Ruhsal hastalıklara yönelik farkındalığı artırmak ve toplumda damgalamayla mücadele etmek amacıyla Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM) koordinesinde, Milli İrade Anadolu Lisesi öğrencilerine yönelik önemli bir eğitim programı düzenlendi. Eğitimde, ruhsal hastalıklara karşı oluşan olumsuz önyargıların yıkılması hedeflendi.
Damgalama Nedir?
Psikolog Zeynep Ayan Deligöz ve sosyal çalışmacı Esra Demir Gül, öğrencilere damgalamanın ne olduğunu ve toplumsal etkilerini anlattı. Damgalamanın, belirli insan özelliklerine karşı geliştirilen olumsuz basmakalıp düşüncelerle ortaya çıkan, sosyal statü kaybı ve ayrımcılık olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, bunun toplumda büyük zararlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Ruhsal Hastalıklara Karşı Önyargının Kırılması
Psikolog Deligöz, ruhsal hastalıklara karşı oluşan önyargıları yıkmanın en önemli yolunun bilgi sahibi olmaktan geçtiğini vurguladı. Toplumda yanlış bilinen birçok konuda öğrencileri aydınlatan Deligöz, ruhsal hastalıklara karşı duyarlılık ve farkındalık oluşturmanın önemine işaret etti.
Öğrencilerin Soruları Cevaplandı
Eğitim sırasında öğrenciler, ruh sağlığı ve damgalama konusunda merak ettikleri soruları sorma imkanı buldu. Psikolog Deligöz ve sosyal çalışmacı Gül, öğrencilerin sorularını detaylı şekilde yanıtlayarak, ruhsal hastalıklarla ilgili doğru bilinen yanlışları düzeltti. Ayrıca, damgalamanın önüne geçmek için bireylerin empati yapmasının ve ruhsal sorunları olan insanlara destek olmasının önemini vurguladılar.