Bakanların proje toplantısı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de turizm konusunda uygulanmamış ölçekte çevreye duyarlı proje yapmaya çalıştıklarını kaydetti. "Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ve Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi Toplantısı" Trabzon'da ger

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye'de turizm konusunda uygulanmamış ölçekte çevreye duyarlı proje yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

 "Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ve Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Projesi Toplantısı" Trabzon'da gerçekleştirildi. Toplantıda turizm projeleri hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Karadeniz'de ciddi, haklı bir çevrecilik duyarlılığı bulunduğunu söyledi. Çevrede tek bir ağacı kesmeden turizm projelerini uygulamaya koyacaklarını anlatan Günay, "Projeyi burada konuşur, burada bırakırsak gelecek yıl tekrar bu noktadan devam ederiz. Bu projeyi yerel sahiplerine bir anlamda emanet ediyoruz. Bu noktadan itibaren her ilde artık valilerimiz, başkanlarımız projenin asıl sahipleridir.

 Onlarla birlikte belediye başkanları, üniversiteler, sivil toplum örgütlerimiz projenin asıl sahipleridir. Burada dikkat çeken bir durum bin kilometrelik yayla yolları altyapısı öneriliyor, bunun 500 küsur kilometresi şu anda makul ölçekte yapılmış durumda. Ben bazı yörelerin bu çalışma çerçevesinde yapıldığını biliyorum. Öteki bölgelerde yeni güzergahlar açmayacağız, yarma yapmayacağız, doğa tahribatı kesinlikle yapmayacağız" dedi.

Yıllardan beri derelerin üzerinde çok sayıda HES projeleri bulunduğunu, bunun da ülkenin ihtiyacından kaynaklandığını kaydeden Günay, "Bakın bu projenin ilginç bir tarafı var. Beni bugün en çok bu heyecanlandırdı. Bu proje yeşille iç içe bir proje. Bu son derece çok önemli. Çünkü Karadeniz'de ciddi, haklı bir çevrecilik duyarlılığı var. Derelerimizin üzerinde çok sayıda HES projesi var şu anda. Bunlar elbetteki ülkenin ihtiyacı ancak bu konuda ciddi bir duyarlılık var. Şimdi biz bu duyarlılığa birde turizm acaba bölgeyi tahrip edecek mi diye bir kuşku katarsak çok ciddi bir noktaya geliriz. Kesin olarak altını çizerek söylüyorum, şimdiye kadar Türkiye'de uygulanmamış ölçekte çevreye duyarlı yeni bir proje yapmaya çalışıyoruz. Yeşil bir proje yapmaya çalışıyoruz.

Bir tek ağacı ziyan etmeden, bir tek yeşil güzergahı ziyan etmeden bir tek yeri yarma yol açmaya kalkmadan doğa ile iç içe, doğa ile barışık bir anlamda Karadeniz'in şimdiye kadarki tahribatını önlemeye çalışmak. Yeni bir tahribat yaparak değil, kesinlikle tahribatı önlemeye çalışarak yeni bir proje gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve bunu Türkiye'ye ve dünyaya böyle takdim edeceğiz. O zaman bu projenin cazibesi, ilgi çekiciliği artacaktır diye düşünüyorum. Buna yeşile yolculuk veya yeşil tur denilebilir. Bu çerçevede anlatmaya özel bir gayret göstereceği" diye konuştu.

 
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak da, konuşmasında işsizliğe dikkat çekerek, turizm sayesinde bunun azalacağını söyledi. Bakan Özak, "Çocuklarımıza iş sahası bulmamız lazım. Karadeniz'e ağır sanayi getiremeyiz. Dolayısıyla Allah'ın Karadeniz'de verdiği bu nimetlerden faydalanmamız gerekir. Turizm sayesinde işsizliğin azalacağını ümit ediyorum" şeklinde konuştu.

 
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ise, bölgesel programların daha etkili ve yararlı olduğunu bu toplantılarda gördüklerini belirterek, Karadeniz'in bir bölgesel marka olarak anılma ihtiyacının ortaya çıktığının anlaşıldığını söyledi.

Toplantının ardında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Ortahisar Mahallesi'nde bulunan Kanunu Sultan Süleyman heykeli ile burada bulunan tarihi evlerde incelemelerde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri