Bayraktar : Sosyalist devletler çok şanslı

 TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nin düzenlediği ‘Kentleşme Sürecinde Yer Seçimini Etkileyen Jeolojik-Mühendislik Faktörler Başlıca İlkeler” konulu konferansa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye’nin yüzelli senel

 

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nin düzenlediği ‘Kentleşme Sürecinde Yer Seçimini Etkileyen Jeolojik-Mühendislik Faktörler Başlıca İlkeler” konulu konferansa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Türkiye’nin yüzelli senelik geçmişine baktığımızda çok zorlu bir süreçten geçtik. Çarpık yapılaşma ruhsata aykırı yapılaşma, dere kenarlarında yapılan yapılaşmalar.”dedi.
 
Trabzon’da sahil tarafında bina yapmama gayretinde olmamızın gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Taşkın, sel heyelanlar bakımından çok dikkatli olmamız lazım bu süreci başlatacağız bu bilinçlenmedir. Bilgi çok önemli, bilinç kültür kalıtım çok önemli, ama zenginlik de önemli, varlıkla olur Binaları yıkacaksın ama nasıl yıkacaksın. Öyle bir zor iş ki bu, sosyalist blok ülkeler şanslı, orada köyler kentler daha planlı gelişti ileri demokrasi ile idare edilen ülkeler de şanslı ama bizim gibi arada kalan gelişmekte olan bizden geride olan ülkeler çok daha zor durumda.”şeklinde konuştu.  
 
Bayraktar, “Arkadan gelip ekonomisini büyüten Meksika Brezilya gibi ülkeler çok daha zor durumda. Türkiye’nin şehir nüfusu yüzde 80’e yaklaştı. Artık mühendislikler daha da branşlaşıyor bunların faydaları var, gençlerimizi insanlarımızı bilinçlendireceğiz, siyaset bilimi yenmemeli halkın baskısı yanlış yapma baskısı idarecileri yenmemeli, siyaset politikanın paçasına düşmemeli, büyükşehirlerimizi artırmanın bu bakımdan faydası var. Kasabada bir beldede kendi teknik imkanlarıyla yapmak isteyip yapamadığını veya küçük halk tarafından büyük baskılara maruz kaldığını ama büyükşehir belediyelerinin bunu büyük bir kararlılıkla yapacağını göreceği. Şehrimiz büyükşehir oluyor, arkasından yapılaşma anlamında çok daha büyük adımlar atacağız. Jeoloji ve jeofizik mühendislerini yapı denetimini içine katacağız.”dedi.
 
 İşimize dört elle sekiz elle sarılmak suretiyle işimizin yapacağımız görevlerin hastası olarak yaparsak mesafe alırız söyleyen Bayraktar, “Topoğrafik bakımdan burası heyelana maruz bölgeler, sıkıntılarımızı aşmak için gayret gösteriyoruz. Trabzon’un gelişmesi hem bu bölgeye hem ülkeye çok ciddi katkılar sağlar bunun bilincine varmamız lazım, Trabzon’un verdiği fotoğraf, imaj çok önemli, gemiden gelen, uçaktan gelen birisi Trabzon’u gördüğü zaman çevresindeki illeri ve ilçeleri gördüğü zaman eyvah diyorsa diğer olgular da arkasından geliyor. 
 
Çömlekçi’nin kentsel dönüşümü ile uğraşırken diğer bölgelerde daha kötü çarpık yapılaşmalar yapılıyor. Bundan sonra yaparken bunlara çok dikkat etmemiz gerekiyor, bizi para, politize yenmemeli, siyaset ve politikayı birbirine karıştırmamak lazım, bunları yaparsak çok daha fazla mesafe alırız, günlük elli lira alıyoruz ama elli yılı kaybediyoruz. Bu jeoloji mühendisleri açısından da çok önemli. Bakanlık olarak da biz de konuşlanmamızı yeni tamamlıyoruz.”şeklinde konuştu  

Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde Jeoloji sempozyumunun ardından Zorlu Grand otelde Çevre ve Madencilik Sempozyumu’nun kapanış törenine katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Hükümet olarak AK Parti’nin kurduğu 58,61. hükümetler olarak şiarımız insanımıza hizmet etmektir,. Yatırımcıya hizmet etmektir, bu milletin hizmetkarı olmaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk de böyle söyledi, bu millete efendilik yoktur hizmetkarlık vardır, kim bu millete hizmet ederse efendisi o olur,”dedi.

Bayraktar, “Çevre son derece önemli hele hele dünya nüfusunun arttığı şehirleşme oranının arttığı sanayileşmenin geliştiği bir dünyada yaşıyoruz iklim değişikliğinin olduğu bir dünyada şaşıyoruz, çevre ve çevre duyarlığı son derece önem kazandı ama bütün bunlar kullanma koruma dengesini ve ülkelerin kalkınma ivmesini engellememeli, çevreyi koruyarak kalkınma çevreyi bilinçle bir şekilde çalışma prensiplerini kendimize şiar edinmeliyiz.

Çevre ve madencilik sempozyumunu çevre ve şehircilik bakanlığı olarak çevresel etki değerlendirmesi ve izin denetim genel müdürlüğü öncülüğünde madencilikle ilgili uygulamaların güçlendirilmesi ve geliştirilmesi için düzenledik. Karşılıklı bilincimizi artırmak için bir mücadele içindeyiz. Bu sempozyumda üniversiteler stö, oda ve birlikle, belediyeler ve özel sektör temsilcileri ile bilgi alışverişinde bulunmak ve madencilik alanındaki yenilikleri mütalaa edeceğiz.”şeklinde konuştu.

Madencilik sektörler arasında en yüksek katma değer ve istihdam oluşturma kapasitesine sahip bir sektör olduğunu ifade eden Bayraktar, “ Ayrıca ülkelerin kalkınmasında da çok önemli stratejik öneme sahiptir, bir yandan oluşturduğu yüksek katma değer ile toplumların refah düzeyini etkilemekte diğer taraftan sağladığı hammadde ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetler ile de sanayi ve hizmet sektörlerinin gelişmesine çok ciddi katkı sağlamaktadır. Gelişmiş sanayi ülkelerinin hepsinde madencilik sektörü ekonomik kalkınmayı başlatan öncü sektördür. Madenciliğin GSMH’deki payı ABD’de yüzde 4.3 Kanadada yüzde 7.5, ülkemizde ise yüzde 1.5 gibi son derece düşük bir seviyededir, bu durum sahip olduğumuz yer altı serveti ile kıyaslandığında üretimimizin hiç de iç açıcı olmadığını görmekteyiz maden kaynaklarımızın sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda önemi ortadadır.”dedi.

Bayraktar, “Madenlerin bulundukları alanda çıkarılma zorunluluğu olduğundan madencilik faaliyetleri jeolojik yapıyı yer altı ve yer üstü suyunu toprak ve bitki örtüsünü doğrudan etkilemektedir. Toz, gürültü ve atık gibi faktörler de çevreye yönelik  dolaylı etkiler oluşturmaktadır. Bu kapsamda bakanlık olarak madencilik sektörümüze her türlü desteği ve kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. Fakat bunun yanısıra çevre duyarlılığımız açısından sektörü denetlemek zorundayız devletin asli görevi olan denetim fonksiyonunu yerine getirerek bu duyarlılığı yerine getirmeye çalışacağı. Çevre politikalarımızın ana unsuru kirlenmeyi engelleyerek çevrenin korunmasını sağlayacak tedbirleri almaktır.”ifade etti.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çevre politikasının uygulanmasını sağlayacak en önemli argüman çevresel etki değerlendirmesinin gerektiğinin altını çizen Bayraktar, “ Yürüttüğümüz çalışmalar bu kapsamda yapılacaktır. Bilindiği gibi madencilik sektörü çevrenin en önemli aktörlerinden biridir. ÇED kararlarına baktığımızda madencilik sektörü yüzde 55 ile birinci sıradadır. tüm sektörlerde olduğu gibi madencilik sektöründe de para kazanmak değer üretmek önemlidir. Fakat ayın zamanda çevreyi ve insanı korumak da ondan daha önemlidir. Önce can sonra mal, sonra para, önce hayat hakkı sonra para kazanmak. Çeşitli vesileler ile dile getirdiğiniz sorunlarınızın bir çoğunu çözmek için ciddi gayret ve duyarlılık gösterdik bir kısımın da çözdük çözülmesi noktasında da destek oluyoruz bundan böyle de destek olmay adevam edeceğiz sizinle birlikte. Aynı zamanda çevre için şeffaf bir yaklaşım benimsedtik ve sektörle hep iç içe olduk beraber olduk diğer bakanlıklarımızın da gösterdiği bilinci de karşılıklı olarak empati yaparak artırmaya çalışıyoruz.. Madencilik sektörünün sorunlarının çözümü noktasında yaptığımız düzenlemeleri de sizinle paylaşmak istiyorum.”dedi.

 

 

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Bölgesel Haberleri