerler anlamında kolay değildir. Bir Tanjant Yolu'nu yaparken kaç sene uğraştık. Trabzon'da böyle bir problem yaşamamız doğaldır. TOKİ'nin yaptığı düzenlemelerin de bununla pek ilgisi yok.
Şehir içi trafiği büyük ölçüde rahatlatması beklenen hafif raylı sistemin uygulanabilir olması durumunda yapılmasına sıcak baktıklarını ifade eden Aykan, Raylı sistemin fizibilitesini Kanadalı bir firmaya yaptırdık. Devlet Planlama Teşkilatı'na gitti orada bekliyor. Bizim önceliğimiz Tanjant ve Karadeniz Sahil Yolu idi. Bu ikisini tamamladık. Bundan sonra sıra raylı sisteme gelir mi gelmez mi bilmiyoruz. Ama yapılması için uygulanabilir olması gerekir. Uygulanabilir olmayan bir yapmamız doğru olmaz dedi.
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Turan Altuntaş ise kentteki araç sayısının fazlalığına dikkat çekti. Trabzon'daki trafik probleminin çözülmesi için herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini kaydeden Altuntaş, Trabzon'da dolmuş sebebiyle trafiğin sıkıştığı söyleniyor. Bu konuda herkesin elinin taşının altına koyması lazımken biz kafamızı koyduk yine olmadı. Bu saatten sonra bizim ödün vereceğimiz bir şey de kalmadı. Şoför esnafı hep verdi ama bundan sonra alması lazım diye düşünüyorum şeklinde konuştu.