Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, HES’lerle ilgili ‘itiraf’ta bulunurken, bazı HES’lere kapıyı kapattıklarını açıkladı.
Bayraktar, “ Türkiye , yılda 60 milyar dolarlık enerji ithal ediyor. Nükleer santral olmadan bu işin altından kalkamayız. HES’lerle de olmaz. HES’lerle ufak dereleri mahvediyoruz. 10 megavattan az enerji üretecek HES’lere kesinlikle vermeyeceğiz. Bundan sonra bunun hesabını sorarsınız” dedi.
KARADENİZ ALARM VERDİ
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verileri de HES karşıtı mücadelenin yoğunlaştığı Karadeniz’in HES kuşatması altında olduğunu göstermişti. Bakanlık verilerine göre Karadeniz Bölgesi’nde işletmede 95, inşa aşamasında ise 58 Hidroelektirik Santrali (HES) var.
Proje , fizibilite, ön inceleme ve Su Kullanım Hakkı Anlaşması kapsamında da 253 HES bulunuyor. Toplam 406 projenin maliyeti yaklaşık 16 milyar dolar. Karadeniz’deki bu durum sivil toplum kuruluşlarıyla çevrecileri endişelendiriyor.
DOĞAYI BÖYLE KATLEDİYORLAR
HES projeleri sayılarının çokluğunun yanı sıra uygulamadaki hatalar nedeniyle de tepki çekiyor. HES denetimlerinde kesilen cezalarda Trabzon öne çıkıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ‘hafriyatın, raporda taahhüt edilen şekilde depolanmaması, balık geçidinin olmaması ya da uygunsuz olması, can suyu taahhüdüne uyulmaması, raporda taahhüt edilen projenin uygunluk görüşü alınmadan değiştirilmesi’ gibi nedenlerle HES’lere ceza kesiyor.