Bayramlaşma için bir araya gelen Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclisi’nde Ramazan Bayramı’ndan çok Trabzon, bölge ve ülke sorunları konuşuldu.
Meclis üyelerinin bayramlaşmasının ardından yapılan toplantıda konuşan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, bu yıl sıcak bir yaz mevsiminin yaşandığını aynı zamanda sıcak bir atmosfer ve gündem ile dolu geçtiğini belirtti. TTSO’ya politikanın “P” sinin dahi sokulmadığını kaydeden Ulusoy, “Dışarıda herkes politikasını yapar” mesajı verdi.
Ulusoy, 1950’lerde Samsun’un nüfusunun 48 bin, Trabzon’un ise 55 bin civarındayken, bugün Samsun’un nüfusunun 600 bini aşarken, Trabzon’un ise 250 binlerde kaldığını ifade ederek “Trabzon göç almayan bir şehir. Birkaç yıl emniyet olayları yaşadık. Türkiye’nin her köşesinde konuşuldu ve bana da soruldu. Çok şükür, son iki yılda bu tür olayları geride bıraktık, yeniden geçmişe döndük, imparatorluğa yaraşır bir kent haline geldik. Her hükümet Trabzon’a ayrı bir değer vermiştir. Trabzon’un yeri, parlemonto da itibari olan illerden biridir. Konya’dan, İzmir’den, Gaziantep’ten çok dönem Bakan olmadı, Trabzon çok az dönem hariç Bakansız kalmamıştır. Trabzon Doğu Karadeniz’in merkezi kabul edilir. Ağalığı da, hükümranlığı da kabul ediliyor” dedi.
Ulusoy, hangi dönem olursa olsun hiçbir iktidarın kendilerine darılmadığını ifade ederek, “İsmet İnönü, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Erbakan –Ecevit koalisyonu, Turgut Özal, Mesut Yılmaz ve Tansu Hanım ve koalisyon hükümetleri bizden hiçbir zaman darılmadı” derken, Başbakan Erdoğan’ın, TOBB’a “Kimliğinizi belirtin” çıkışını hatırlatarak, “Politikanın içinde olmamanın rahatlığını yaşadık. Odamızın bu başarısıdır” diye konuştu.
Ulusoy, Trabzon’da ekonomik anlamda korkunç bir rekabetin yaşandığını da ifade ederek “Bir kente 5 büyük alış veriş merkezi açılıyor, o kentteki 500 kişinin işini bozuyor. Korkunç bir rekabet var” ifadelerini kullandı.
“FERİBOTLAR SAMSUN’A KAYIYOR”
“10 yıl önce denizin karşısından gelenleri ürküttük” diyen TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, bunun ilişkilerde zafiyete neden olduğunu, zamanla geri kazanıldığını ancak bu kez de ticaretin Samsun’a kaydığını vurguladı. Deniz taşımacılığı yapan gemilerin Samsun limanındaki ucuz fiyat ve hizmetlerden yararlanmak için Samsun’u Trabzon’a tercih ettiğini belirten Ulusoy ” Trabzon’a göre yüzde 50 oranında bir ucuzluk var. Ayrıca kilometre olarak mesafe daha da kısa. Ama bütün dünya genelinde devletin ulaşımda karşıladığı maliyetler var. Trabzon’da bu karşılanmalıdır” şeklinde konuştu.
Ulusoy Şirketi olarak İran’a bedava otobüs koyduğunu belirten Ali Osman Ulusoy “5-10 yıl içinde Gürbulak Sınır Kapısı’ndan 200 bin insan İran bölgesinden Karadeniz’e turistik seyahat amaçlı geleceğini ön görüyorum. İnanıyorum ki İran transit yolu açılacak, Gürcistan, Azerbeycan, Ermenistan, Suudi Arabistan ve Rusya’dan Trabzon’a insanlar bugünden daha çok gelecek. Bunda hepiniz görevlisiniz. Sanayimiz çok fazla değil. Hizmet sektörümüz her geçen gün iyileşiyor. 2011 yılında Türkiye’ye 1 milyon 500 bin kişi gelmesi bekleniyor. Karadeniz’i de seviyorlar. Fiyatlar karşılıklı indirilmeli, dengede olmalı. Yaz –kış bu sektör çalışmalıdır” dedi.
TTSO’nun 7 bin üyesi bulunduğunu meclis üyelerine anımsatan Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, ”İş aleminin temsilcileri sizlersiniz. İran ile ilişkilerde çok iyi bir yere geldik. Bu ülke ile 2000 yılında DIş Ekonomik İlişkiler Kurulu oluşturuldu. 500 milyon dolar dış ticaret ile başlandı, bugün 5 milyon doları geçti, 20 milyar dolar dış ticaret hedefleniyor. Hakkari’den Nahcivan’a aramızda 5 sınır kapısı var. En önemlisi Gürbulak. Sorunlarımızın yüzde 90’ı çözüldü, sadece yüzde 10 kaldı. Sıkıntı ABD ile İran arasındadır. O da hallolacak“ diye konuştu.
TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, bu ilin derdi ve bu odanın en büyük sıkıntısının, bu ilde herkesin kendi işinin ağası olduğu, bir türlü birleşme ve ortak kültüre dayalı işbirliklerinin sürdürülemediğini bildirdi. İş dünyasına birlik ve beraberliği kazandırmak için yıllardan beri çok çalıştıklarını ama bu sorunu çözemediklerini belirten Ali Osman Ulusoy,” Çimento fabrikasında ve Trabzon limanın da bunu yaşadık. Maalesef bir araya gelip birlikte iş yapamadık. Trabzon limanında ben teminat yakmak zorunda kaldım” itirafında bulundu.
“Trabzon’da sanayi olmaz” görüşlerine katılmadığını ifade eden Ulusoy, sözlerini şöyle tamamladı:
”Biliyorsunuz bir kişinin 20 dönüm fındıklığı olabiliyor. Bu arazi üzerine belirli sanayiler olur. Artık dünyada hiçbir yer uzak değil. Gaziantep uzak değilse, Trabzon’da uzak değildir. Rekabet kızıştı. Birleşmemiş gerekiyor. Masrafları azaltmak ayakta kalmak için ortak kültürü geliştirmeliyiz. Ben bunu kendi sektörümde yaşıyorum. Otobüs taşımacılığı sektöründe firmalar ortak ederek masrafları azaltmalı. Uçaklar ile rekabet edilmiyor. Bu önerim üzerinde görüştüğüm firmalar var ama sonuç yok. Ama Ege ve İç Anadolu’da bin kişi bir araya geliyor, 10 kişiye görev verebiliyor. Güveniyor. Trabzon’da 10 kişi bir araya gelip bir kişiye güvenerek iş teslim edemiyor.”
HACISALİHOĞLU’NDAN “VEDA HUTBESİ” TAHLİLİ
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO ) Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu, ramazan bayramına katılımın yüksek olmasından ötürü meclis üyelerine teşekkür ederek,”Bu bayramda odamızdaki bayramlaşma canlı oldu. Bundan dolayı tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. Türkiye’deki ekonomik durumunda pek iç açıcı olmadığını kaydeden Başkan M.Suat Hacısalihoğlu, bugünkü ekonomik durumunun, Peygamber efendimizin Veda Hutbesi’nde değindiği ticari konulardaki durum ile eş değer olduğunu aktardı. Hacısalihoğlu, iş adamlarının çarşı, pazarı ve bankacıları iyi takip ettiğini belirterek insanların işlerinin kötüye gittiğini, faize kapıldıklarını, teminatlarını kaybettiklerini, bu tür olayları çevremizdeki birçok insanın yaşamakta olduğunu dile getirdi.
Bütün yükün, iş dünyası temsilcilerine kaldığına, özel sektörün ödediği vergiler ile devletin ayakta kalabildiğini aktaran Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, “Tüm bunlara karşın siyasiler ve bürokratlar özel sektörü hala tanımamaktadırlar. Hala resmi kurumlarda, iş adamları hırsızmış gibi algılanıyor. Bürokratlarımız her şeyin sahibiymiş gibi davranıyor. Kanunlar bir istiyor ise bürokratlar iki istiyor. Bizim bölgemizde bu böyle iken bazı bölgelerde de hiçbir şey istenmiyor” görüşünü savundu.
AVM’LER YILLARIN ŞEHİR ESNAFINI BİR BİR BİTİRİYOR
TTSO Meclis Başkan Yardımcısı İbrahim Nalbant’da yaptığı açıklamada, fabrika mağazalarının Trabzon’u ele geçirdiğine dikkat çekti. Yüksek kiralar ödeyerek mağazalar tuttuklarını, 50-60 yıllık Trabzonlu tüccarları sektörlerden silindiğini ifade ederek ”Birde bu fabrika mağazaları Trabzon’da şube olarak açılıyorlar. Böyle olunca vergileri de merkez öderken, Trabzon’a hiçbir şey kazandırmıyorlar. Kentin sermayesi çekiliyor” uyarılarında bulundu.
Nalbantoğlu, kentteki büyük alış-veriş merkezlerinin sayısının yakında üçe çıkacağını, faaliyette olan ilk merkezde, fabrika ve merkezi işletmelere karşı daha esnek davranılırken, yerel esnafa karşı farklı tutum içinde bulunulduğunu iletti. Bu farklılığın en çok da, ciro üzerinden dükkan kiralamada yaşandığına, yerli müteşebbis için bu tür imkanların açılmadığını kaydetti.
AVM’lerde boşalan mağazalara, fabrikaların çok kolayca konduğunu, mağazalara yapılan yatırımın boşa gittiğini, bu tür olumsuzlukların yaşanmaması gerektiğine işaret etti.
Meclis üyelerinden Suat Bayraktar, Özer Bahçekapılı ve Mustafa Şılbır’da aynı yöndeki sitemleri olduğunu ifade ederek, kent ekonomisinin giderek yıkıldığını vurguladılar.