Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yol yapımındaki çevre tahribatının, Hidroelektrik Santralı (HES) yapımının verdiği zararın yüzlerce katı olduğunu söyledi. Eroğlu, örnek olması için Trabzon ve Rize'deki iki derenin HES kurulmadan ve kurulduktan sonraki durumunu tespit edeceklerini belirterek. "Buraları muhteşem bir dere, vadi haline getireceğiz." dedi.
Bakan Veysel Eroğlu,Meksika'nın Cancun şehrinde düzenlenen İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı'na hareketi öncesi Atatürk Havalimanı'nda tartışmalı yenilenebilir enerji kaynaklarından HES'lerle ilgili soruları cevapladı.
Herkesin ne isterse konuşabileceği, söz söyleme özgürlüğü olduğuna işaret eden Eroğlu,
"Biz diyoruz ki eleştirenler mümkünse bizden de bilgi alsın tek taraflı bilgi almasın. Gerçek bilgileri bakanlığımızdan alıp ona göre beyanat verirlerse daha iyi olur." ifadesini kullandı.
Eroğlu, en çok tepkiyi yenilenebilir enerji konusunda aldıklarını belirterek, şöyle devam etti;
"Şunu ifade edeyim bütün dünyada bil hassa hidroelektrik enerji teşvik ediliyor. Şu andan kapasitenin tamamını kullanmış durumda. Ama biz de maalesef yüzde 40'lara ulaştık. Suyumuzun çoğu boşa akıyor. Biz çevreyi tahrip etmeden bu kaynağımızı da kullanacağız. HES'ler suyu yutmuyor, sadece suyun gücünden istifade ediyor. Suyun kontrolü, taşkınların önlenmesi, ucuz, temiz, yerli olmak üzere pek çok faydası var."
KARADENİZLİLERİN TEPKİSİNE KIZDI
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yapılanlara rağmen Karadeniz halkının tepkisi hatırlatıldığında kızdı. "Karadeniz halkı enerjiyi nereden alacak. Oraya termik santral mi kuralım." diyen Bakan Eroğlu, "Bunu düşünmek lazım. Vatandaşı yönlendirenler özellikle 'dereler kuruyacak' diyor. Derelerin kuruması söz konusu değil. Biz sadece suyun gücünden istifade edeceğiz. Nasıl ki onlar zamanında un öğütmek için değirmen kurmuşlar. Onun gibi bir şey bu. Suyu alıp tribünden geçirip tekrar nehre veriyoruz." diye konuştu.
Eroğlu, HES'lerin çevreye zararlı olmadığını vatandaşlara göstermek için Trabzon ve Rize'deki iki dere üzerine kurulacak HES'in kurulmadan önceki ve kurulduktan sonraki durumunu tespit edeceklerini vurguladı.
Bakan Eroğlu, "Yapıldıktan sonra muhteşem bir dere, vadi haline getireceğiz, görecekler farkı. Derelerin kurumadığını ve güzel olduğunu da. Çevreye hiçbir zarar vermiyor. Yamaçtaki köy belde birkaç eve yapılan yolların tahribatı, bir HES'in yapılırken verdiği zararın belki yüzlerce katı. Peki niye yol istiyor. Yol da yapmayalım o zaman, enerji de götürmeyelim oraya. Tepedeki üç beş ev için yol yapıyoruz, Biz çevreyi düzenliyoruz. Nehre verilecek can suyunu kesinlikle kontrol ediyoruz. Uydudan biz de bunu görelim diye talimat verdik." cevabını verdi.
Vatandaşın kendilerine inanmasını, güvenmesini isteyen Eroğlu, "Biz her şeyi vatandaşlarımızın faydası ve menfaatine yapıyoruz. Devletin vatandaşın zararına olacak şeyi yapmamız mümkün değil. Bu konuda vatandaş yanlış yönlendiriliyor." dedi.
TÜRKİYE'NİN NELER YAPTIĞINI ANLATACAK
Bakanı Veysel Eroğlu, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 16. Taraflar Konferansı'nda yapacağı konuşmada Türkiye'nin; ilkim değişikliğiyle ilgili yaptıklarını, dünya lideri olduğumuz ağaçlandırma ve erozyon çalışmalarını, yenilenebilir enerji konusundaki hamleler anlatacağını ayrıca kendi tezleri olan ülkelerin iklim değişikliğiyle ilgili tarihi mesuliyetlerine vurgula yapacağını sözlerine ekledi.